INSIDER

„Rajtam nem fog a koronavírus!” – a géneken is sok múlik

Miközben egyre több ember fertőződik meg a koronavírussal és növekszik a súlyos esetek száma világszerte, vannak vírustagadók, akik nem hisznek a járványban. És vannak olyanok is, akik közvetlen közelről megtapasztalhatták a Covid jelenlétét, és nem tartoznak a tagadók táborába, de mintha rajtuk nem fogna a vírus. Közülük ketten is elmondták a hiteles történetüket.
  • Szerző: Ripost

Gábor egy autóban utazott társaival, akik mind megfertőződtek, ő azonban nem betegedett meg.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Nyáron Olaszországban nyaraltunk egy négyfős társasággal. Mivel nem beszéltünk olaszul, a járvány veszélyeiről igazán kevés jutott el hozzánk, mondhatom nyugodtan, hogy szinte semmi. A szabadságunk végén autóba ültünk és elindultunk hazafelé„ – kezdte a Borsnak Gábor.

A kocsiban mindenki elkapta, csak Gábor nem (Képünk illusztráció)

„Aki vezette a kocsit, annyira jól kipihente magát előző éjszaka, hogy megállás nélkül körülbelül nyolc óra alatt hazaértünk. Én ültem az anyósülésen, jó volt a légkondi, ezért az ablakot sem tekertük le. Pár nap múlva először az autót vezető, majd néhány nappal később a másik két barátom is olyan rosszul lett, hogy orvoshoz kellett fordulniuk. Elvégezték rajtuk a Covid-tesztet, és mindhármuké pozitív lett. Amikor kiderült, hogy én is a kocsiban ültem, engem is leteszteltek, de az enyém negatív volt, és nyoma sem volt nálam, hogy megfertőződtem volna, de az is lehet, hogy esetleg a szervezetem legyőzte a vírust, mindenesetre nekem azóta sincs semmi bajom” – mesélte Gábor.

Dani napokig ült fertőzött padtársa mellett, de mintha nem fogna rajta a vírus.

Fotó: 123RF Dani osztályában is támadt a vírus, de ő nem fertőződött meg (Képünk illusztráció)

„Egy budapesti középiskolába járok, és nálunk rendesen elkezdődött a tanév. Amikor egy megbetegedés miatt az egész osztályt leszűrték, kiderült, hogy ketten megfertőződtek, és emiatt a tavaszi idő­szakhoz hasonlóan távoktatás­ba mentünk át két héten ke­resztül. Amire nem tudom a magyarázatot, hogy a fertőzött fiúk közül az egyik a padtársam, akivel az év eleje óta egymás mellett ültünk, sokat beszélgettünk, maszk nem volt rajtunk, és én mégsem fertőződtem meg. Mintha rajtam nem fogna a vírus. Persze ezt nem gondolom komolyan, betartok minden előírást, nehogy mástól esetleg elkapjam„ – mond­ta Dani.

Létezik a jelenség, de az okát nem tudjuk

„Én is találkoztam hasonló esettel” – mondta a Borsnak Rusvai Miklós virológus.

„Egyvalaki koronavírusos lett egy négytagú családban. Két hétig a zárlati időben mind­annyian otthon voltak egy légtérben, együtt étkeztek, nem különültek el. A másik három nem kapta meg, nála pedig két hét leteltével negatív lett a teszt, vagyis átesett a fertőzésen. Nem tudjuk ennek az okát, észszerű magyarázatot erre nem tudok mondani. Valószínűleg a fogékonyságban van­nak eltérések, ami genetikai adottság, annak ellenére, hogy rokonságban vannak. Ugyanígy racionális magya­rázatot nem tudunk adni arra sem, hogy a gyerekek miért nem betegszenek meg. Ezeknek a dolgoknak a kiderítésére sokkal több időre lesz szükség. A fél év, amióta ismerjük a vírust, erre nem volt elég„ – mondta Rusvai Miklós.

Hasonló jelenség egyébként más járvány esetén is előfordul.

„Gondoljunk bele a pestisbe. Ott is volt, aki észre sem vette, hogy megfertőződött, vagy el sem kapta, akkor sem, ha a város negyven százaléka meghalt. De az állatvilágból is vannak példák, mert a sertéspestis sem pusztít el egy egész kondát. Az autós példában megtörténhetett, hogy aki az alapfertőzött volt, az elején még kisebb mennyiségben terjesztette a vírust, az érzékenyebbek pedig a kis dózistól is megfertőződtek” – mondta a virológus.

És ezeket olvastad már?