INSIDER

A Ripost7 bejutott a hipermodern képzőművészeti raktárba és restauráló műhelyekbe

A világszínvonalú múzeumi háttérintézmény a Liget Budapest Projekt keretében épült fel a Szabolcs utcában, az egykori kórház területén.
  • Szerző: Ripost

A 7 arra volt kíváncsi, hogyan dolgoznak az új Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központban (OMRRK), hol raktározzák a híres műkincseket és miként folyik a munka a hipermodern restaurálási műhelyekben.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

restaurálási

Országos múzeumi restaurálási és raktározási központ (OMRRK)

A világszínvonalú múzeumi háttérintézmény a Liget Budapest Projekt keretében épült fel a Szabolcs utcában, az egykori kórház területén. A 37 ezer négyzetméteres épületegyüttesben múzeumi raktárak, restaurátor-műhelyek, laborok és kutatószobák működnek, de itt kapott helyet a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet és látogatóközpont is.

A festőrestaurátor műhely akkora, mint egy nagy csarnok: 300 négyzetméteres.

„Úgy kellett kialakítani a műtermet, hogy megfeleljen a műtárgyvédelmi követelményeknek. Például azért északi tájolásúak az ablakok, hogy soha ne jusson közvetlen napfény a műtárgyakra, mégis világos legyen a terem” – magyarázta Kónya Béla főrestaurátor.

restaurálási

Országos múzeumi restaurálási és raktátozási központ (OMRRK)

Beépített karoselszívók, vegyszerszekrények alkotják a berendezést. Az itt dolgozók nem panaszkodhatnak a munkakörülményekre: mindig 20 fok és 50 százalékos relatív páratartalom van, persze nem miattuk, hanem azért, hogy ne károsodjanak a műtárgyak, festmények, képkeretek. Az ORRK-nak külön kártevőirtási programja is van, folyamatosan ellenőrzik, megjelennek-e rovarkártevők.

restaurálási

Országos múzeumi restaurálási és raktátozási központ (OMRRK)

Ha kíváncsi vagy a restaurálási műhely kulisszatitkaira és arra, hogy milyen történelmi pillanatnak lehetett tanúja a stábunk, akkor keresd a 7-et július 13-án, kedden az újságárusoknál!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?