INSIDER

Pesti úti Idősek Otthona: Miért nem vitték kórházba a súlyos beteget?

Karácsony Gergely azt hajtogatja, hogy minden az előírásoknak megfelelően történt a Pesti úti Idősek Otthonában, mire a március 30-án elhunyt Julika néni fia azt kérdezi: hogyan lehetséges akkor, hogy édesanyját súlyos állapota ellenére nem látta orvos?
  • Szerző: Ripost

Mint arról a beszámolt, az első, koronavírusban elhunyt beteg a 85 éves Julika néni lehetett, aki a fia szerint már november óra nem kapta meg a megfelelő ellátást az otthonban.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Budapest, 2020. április 12.
Katona fertőtlenít a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthona bejáratánál 2020. április 12-én
MTI/Mónus Márton

„Novemberben valami megváltozott, lecserélték a főnővért és eltűntek a megszokott ápolók” – számolt be lapuinknak Cs. Krisztián.

A kérdéseire válaszolva a főpolgármesteri hivatal azt közölte, hogy „az otthonban a szociális ágazatra országosan általánosan jellemzően magas a fluktuáció, a pályaelhagyók száma... voltak, akik távoztak, mások érkeztek, mint más munkahelyeken.”

Egy pár hónappal korábbi kép Krisztián édesanyjáról (Fotó: Cs. Krisztián)

Arra a kérdésre, miért nem volt elérhető orvos az otthonban november óta, kifejtették: „hangsúlyozandó, hogy az idősek otthonai nem egészségügyi szolgáltató intézmények (nem kórház, nem egészségügyi rendelőintézet) A szociális törvény hatálya alá tartozó tartós bentlakást biztosító ápolást, gondozást nyújtó intézmények… gondoskodniuk kell a szükség szerinti alapápolásról, különösen a személyi higiéné biztosításáról, a gyógyszerezésről, az étkezésben, a folyadékpótlásban, a hely- és helyzetváltoztatásban, valamint a kontinenciában való segítségnyújtásról, szakorvosi, illetve sürgősségi ellátáshoz való hozzájutásáról, kórházi kezeléséhez való hozzájutásáról...”

Julika néni napról napra rosszabb állapotba került. (Fotó: Cs. Krisztián)

Cs. Krisztián azonban pont azt mondja, hogy ezeket nem kapta meg az édesanyja!

„Szeretném tudni, ha elismerik ezt a kötelezettségüket, akkor édesanyámat miért nem utalták be kórházba, amikor 4 hónapon keresztül látványosan rosszabbodott az állapota? Hogyan fordulhatott elő, hogy bármikor mentünk látogatni, nem volt tisztába téve, nem cserélték az ágyneműjét? Hogyan fordulhatott elő, hogy begyulladt szemmel feküdt hetekig és az általunk bevitt szemcseppet se adták neki, bontatlanul kaptuk vissza? Miért nem vitték kórházba akkor sem, amikor kitört a fogsora és emiatt nem tudott enni? Miért tagadta le az otthon március 30-án délelőtt, hogy koronavírus van az intézményben, mikor még aznap 5 koronavírusos beteget elvittek onnan? Miért nem búcsúzhattam el édesanyámtól azok után, hogy 30 napig nem láthattam, még védőfelszerelésben sem? Mi a párommal súlyos betegségünk miatt nem tudtuk átvenni édesanyám gondozását, és ezt tudták az otthonban, de ez nem lehet kifogás a mulasztásokra.”

Magatehetetlenül feküdt Julika néni az ágyon, így találták a fiáék (Fotó: Cs. Krisztián)

Cs. Krisztiánt nem hagyják nyugodni ezek a kérdések, de a főpolgármester szerint nincs ok arra, hogy vizsgálatot indítson a koronavírus elterjedése vagy Cs. Krisztián édesanyjának halála ügyében.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?