Létrehozva: 2021.09.04.

Rajong Magyarországért a pápák főkertésze

Alessandro Reali története mesébe illő. De vajon hogyan lett belőle a pápák főkertésze, és miképp találtak egymásra feleségével, Ágnessel? Elárulta.

A Ripost7-nek interjút adó, egy éve Pécsen élő, de ízig-vérig olasz Alessandro Reali története mesébe illő. Kiskorában nem gondolta volna, hogy kertész lesz, bár már kisfiúként zavarta a rendetlen kertek látványa. 24 évesen egy barátjával faiskolát nyitott, ahol a helyi parókiáról rendeltek egy növényt egy Rómában élő kardinálisnak. Alessandro elmondta, miként kell gondozni, és megígérte, hogy egy hét múlva ránéz a növényre a kardinálisnál. Úgy is tett. Amikor visszament, a kardinális egyszerűen feltette a kérdést: szeretne a Vatikánban dolgozni, mint kertész?

Ripost7: Gondolom, azonnal igent mondott!

A. R.: Egy frászt! Mondtam, hogy nem, mivel nagyon szerettem a kis faiskolámat, ott ki tudtam teljesedni. Igen ám, de 1991 környékén jött egy gazdasági válság Olaszországban, váltanom kellett. Próba-szerencse alapon megkerestem a kardinálist, hogy áll-e még a lehetőség. Szerencsére igennel felelt. Nos, ezt követően jött egy három napig tartó próbafelvétel. Nem volt könnyű, de átmentem a vizsgán. Rengeteg kérdést feltettek a kertészetről és a vallásról, kitűnőre vizsgáztam. Ezt követte két év próbaidő, amikor még bármikor kirúghattak volna.

Fotó: Alessandro Reali

Ripost7: Kirúgás helyett három pápával is összebarátkozott. Hogy nézett ki egy munkanapja?

A. R.: Általában ketten vagy hárman voltunk egy csapatban, és mindig beosztottak minket a kert egy területére. Három, négy napig azt a területet műveltük, de aztán azt vettem észre, hogy több feladatot is rám bíztak. Traktort is vezettem, a teheneket is gondoztam, szerencsére mindenhol megálltam a helyem. Amikor jöttek egyházfők, még vacsorát is főztem nekik!

Ripost7: Ezek szerint nagyon jól főz!

A. R.: A feleségem szerint igen. Sőt, amikor Ferenc pápa ellátogatott Castel Gandolfóba egy ebédre, neki is én készítettem a menüt. Egy argentin specialitással, az úgynevezett empanadával leptem meg, valamint marhasteaket is sütöttem. Nagyon ízlett neki!

Fotó: Alessandro Reali

Ripost7: Hogy lépett feljebb a ranglétrán?

A. R.: Körülbelül huszonnégy éve dolgoztam már ott, amikor történt egy váltás. Elment Benedek pápa, őt váltotta Ferenc pápa, és az új igazgató mellé kellett egy ember, aki ismeri az egész gazdaságot és a parkot. Mivel tudták rólam, hogy nagyon a szívemen viselem a vatikáni kertet, már korán reggel, munkaidő előtt ott voltam, engem kértek fel. Erre már azonnal igent mondtam!

Történetünk ezen pontján át kell adnunk a szót Alessandro (vagy ahogy becézik, Sandro) feleségének, Zengő Ágnesnek, aki egészen filmbe illő módon ismerte meg későbbi férjét, a főkertészt.

Zengő Ágnes: 2000-ben Horvátországban nyaraltam egy barátnőmmel. Nem volt túl sok pénzünk, és voltunk olyan bevállalósak, hogy nekiálltunk az út szélén stoppolni. Egy autó nem volt a környéken a rekkenő hőségben, már kezdtük feladni, amikor feltűnt a távolban egy kocsi. Alessandro vezette. Megállt, felvett minket és elfuvarozott a kempingbe. Már akkor megkérdezte: nincs-e kedvünk másnap motorcsónakázni vele. A barátnőm szkeptikus volt, én viszont izgatottan mondtam igent.

Fotó: Alessandro Reali

Ripost7: Egyből érezte, hogy ez egy különleges találkozás?

Z. Á.: Nagyon szimpatikus volt! Borral, bicskával, sajttal és fügével készültem a nagy kalandra, azt mondta, ilyen nőt még életében nem látott, én leszek a felesége. Engem pedig levett a lábamról, hogy egy papírzsebkendőnyi helyre is simán be tud parkolni kocsijával. Így indult. Ez történt augusztusban, a karácsonyt már együtt töltöttük. Persze a nyaralás utáni időszak nehéz volt, feltöltőkártyás telefonnal hívogattuk egymást, és romantikus leveleket írtunk. Kaptam tőle csomagot is, tele olasz finomságokkal, egy percig nem volt kérdés, hogy összetartozunk.

Ripost7: Két évig mégis távkapcsolatban éltek, ami még a legnagyobb szerelmeket is próbára teszi.

Z. Á.: Folyamatosan utazgattunk, hogy lássuk egymást. Akkor persze még nem voltak fapados járatok, egy napig zötykölődtem a busszal, hogy láthassam őt.

Hogy mitől működött a párnál a távkapcsolat, mit gondol Alessandro II. János Pál, Benedek és Ferenc pápáról, illetve hogy került Magyarországra a pápák főkertésze, kiderül a Ripost7 augusztus 31-én megjelent számából. Keresd az újságárusoknál!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

origo.hu

Döbbenet a Lidlben, fegyveres rendőrök rohantak ki a helyszínre

borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

mandiner.hu

„Kissinger forog a sírjában” – eddig tarthat ki Ukrajna Nógrádi György szerint (VIDEÓ)

origo.hu

Ördög Nóra hatalmas bejelentést tett - kép

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 26.: pénteken a Bika megkapja a válaszokat, a Halak vonzza az embereket

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Folytatódik a felmelegedés vagy újra be kell gyújtani? - Ekkor ér véget a fűtési szezon

INSIDER

Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

INSIDER

Magyar Péter háborúpárti

INSIDER

Lázár János: Kik döntenek a migrációról és háborúról?