Létrehozva: 2021.01.02.

Pozitív változások sorát hozza 2021 – így változik az életünk

Új év, új lehetőségek – számos kedvező változást hoz 2021, melynek a családok, a nyugdíjasok, a vállalkozások és a vásárlók egyaránt örülhetnek. A legfontosabb módosításokat szedte csokorba a Ripost.

Otthonfelújítási támogatást indít a kormány

A legalább egy gyermeket nevelő családok otthonának felújítási költségeibe legfeljebb 50 százalékkal, maximum 3 millió forintig beszáll az állam. Az igénylésnek nem feltétele, hogy a család éljen a CSOK lehetőségével.

A családtámogatási rendszer több új eleme is elindul

Az új értékesítésű ingatlanok áfája 27-ről 5 százalékra csökken (a kedvezmény 2026 végéig érvényes.) Az 5%-os lakásáfa azokra a 150 nm alatti lakásokra és 300 nm alatti családi házakra érvényes, amelyekre 2022 végéig megtörténik az építési engedély megszerzése vagy az építés egyszerű bejelentése. (A CSOK igénybevételével vásárolt ingatlanok illetékmentesek lesznek és áfa-kötelezettségük 0 százalék lesz – az 5 százalékos áfát utólag lehet majd visszaigényelni.)

Január 1-jétől a kifizetett építkezési és telekszámlák áfa tartalmát ötmillió forintig visszatérítik.

Megújult a falusi CSOK településlistája

Újévtől módosul azoknak a településeknek a listája, ahol a falusi Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) igénybe vehető. A 2679 település a Magyar Közlöny december 28-ai (magyarkozlony.hu) számában olvasható.

A lakáscélra fordítható, akár 10 milliós, vissza nem térítendő állami támogatás meglévő és vállalt gyermekek után igényelhető. Az 5000 lakosnál kisebb kistelepülésekre, tanyákra kiterjedő falusi csok az 1 gyermekes családoknál 600 ezer, a 2 gyermekeseknél 2 millió 600 ezer, a 3 gyermekes családoknál 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást jelent, melynek fele új és a használt lakás vásárlásra, a többi bővítésre és korszerűsítésre fordítható.

A nagyszülők is igényelhetik a CSOK-ot

Novák Katalin bejelentette: 2020-tól a nyugdíjasok is igényelhetik a csokot, ha megfelelnek minden feltételnek és dolgoznak a nyugdíj mellett. Példaként említette: ha a nyugdíjas nagyszülők nevelik az unokát, és valamelyikük dolgozik mellette. Bár a CSOK-kal vásárolt ingatlant 10 évig nem lehet eladni vagy elajándékozni, ám a jövőben a szülők átírathatják azt a gyermekeik nevére a tízéves elidegenítési tilalom ideje alatt is.

Nő a nyugdíj

2021. január 1-től 3 százalékkal kell emelni a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény érintett juttatásait. Így többek között ennyivel emelkedik az öregségi nyugdíj, az özvegyi nyugdíj, a szülői nyugdíj, az árvaellátás, a korhatár előtti ellátás és a szolgálati járandóság is. 2021-ben indul a 13. havi nyugdíj visszaépítése, egy heti plusz nyugdíjat kapnak az érintettek 2021 februárjában a 3%-kal megemelt alapnyugdíjon felül.

Mindenhol fizethetünk bankkártyával

Január elsejétől bárhol fizethetünk kártyával: az online pénztárgéppel rendelkező vállalkozásnak ugyanis biztosítania kell a vásárlóknak az elektronikus fizetés lehetőségét.

Mindez sokak számára jó hír: az OTP bank felmérése szerint a bankkártya-tulajdonosok több mint felének korábban azért hiúsult meg a vásárlása, mert nem fizethetett bankkártyával.

Javulnak a garancia szabályai

A 10 000 és 100 000 forint közötti árú termékre egy, a 100 001 és 250 000 forint közötti árú termék esetén két, míg 250 001 forintnál drágább termékre 3 év garancia jár. A jótállási idő az üzembe helyezés napjával kezdődik. A papír alapú garancia mellett dönthet úgy a bolt, hogy azt csak e-mailben vagy letölthető dokumentumként biztosítsa a vásárlóinak. Ha egy cikk nem javítható, a vállalkozó köteles 8 napon belül kicserélni. Ha a termék 30 napon belül nem javítható, vagy negyedszer is elromlik, akkor 8 napon belül újra kell cserélni vagy visszafizetni a vételárat.

Felezi a kormány a kisvállalkozások iparűzési adóját

A gazdaságvédelmi akcióterv részeként a kormány felezi a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozások iparűzési adóját, így segítve a járvány miatt bajba került, 4 milliárd forint alatti mérlegösszegű cégeket. Az igénylőnek február 25-ig nyilatkoznia kell a székhelye szerinti adóhatóságnál arról, hogy kis- vagy középvállalkozásnak, nehéz helyzetű vállalkozásnak számít-e, illetve, hogy a külön kormányrendelet szerinti támogatásra jogosult-e.

Bővül az online intézhető ügyek köre a NAV-nál

Jövő év elejétől számos bevallás online teljesíthető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé az Online Nyomtatványk-es éitöltő Alkalmazás (ONYA) felületén, melyhez csak ügyfélkapu-regisztrációra van szükség.

Így például a háztartási munkával kapcsolatos bejelentések, a nullás bevallás kiváltására szolgáló nyilatkozat (NY), a kiva-bevallás (21KIVA), és a turizmusfejlesztési hozzájárulás bevallás (21TFEJLH) is.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Varga Judit sírva mondta el, hogyan kínozta Magyar Péter - videó

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

mandiner.hu

Váratlan helyről kapott támogató szavakat Varga Judit

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

hirtv.hu

Megtalálta az ukrán szálat az orosz Nyomozó Bizottság a krasznogorszki terrortámadással kapcsolatban

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Szívszorító: Húsvéti nyuszik és tojások díszítik a 15 évesen elhunyt Dominik sírját

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban

INSIDER

Démon akarta felfalni Tímea lányát: retteg az éjszakáktól a veszprémi család