INSIDER

Putyin luxuslimuzinja nagyobb, mint Trumpé

Komoly lezárásokra lehet számítani október 30-án a magyar fővárosban. Holnap érkezik Vlagyimir Putyin elnök Magyarországra, várhatóan az új orosz luxuslimuzinjával.
  • Szerző: Ripost

Egy napos látogatásra érkezik Magyarországra szerdán Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke, hogy találkozzon Orbán Viktor miniszterelnökkel, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel. Információink szerint külön repülőgép szállítja Vlagyimir Putyin 2018-as, szó szerint bombabiztos elnöki limuzinját Budapestre. Míg 2017-ben még egy Mercedes márkájú elnöki autóval suhant a magyar főváros útjain az orosz elnök, addig idén várhatóan az egyedi igények szerint készült orosz álomautóban utazik majd.

Fotó: profimedia

Limuzinban is verseng a két nagyhatalom

Az orosz és az amerikai elnök luxuslimuzinja is 2018-ban készült. Trump stílusosan egy különleges, Beast, azaz Szörnyeteg becenévre hallgató Cadillacet használ, míg Putyint az orosz fejlesztésű és gyártású Aurus Senat szállítja majd.

Putyin limója hosszabb Trumpénál

A méret a lényeg? Az USA első emberének limuzinja 5,5 méteres és 7,5 tonnát nyom, az orosz elnöké 6,6 méter hosszú és 6,5 tonna a súlya. Trump limója egy teherautó alvázára álmodták meg, míg Putyin luxusautóját többek közt Sztálin 1946-os limuzinja ihlette.

 

Izomgép hajtja az álomautókat

Putyin orosz csodáját tavaly még egy 598 lóerős, 4,4 literes V-8-as motor hajtotta, melyet mostanra, a pletykák szerint lecseréltek egy 857 lóerős, 6,6 literes V-12-es hajtóműre. Kilenc sebességes, automata váltós, ráadásul egy speciális fémszálas gumiabronccsal akár 190-nel is képes száguldani. Szakértők véleménye szerint Trump limuzinját Vortec 8,1 literes V-8-as benzinmotor hajtja, ám a jármű súlya miatt óránként legfeljebb 97 kilométert képes megtenni.

Titkolják az orosz kocsi árát

Kiszivárgott, hogy Putyin különleges járművének elkészültét hat év fejlesztés előzte meg, melynek költségei 300 millió dollárra (88,7 milliárd forint) rúgtak. Bár a piacra dobott Aurus Senat alapára 160 ezer dollár (47 millió forint), az elnöki változat ennél jóval drágább – igaz, a pontos ára titkos. Ezzel szemben Trump Szörnyetege 1,5 millió dollárba (443 millió forint) került.

Bombabiztosak az elnöki autók

Páncélozott, golyóálló és bombabiztos mindkét elnök limuzinja. Trumpéról úgy tudni, képes ellenállni a kémiai és biológiai támadásoknak, melyhez saját oxigénellátó rendszerrel szerelték fel, s az autó tartalmaz az amerikai elnök vércsoportjából való vért is egy esetleges azonnali orvosi beavatkozáshoz. Putyin limuzinjáról ugyanakkor csak az szivárgott ki, hogy olyan esetben is hosszú távú védelmet nyújt, ha az a víz alá merülne.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?