INSIDER

Rákkeltő anyag van a citromban! Miért nem figyelmeztetnek?

Különös figyelmeztetést talált a Ripost olvasója az Aldiban: a citrom ártábláján tájékoztatnak a citromhéjon lévő vegyszerekről. Mint a Ripost megtudta: minden citromot rákkeltő vegyi anyagokkal kezelnek! Ráadásul minden eladónak fel kellene tüntetnie ezt, de a legtöbb helyen fütyülnek a szabályra.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Imazalil, Tiabendazol és Orotofemil – ezek a furcsa nevű rákkeltő mérgek vannak az Argentínából származó citrom héján. De ezt kevés helyen tüntetik fel! Gyanútlanul fogyasztjuk a limonádét citrom-, lime- és narancskarikákkal, belereszeljük a süteményekbe a héjukat, ha pedig alkoholos italban ázik, még nagyobb a baj: az alkohol kioldja a gombaölő, mérgező szereket, és mi szépen megisszuk.

 

- Ezek a gyümölcsök nem a szomszédban teremnek, jó eséllyel több száz vagy több ezer kilométert utaznak, mire hozzánk kerülnek

– magyarázta a %%-nak Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője. – Azért kapnak vegyszeres kezelést, hogy ne penészedjenek, hosszabb ideig elálljanak, és olyan szépek legyenek a polcokra kerülve, mintha csak néhány órával korábban szedték volna le.

A %% megkereste a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih), ahol közölték: a citrusfélékre (citrom, narancs, mandarin) vonatkozó forgalmazási minőségszabvány előírja a címkén kötelezően feltüntetendő adatok között a héjkezelésre használt hatóanyagok megnevezését. Lédig termék esetében pedig táblán vagy polccímkén kell ezeket az adatokat feltüntetni 2004 óta.

Azt, hogy milyen betegséget okozhat a citrom héján található legelterjedtebb gombaölőszer, és hogyan lehet helyettesíteni a süteményben a citromhéjat, megtudhatod a szerdai %% napilapból. Keresd az újságárusoknál!

 

 

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?