Létrehozva: 2019.08.19.

Pollenriadó! Pest megye a legfertőzöttebb!

Megtette hatását a napokig tartó hőség, narancssárgába és vörösbe borult az ország parlagfüvet jelző pollentérképe. A riasztási rendszer szerint Pest megyében a legrosszabb a helyzet. Ráadásul az utóbbi napokban még tovább emelkedett a pollenkoncentráció.

Szinte egész Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nagyon magas a parlagfű pollenkoncentrációja, miközben a legkevésbé fertőzött területeken is legalább közepes intenzitást mértek a szakemberek.

„Leginkább tüsszögés, orrfolyás, viszketés és a szemnél tapasztalható égő érzés jelzi az embereknél, hogy előjött a pollenallergia. Erre az időszakra ajánlott az allergiásoknak mellőzni a szabadtéri sportolást és célszerű a tünetekkel felkeresni egy allergológus szakembert„ – magyarázta a Ripost-nak dr. Nagy Adrienne szakorvos.

Az időjárás nem segít fellélegezni

A polleneket elmosó, allergiás tüneteket mérséklő csapadék csak elvétve várható, ugyanakkor a hét közepére jósolt viharos szélt csak még inkább teríti a parlagfüvet. Ráadásul nemcsak a parlagfű okozhat gondot, magas értéket mutat a kender- és csalánfélék pollenszórása is, vagyis még több embert gyötörhetnek az allergiás tünetek.

Ugyanakkor az élet az allergiaszezon idején sem állhat meg, muszáj kimozdulni, munkába menni, bevásárolni, a gyerekkel beszerezni az iskolakezdéshez szükséges kiegészítőket. Éppen ezért azt tanácsolják a szakemberek, hogy ebben az időszakban ajánlott minden este hajat mosni, hogy megszabaduljon az ember a hajszálakon megtapadó, majd onnan a hálószobai párnára kerülve egész éjszaka allergiás reakciókat okozó pollenektől.

 

Mindent beterít a parlagfű

Az igen agresszív gyomnövénynek számító parlagfű nemcsak a vidéki búza- és kukoricatáblákat lepi el, gondot okoz a városokban is, sőt a főváros környékén is.

„Idén eddig csaknem 1827 bejelentést kaptunk, ezekből 610 lakott területről érkezett. A bejelentések közel fele, 43 százalék Pest megyéből jött, de magas a bejelentések száma Komárom-Esztergom, Veszprém és Bács-Kiskun megyékből is a Parlagfű Bejelentő Rendszerben” – tájékoztatta a Ripost-ot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A fővárosban leginkább Újbudán panaszkodnak a lakók. A frissen felújított utak mellől rengeteg bejelentés érkezik, legutóbb az 1-es villamos meghosszabbítása miatt felújított Etele út mentén sarjadt nagyobb csomókban a parlagfű, ám most már a Fehérvári utat is ellepte a gyom, főként a Fővárosi Művelődési Ház környékén találni belőle. Hasonló a helyzet Nagytétényben is, ahol a 6-os főút mentén növekszik az allergén növény. A Budapesttől néhány percre fekvő Szentendrén is meggyűlhet a baja az allergiásoknak, a Sztaravodai út menti, felújítás alatt lévő parkot is ellepte a kellemetlenséget okozó növény.

 

Folyamatosan razziázik a hatóság

Idén már nem volt türelmi idő a parlagfüves területek lekaszálására, a gazdáknak és telektulajdonosoknak egész évben ügyelniük kellett arra, hogy ne nőhessen meg az allergén gyomnövény. Sok helyen eleget is tettek a felhívásnak, de még így is rengeteg a parlagfűvel szennyezett föld, ráadásul sok lekaszált helyen is újranőtt a gyom.

A hatóságok folyamatosan razziáznak, és ha parlagfüvet észlelnek, akkor szemrebbenés nélkül kiszabják az akár több millió forintos büntetést a hanyag földtulajdonosoknak. A Nébih a Ripost megkeresésére közölte, hogy csak július 1-je óta már több mint félszáz esetben bírságoltak. Ugyanakkor a hatóság azt kéri, ha bárhol látunk parlagfüvet, akkor azt jelentsük. Az észrevételeket a polgármesteri hivatalokban és kormányhivatalokban személyesen, interneten keresztül pedig a Nébih erre a célra létrehozott honlapján, a pbr.nebih.gov.hu oldalon lehet megtenni, pontos helymeghatározással.

 

frissülő pollentérkép

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ez botrányos: elmondhatatlanul drága mulatság lesz a magyar szurkolóknak az olimpián kézilabdameccseket nézni

origo.hu

Kiderült az igazság Kucsera Gábor és Tápai Szabina házasságáról

metropol.hu

Óriási meglepetés érheti Szoboszlait: kiderült, ki lehet a Liverpool új edzője

hirtv.hu

Megfenyegették a HírTV stábját Monfalconéban + videó

life.hu

Heti horoszkóp 2024. április 15-21.: Az Oroszlán hullámvasúton utazik, a Szűznek önvizsgálatra van szüksége

hirtv.hu

Menczer Tamás: Ilyet csak egy tróger csinál + videó

origo.hu

Kiderült, ki Árpa Attila barátnője

travelo.hu

Pár nap, és újra kinyit Róma ingyen látogatható, mesés rózsakertje

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

magyarnemzet.hu

Budai Gyula feljelentést tett, Szabó Tímea szerint szép lett a Lánchíd + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Veszély Enyingen: iskola közelében vert tanyát egy ragadozó - Fotó

INSIDER

Megérkezett Szentkirályi Alexandra hétpontos Budapest-terve

INSIDER

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

INSIDER

Németországban veszett nyoma Daninak, talán Te is segíthetsz megtalálni