Létrehozva: 2021.08.24.

Előbb lesöpörték, majd lenyúlták a polgármester parkolási ötletét Karácsonyék

Kijelölnek helyi lakosoknak szóló parkolóhelyeket, ahol esténként csak ők állhatnak meg, hogy munkából hazatérve ne kelljen parkolóhelyet keresni. Az ötlet nem hülyeség, de a megvalósítás, úgy tűnik, politikai alapon megy a fővárosban.

Úgy tűnik, Karácsony Gergelyék politikai alapon osztják a helyi lakosoknak a parkolás lehetőségét. A főváros vezetése egy éve szívatja az V. kerület lakóit: a Belváros már tavaly kérte, hogy a kerületi polgármesterek kijelölhessék azokat a parkolóhelyeket, ahol esténként csak a helyi lakók állhatnak meg autóikkal.

Képünk illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Erre a fővárosi vezetés továbbra sem ad módot a Belvárosban, de az ötletet lenyúlták: hétfőn jelentették be ugyanis, hogy az ellenzéki vezetésű Terézvárosban, nyugat-európai példára(!) 405 helyen, a parkolóhelyek 30%-án, 18-07 óra között, kizárólag a helyi lakók autói várakozhatnak. Az ötlet Szentgyörgyvölgyi Péter belvárosi (Fidesz-KDNP) polgármestertől származik, akit viszont kihagytak az egész programból – írja a Metropol.

Karácsony Gergely
Fotó: Metropol

A főváros sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely meg sem jelent, hiszen éppen kampányol: nyakig van az ellenzéki előválasztásban, mert miniszterelnöki álmokat dédelget. Ezért Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke, Soproni Tamás terézvárosi és Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester, valamint Puchner Gábor, a szintén ellenzéki vezetésű Angyalföld alpolgármestere tájékoztatta a nagyérdeműt a hírről, hozzátéve, hogy majd (a fideszes vezetésű) V. kerület is partner lesz a fejlesztésben.

„Ez egy város fejlesztéséről szóló program, kerületeken átívelő, pártpolitika felett álló program, amiben az V. kerület is partner lesz” – hangsúlyozta Balogh Samu.

Erről a partnerségről viszont Szentgyörgyvölgyi Péter mit sem tud, hiszen kezdeményezését, amit még tavaly novemberben tett le Karácsonyék asztalára, a főpolgármester lesöpörte a Fővárosi Közgyűlés napirendjéről. A válaszban azt írták: egy magasabb rendű jogszabály miatt nincsen lehetősége arra a fővárosnak, hogy módosítsa a parkolási rendeletét és kerületi polgármesterekkel jelöljön ki kizárólagos parkolási helyeket. Az V. kerület közben beadta forgalomtechnikai terveit is, amelyet féléves várakozás után és zavaros hivatkozásokkal szintén visszautasítottak. Ráadásul Terézváros már akkor megkapta az engedélyt, amikor a belvárosiaknak még vissza sem jeleztek. Az V. kerület fél éven át csak hallgatást és elutasításokat kapott, meg egy utolsó pillanatos meghívót a főváros hétfői sajtótájékoztatójára a VI. kerületi vívmányokról...

Lassan egy éve szívatják az V. kerületet a helyi lakók parkolásával

  • 2020 novemberében Szentgyörgyvölgyi Péter az egész fővárosra vonatkozó javaslatot tett le a főpolgármester asztalára azzal, hogy módosítsa a közgyűlés a parkolási rendeletet. Így a kerületi polgármesterek kijelölhették volna saját kerületük lakói számára azokat a parkolóhelyeket, amelyeket csak helyiek vehetnek igénybe.

  • Karácsony Gergely ezt elutasította, mondván, a közgyűlés egy magasabb rendű törvény miatt nem módosíthatja parkolási rendeletét, illetve a közterületi parkolás újraosztását sem módosíthatja.

  • Az V. kerület beadta saját forgalomtechnikai terveit a budapesti közútkezelőhöz.

  • A közútkezelő, 20 napos válaszadási kötelezettségét megszegve, fél évig nem reagált. Csak akkor küldtek választ, amikor az V. kerületi önkormányzat rákérdezett az ügy alakulására.

  • A válaszban a Fővárosi Közgyűlésre mutogattak, mint előzetesen döntést hozó szervre, illetve tudatták, hogy Terézváros megkapta a lehetőséget a kizárólagos parkolóhelyek kijelölésére.

  • 6 hónapig semmilyen egyeztetés nem történt, legalábbis a Belváros tudtával és bevonásával.

  • Szentgyörgyvölgyi Péter kezdeményezésére 2021. augusztus 11-én asztalhoz ült Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke és Strang Tamás, a BKK infrastruktúra-fejlesztési vezetője.

