Létrehozva: 2021.02.24.

Megszólalt a zuglói láncra vert kutyák gazdája: ő is fél

Szandi párjával már négy éve él egy hajléktalantanyán, ahol láncra vert kutyák fogadják a látogatót. Exkluzív helyszíni riport.

Mint arról korábban már írtunk, a 13. és 14. kerület határán, a rákosrendezői vágányok által határolt háromszög egy eldugott, erdős részén egy különleges, kalyibákból álló hajléktalantábor áll. Különlegességét a rettenetesen hangos kutyaugatás és a látvány nyújtja: a tábor udvarnak kialakított részén három pitbull-jellegű kutya vicsorog, és próbál láncáról szabadulni. A láncra vert kutyák sokkoló és ijesztő látványt nyújtanak.

A kalyibák mögötti, szemek elől elzárt részről még vadabb és hangosabb ugatás szűrődik ki, ott hallhatóan másik három kutya ugat. Az összetákolt fabódékat két pár lakja. Bár hárman közülük nemhogy nyilatkozni nem akartak, de a kutyák eleresztésével fenyegették meg munkatársainkat, az egyik ott élő nő, Szandi végül hosszas interjút adott lapunknak.

Az egyik táborban élő nő beszélt munkatársainkkal (Fotó: Ripost)

Áram és fürdőszoba nélkül élnek

A Szabolcs-Szatmár Bereg megyéből származó fiatal, 32 éves nő elmondása szerint már négy éve él ebben a táborban. Nyakán egy tetoválás mutatja, ki élete párja: Csabi. Mint kiderül, párjával már nyolc éve együtt vannak, elmondása szerint mindkettejük szüleihez hazamehetnének, valamiért mégis inkább egy háznak nem nevezhető bódéban élnek, ahol sem áram, sem fürdőszoba nincs.

Sem áram, sem füdőszoba. Már négy éve itt húzzák meg magukat (Fotó: Ripost)

Nincs munkájuk, de hat kutyát etetnek

Szandi nem titkolja, ő egy ideje munkanélküli, korábban egy büfében dolgozott, de az megszűnt, amikor bejött a pandémia. Párja, Csabi alkalmi munkákat vállal a környéken. A nő ennek ellenére azt mondja, van némi megtakarításuk, és reméli, hamarosan lesz újra munkája is. Mindemellett 6 kutyát etetnek, rejtély, hogy miből. Egy, a táboruk előtt nap, mint nap elsétáló férfi a Ripost-nak azt mondta, egy autóval szoktak idegenek élelmet vinni a kutyáknak, ő már ezt többször látta. A táborban élő emberek azonban ezt tagadták, folyamatosan arra hivatkoztak, hogy a kutyák megkapták az oltásokat, és megvan az oltási könyvük is.

Saját kutyájától is tart

A fiatal nő lapunknak azt mondta, a hatból kettő kutya az övé. Az egyik egy 50 kilós, kék színű amstaff, a másik pedig egy pitbull-amstaff keverék. Bár a nő váltig állította, hogy a kutyák nem harci kutyák, amikor munkatársunk ki akart szállni a kocsiból, azt kérte, ne tegye. „Nem javaslom, attól a hátsótól én is félek” – vallotta be. Azt sem titkolta, hogy jártak már náluk a rendőrök a kutyák miatt. „Valaki bejelentést tett, hogy mi harcoltatjuk a kutyákat” – böki ki.

A hevenyészett fészer mögött több bicikli is sorakozott (Fotó: Ripost)

Jogi patthelyzet alakult ki

A nő azt mondja, gyakran látogatják meg őket a rendőrök, sőt múltkor az őrsre is bevitték őket. „Történt itt a közelben egy gyilkosság, és kérték, azonosítsuk az elkövetőt. Szoktak jönni, akad, amikor fényképet mutatnak, hogy felismerjük-e az illetőt, meg igazoltatnak minket” – meséli. Szavait a rendőrség is megerősíti, akik tehetetlenek, hiszen a kalyibák a MÁV területén állnak, tehát az ott élők nem az utcán, hanem egy magánterületen élnek. „A szóban forgó magánterületet a XIV. Kerületi Rendőrkapitányság munkatársai 2021. február 22-én ellenőrizték. Az ott tapasztaltak sem szabálysértés, sem bűncselekmény gyanúját nem vetették fel” – írta a rendőrség a Ripost megkeresésére. Ez azt jelenti, hogy jelenleg a MÁV illetékes munkatársai tehetnének lépéseket az ügyben. Az viszont bizonyos, hogy a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet módosítása értelmében 2016. január 1-jétől tilos ebet tartósan kikötve tartani – márpedig a táborban élő kutyák bizonyítottan fél méteres láncra vannak verve.

Mi lehet az igazság?

A hat kutya etetése, még ha azt a legolcsóbb, száraztáppal is teszik, havi 50-60 ezer forint körül jön ki. Persze viszonyítás kérdése, hogy ez sok vagy kevés, de munka nélkül valószínűleg soknak számít. Valószínűleg az is igaz lehet, amit a szemtanú mondott lapunknak, még ha a kutyatartók le is tagadják. Ez azt jelentené, hogy valaki vagy valakik tényleg hordják az ennivalót a kutyáknak, ebben az esetben akár bértartásról is lehet szó, tehát a kutyák valódi gazdája csak a táborban lakókra bízta az ebeket. Hogy valójában miért tartják, az rejtély, de a lapunknak nyilatkozó nő két mondata is beszédes: már rájuk hívták a rendőröket, hogy harcoltatják a kutyákat, és hogy ő maga is fél az általa sajátjának nevezett kutyától.

A harci kutya jelző nem azt jelenti, hogy az adott ebet harcra képezték ki, hanem, hogy az úgynevezett veszélyes kutyacsoportba tartozik. Ennek az a jellemzője, hogy súlyos, akár halálos sérülést okoznak, ha harapnak. Ráadásul ezeket a kutyákat eleve élet-halál harcra specializálták, ebből a vonalból kerülnek ki a kutyaviadalos ebek is. Kiszámíthatatlan, hogy felülkerekedik-e benne a harcos ösztön, a megfelelő bánásmód nélkül pedig még könnyebben agresszívvá válhat.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Már atomfegyvereket telepítenek az oroszok?

ripost.hu

„Isten veled” - súlyos döntést hozott a Házasság első látásra szerelmespárja

borsonline.hu

Fekete péntek: meghalt a legendás rockzenekar utolsó nagyágyúja

hirtv.hu

Napindító: Dunda György – A külföldön tartózkodó hadköteles korú férfiak mától nem kaphatnak útlevelet + videó

ripost.hu

Most jött: brutális baleset és dugó az M7-esen, zajlik a mentés

hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Eleged van a fővárosból? – Megnéztük, hova érdemes kiköltözni Budapestről

INSIDER

Idén korábban kezdődik a spárgaszezon – Fehér vagy zöld, hogyan válasszunk?

INSIDER

Csúcssebességgel robog a kampány: 220 szelfi/óra

INSIDER

Donald Trump: Elnökként büszkén dolgoztam együtt Orbán Viktor miniszterelnökkel - videó