Létrehozva: 2021.04.09.

Rendőrkutyák akcióban: Te tudtad ezeket róluk?

Április 1-től a rendőrkutyáknak 9 éves koruk után kötelező nyugdíjba vonulni, szolgálatban csak akkor maradhatnak ha újból bizonyítják egészségügyi és szakmai alkalmasságukat.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központjának Dunakeszin található 22 hektáros bázisán 1951 óta képzik ki az ebeket. Bár a koronavírus miatt most számos tanfolyam szünetel, így is 110 négylábú van a telephelyen. Közülük a legtöbben már tapasztalt rendőrkutyák, de vannak akik csak most kezdik elsajátítani a szolgálati lét csínját-bínját.

Fotó: Metropol

A szolgálaton túl is igazi társak

Április 1-jén új norma lépett életbe a szolgálati kutyákkal kapcsolatban, ennek értelmében 9 éves korukban nyugdíjba kell vonulniuk, kivéve ha az alkalmasságukat újból bizonyítják.

„Teljesen jogos ez a korhatár, ekkor ugyanis már elő szoktak jönni olyan egészségügyi problémák, amelyek már a szolgálatot is veszélyeztethetik. Csak akkor maradhatnak aktív állományban, ha bizonyítják, hogy még szakmailag és fizikálisan is bírják a terhelést„ – jelentette ki a szakoktató. Hozzátette: a kutya általában a nyugdíjas éveit is a vezetőjével tölti, ekkor azonban már csak háziállatként.

Fotó: Metropol

Több szempontnak is meg kell felelni

„A kutyák több hónapos kiképzését általában egyéves korban kezdjük meg, ám ezt megelőzően van egy igencsak komoly kiválasztási eljárás, amelyen keresztülmennek” – mesélte a Metropolnak Zsoldi Tamás címzetes rendőr törzszászlós, szakoktató. „Megfigyeljük, hogyan viselkednek idegen személyekkel, épületben, autók között, miként reagálnak hirtelen hanghatásokra, szétesik-e például a kötelességtudatuk, ha lövést hallanak. Keresőkutya azokból az ebekből lesz, amelyek erősen ragaszkodnak a játékaikhoz, jól használják az orrukat, és ügyesen kerülik ki az eléjük táruló akadályokat. Őrző-védő feladatok ellátására pedig az alkalmas, amely gyorsan reagál az irányába érkező támadásokra, kiváló a fogáskészsége, és bátran megy át A-ból B-be„ – részletezte a szakoktató.

Fotó: Metropol

Egy keverék kutya is lehet ügyes

Bár a rendőrkutya szó hallatán legtöbbünknek Rex felügyelő jut eszébe, közel sem csak a német juhász alkalmas az ilyen típusú feladatok ellátásra.

„Miután a kilencvenes években túltenyésztették őket, egyre inkább elterjedté váltak a rendőrségnél a belga-és a holland juhászok is, vagy ezek keverékei, ugyanis tévhit, hogy kizárólag fajtatiszta kutyákkal dolgozunk, ügyesek a keverékek is. Emellett kiváló keresőkutya lehet például egy extrém pici terrierből is, nyilván ők őrző-védő szolgálat ellátására már kevésbé alkalmasak” – jegyezte meg Zsoldi Tamás.

Fotó: Metropol

Az ebek csoportokban tanulnak, éppen azért, hogy néhány trükköt egymástól is ellessenek. Ahhoz, hogy egy kutya jó őrző-védő legyen, növelni kell a harckészségét, amihez a legjobb eszköz a frusztráció. Ez azt jelenti, hogy a bukósisakban lévő segéd csörgéssel, kiabálással, hirtelen mozdulatokkal ingerli a kutyákat, akik ennek hatására támadásba lendülnek. A cél, hogy a támadót a felsőtestén, gyomorszáj környékén találják el. Abban az esetben, ha a támadó elmenekül, a kutyák képesek őt megállítani, és amíg a rendőr is oda ér, a földön tartani.

Mit csinál egy járőrkutya?

Biztosítja a rendőri intézkedést, segít az engedelmeskedésben, megakadályozzák az ellenszegülést, rákényszerítik a támadót a feladásra, bizonyos eszközök letételére.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Most jött a hír: Putyinnak lett igaza

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

metropol.hu

Visszahívják az emberek kedvenc jégkrémét: nagy probléma van vele

vg.hu

Csengeri óriásbörtön: zajlik a toborzás, kiderült, mennyiért keresnek dolgozókat

life.hu

Kegyetlen és gyerekes: megdöbbentő dolgok derültek ki Meghan Markle-ről

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Elnyílt a tulipánod? Mutatjuk, mit kell tenned a hagymával

ripost.hu

Oroszországban élhet az OBI tulajdonosa, aki 6 éve tűnt el rejtélyes körülmények között

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

INSIDER

„Harcolni fogok azért, hogy élhessen!” - sokan támogatják Dominikot, akin csak az 1,3 milliárdos terápia segíthet

INSIDER

Megtörten nyilatkoztak a szülők: patkány harapta össze kiságyában a csecsemőt Pest vármegyében

INSIDER

Hátborzongató, ami a tragédiák sújtotta óbudai ház lakóival történt: Tóth Veráék azonnal elköltöztek