  • A főváros jogalapot nélkülöző feltételeket tudatott. Együttműködés, de még szóbeli megállapodás sem született.

  • Szentgyörgyvölgyi Péter egyszer csak, múlt pénteken 16 óra 44 perckor meghívót kapott e-mailen egy hétfőn 10 órakor tartandó, a témával kapcsolatos fővárosi sajtótájékoztatóra…

    Ez ultimátum, nem együttműködés

    A belvárosiak csodálkozva hallották az ominózus hétfői sajtótájékoztatón, hogy Balogh Samu kabinetfőnök partnerként emlegeti az V. kerületet. Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi polgármester szerint legutóbb, amikor ő személyesen egyeztetett a BKK és Karácsony Gergely munkatársaival, csak ultimátumot kapott tőlük, és önhatalmúlag jogi megalapozottság nélküli feltételeket támasztottak. Ráadásul Szentgyörgyvölgyi szerint olyan feltételeket szabtak neki, ami a már meglévő lakossági parkolóhelyek rovására menne. (Ezt Soproni Tamás terézvárosi polgármester is elismerte a sajtótájékoztatón, hiszen a kerület 40 parkolóhelyének elvesztéséről számolt be.) Arról tájékoztatták, hogy mikromobilitási pontok létrehozásához kötik a kizárólagos várakozóhelyek kialakítását. Ez a feltétel azonban nem lehetne akadály, hiszen a belvárosi önkormányzat már évek óta helyt adott kerékpártámaszoknak és Mol Bubi állomásoknak úgy, hogy emiatt nem vettek el a lakossági parkolóhelyek számából.

    Kilóg a politikai lóláb: zavaros ügy, homályos sajtótájékoztató...

    A hétfői sajtótájékoztatón kiderült: egyelőre csak Terézváros volt az, amelyik már megkapta a fővárosi hozzájárulást. A folyamat jogilag nem alátámasztott, valószínű csak szóbeli megegyezések lehetnek a háttérben. Erre mutat azt is, hogy a szintén ellenzéki vezetésű VII. és XIII. kerület csak „leendő szándékát” fejezte ki, ami nem szokás egy konkrét intézkedés bejelentésekor, a fideszes vezetésű V. kerületre pedig „partnerként” utaltak – miután csaknem egy éve szívatják őket, és még az ötletüket is lenyúlták…

    A Metropol kérdései a zavaros ügy kapcsán:

  • Ha a fővárosnak nincsen jogi háttere ahhoz, hogy újraossza a közterületi parkolóhelyeket, mint ahogy az V. kerület elutasítása kapcsán állították, akkor ennek ellenére hogyan járulhattak hozzá Terézvárosban ezek kijelöléséhez?

  • Ha a főváros mikromobilitási pontok létrehozásához köti a kizárólagos várakozóhelyek kialakítását, akkor az a közgyűlési határozatok között miért nem szerepel? Ahogyan annak sincsen definíciója, nyoma és hivatkozása, hogy mit ért a főváros a mikromobilitási ponton egyáltalán.

  • Terézvárosban azért ad(ná)nak kedvezményt parkolóházakban is a helyieknek, mert elvesznek a meglévő parkolóhelyekből a rejtélyes „mikromobilitási pontok” kedvéért?

  • Ha valóban partnerként tekint a főváros az V. kerületre, akkor miért egy munkanappal hamarabb, 16:44-kor küldenek meghívót a hétfő reggeli fővárosi sajtótájékoztatóra?

  • Hogy teheti meg a budapesti közútkezelő, hogy nem válaszol az erre megszabott határidőn belül az V. kerületnek?

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

    origo.hu

    Háborús hangulat van Brüsszelben

    borsonline.hu

    Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze

    vg.hu

    Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

    ripost.hu

    Kudlik Júlia üzent a köztévé MI-műsorvezetőjének: "Szerencse, hogy lelket nem adtak még neki!"

    mandiner.hu

    Magyarországot dicséri a belga liberális kormányfő

    origo.hu

    Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

    travelo.hu

    Hamarosan ennél az elbűvölő olasz tónál is fizetnünk kell, ha látni akarjuk

    she.life.hu

    A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

    videa.hu

    Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

    ripost.hu

    Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

    ripost.hu

    Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    INSIDER

    Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

    INSIDER

    Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

    INSIDER

    Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

    INSIDER

    Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

    INSIDER

    Orbán Viktor: Mi a béke pártján állunk

    INSIDER

    Már bankkártya nélkül is lehet készpénzt felvenni: elég hozzá egy mobil is!

    INSIDER

    Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában

    INSIDER

    Elkezdték gyéríteni a szúnyogokat: itt már biztosan kevesebb a vérszívó!