INSIDER

Rekordot döntöttek a magyar orvosok

Nőtt a szervadományozók száma tavaly, és összesen 440 szervátültetést hajtottak végre a magyar orvosok.
  • Szerző: Ripost

Tavaly volt az eddigi legtöbb, összesen 72 szívátültetés Magyarországon. Két helyen végeztek ilyen műtétet: hatvannégyet a Semmelweis Egyetem Városmajor Szív- és Érgyógyászati Klinikán, nyolcat a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI

A szervek elsősorban elhunytakból, dobogó szívű agyhalottakból származnak Magyarországon és Európa-szerte. Itthon az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodája felelős mind a magyarországi szervkivételi riadók, mind a nemzetközi szervcserék szervezéséért. 2019-ben összességében is több szervadományozás volt Magyarországon (180 elhunyt donor), mint az előző évben (168).

2019-ben Magyarországon a négy egyetemi városban működő hét szervtranszplantációs központban 440 szervátültetést hajtottak végre.

Tavaly 252 elhunyt potenciális szervdonorról érkezett értesítés 50 kórházból a szervkoordinációs irodába, 180 esetben történt szervkivétel 41 kórházban. Agyhalottból 543 szervet, élődonorból pedig 30-at távolítottak el transzplantációs céllal.

A négy magyarországi vesetranszplantációs központban összesen 266 vese beültetése történt, elhunytból 236 és élő donorból 30 vesetranszplantációt végeztek. A legtöbb, 153 veseátültetést (köztük 23 esetben élő donorból) tavaly is a budapesti Semmelweis Egyetemen végezték. Szegeden 33, Pécsen 40, Debrecenben 40 műtét volt. Májátültetés tavaly 79 volt Magyarországon, valamennyi a Semmelweis Egyetemen.

18 tüdőátültetés történt a Semmelweis Egyetem – az Országos Onkológiai Intézet bázisán működő – mellkassebészeti klinikáján, kombinált vese-hasnyálmirigy-átültetés 2019-ben 5 esetben történt a két hazai centrumban, Budapesten és Pécsen.

 

A legtöbben vesére várnak

Tavaly 610 új beteg került a szervátültetési várólistákra, december 31-én 1435 szervátültetésre váró beteg volt rajtuk. A legtöbben vesére várnak.

 

Aki nem nyilatkozik, abból vehetnek ki szervet

Az agyhalál megállapítása után akkor történhet szervkivétel, ha az elhunyt az életében nem tett ez ellen tiltakozó nyilatkozatot. Ha az elhunyt kiskorú volt, és nincs tiltakozó nyilatkozat, a szerveltávolítás csak akkor kezdhető meg, ha ahhoz törvényes képviselője írásban hozzájárult.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?