INSIDER

Pollenriadó! Pest megye a legfertőzöttebb!

Megtette hatását a napokig tartó hőség, narancssárgába és vörösbe borult az ország parlagfüvet jelző pollentérképe. A riasztási rendszer szerint Pest megyében a legrosszabb a helyzet. Ráadásul az utóbbi napokban még tovább emelkedett a pollenkoncentráció.
  • Szerző: J.J.

Szinte egész Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nagyon magas a parlagfű pollenkoncentrációja, miközben a legkevésbé fertőzött területeken is legalább közepes intenzitást mértek a szakemberek.

„Leginkább tüsszögés, orrfolyás, viszketés és a szemnél tapasztalható égő érzés jelzi az embereknél, hogy előjött a pollenallergia. Erre az időszakra ajánlott az allergiásoknak mellőzni a szabadtéri sportolást és célszerű a tünetekkel felkeresni egy allergológus szakembert„ – magyarázta a -nak dr. Nagy Adrienne szakorvos.

Az időjárás nem segít fellélegezni

A polleneket elmosó, allergiás tüneteket mérséklő csapadék csak elvétve várható, ugyanakkor a hét közepére jósolt viharos szélt csak még inkább teríti a parlagfüvet. Ráadásul nemcsak a parlagfű okozhat gondot, magas értéket mutat a kender- és csalánfélék pollenszórása is, vagyis még több embert gyötörhetnek az allergiás tünetek.

Ugyanakkor az élet az allergiaszezon idején sem állhat meg, muszáj kimozdulni, munkába menni, bevásárolni, a gyerekkel beszerezni az iskolakezdéshez szükséges kiegészítőket. Éppen ezért azt tanácsolják a szakemberek, hogy ebben az időszakban ajánlott minden este hajat mosni, hogy megszabaduljon az ember a hajszálakon megtapadó, majd onnan a hálószobai párnára kerülve egész éjszaka allergiás reakciókat okozó pollenektől.

 

Mindent beterít a parlagfű

Az igen agresszív gyomnövénynek számító parlagfű nemcsak a vidéki búza- és kukoricatáblákat lepi el, gondot okoz a városokban is, sőt a főváros környékén is.

„Idén eddig csaknem 1827 bejelentést kaptunk, ezekből 610 lakott területről érkezett. A bejelentések közel fele, 43 százalék Pest megyéből jött, de magas a bejelentések száma Komárom-Esztergom, Veszprém és Bács-Kiskun megyékből is a Parlagfű Bejelentő Rendszerben” – tájékoztatta a -ot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A fővárosban leginkább Újbudán panaszkodnak a lakók. A frissen felújított utak mellől rengeteg bejelentés érkezik, legutóbb az 1-es villamos meghosszabbítása miatt felújított Etele út mentén sarjadt nagyobb csomókban a parlagfű, ám most már a Fehérvári utat is ellepte a gyom, főként a Fővárosi Művelődési Ház környékén találni belőle. Hasonló a helyzet Nagytétényben is, ahol a 6-os főút mentén növekszik az allergén növény. A Budapesttől néhány percre fekvő Szentendrén is meggyűlhet a baja az allergiásoknak, a Sztaravodai út menti, felújítás alatt lévő parkot is ellepte a kellemetlenséget okozó növény.

 

Folyamatosan razziázik a hatóság

Idén már nem volt türelmi idő a parlagfüves területek lekaszálására, a gazdáknak és telektulajdonosoknak egész évben ügyelniük kellett arra, hogy ne nőhessen meg az allergén gyomnövény. Sok helyen eleget is tettek a felhívásnak, de még így is rengeteg a parlagfűvel szennyezett föld, ráadásul sok lekaszált helyen is újranőtt a gyom.

A hatóságok folyamatosan razziáznak, és ha parlagfüvet észlelnek, akkor szemrebbenés nélkül kiszabják az akár több millió forintos büntetést a hanyag földtulajdonosoknak. A Nébih a Ripost megkeresésére közölte, hogy csak július 1-je óta már több mint félszáz esetben bírságoltak. Ugyanakkor a hatóság azt kéri, ha bárhol látunk parlagfüvet, akkor azt jelentsük. Az észrevételeket a polgármesteri hivatalokban és kormányhivatalokban személyesen, interneten keresztül pedig a Nébih erre a célra létrehozott honlapján, a pbr.nebih.gov.hu oldalon lehet megtenni, pontos helymeghatározással.

 

frissülő pollentérkép

https://efop180.antsz.hu/temak-konyezetegeszsegugy/allergenek-a-levegoben/parlagfu-pollen-riasztasi-rendszer.html?fbclid=IwAR3oO4k8gGP6h4N6prltEZxAD1k1QL39LEgOulzt1HJ1dfBC2qt_V1VGBOM

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?