INSIDER

Részeg sofőr gázolta el a ház előtt üldögélő kislányt Tatabányán

Nyaralni utazott Tatabányán élő keresztszüleihez a 12 éves kislány, de a szünidő egyik napján borzalmas tragédia történt vele. Elgázolta egy ittas sofőr, aki sorsára is hagyta. Családja képtelen feldolgozni a történteket, és azt, hogy az ittas sofőrt büntetés nélkül elengedték. Igazságot követelnek. Lapunknak a lány édesanyja mesélte el a baleset körülményeit.

„Ennyit ér egy élet?” – kérdezi idegesen Johan Betti, amikor lánya balesetéről érdeklődtünk. Lányát, Dzsesszikát két hete Tatabányán gázolta el egy ittas sofőr, aki beismerő vallomást tett, ám mégis távozhatott a rendőrségről.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Johan Betti

Barátjukat várták a fiatalok

„Ausztriában élünk, innen utazott Dzsesszi Tatabányára, hogy a nyári szünet néhány napját náluk töltse”

– folytatta az édesanya.

„Minden rendben is volt, egészen addig, ameddig az egyik unokatestvérével elmentek a közelben lévő barátjukhoz. Ameddig várták a gyerekek a barátot, addig kiültek egy kinti székre a ház elé telefonozni, hogy ha jön, tudjanak indulni. De egyszer csak felbukkant az utcán egy autó, ami hatalmas sebességgel igyekezett feléjük…”

Fotó: Johan Betti

Unokatestvére próbálta megmenteni

Az unokatestvére még el tudott ugrani az autó elől, de Dzsesszika már nem.

„Amikor jött az autó, Dzsesszit az unokatestvére megragadta, hogy odébb rántsa a székből, de már nem sikerült neki…”

- folytatta tovább.

„Az autó letért az útról és elgázolta a lányomat. Már nem is volt idejük semmire, meg a lába bele is akadt a székbe. A sofőr pedig elhajtott, maga mögött hagyva a két sérült fiatalt.”

Fotó: Johan Betti

Darabokra törtek a kislány csontjai

Az ütközés ereje átrepítette az út túloldalára a kislányt, akinek rengeteg csontja eltört.

„Szó szerint kettétört a bal felkarja, csak a bőr tartotta össze”

– mondta a sokkolt anyuka.

„A jobb lábszára is többszörösen eltört, azt még aznap este meg kellett műteni. Vasat és csavarokat műtöttek bele, hogy egyszer talán még tudja használni… A nagy esés és csúszás miatt a nadrágja beleégett a combjába, és még az állát is össze kellett varrni. 5 napot töltött az intenzíven, majd sima kórterembe került, de szerencsére mostanra hazaengedték, az élete már nincs veszélyben. Napokig nem tudott enni, felállni még most sem képes.”

Elvették a jogosítványát, majd elengedték a sofőrt

A cserbenhagyó sofőrt húsz perccel később Oroszlány határában elfogták a rendőrök.

„Egy napig bent tartották a rendőrségen”

– mondta az anya.

Fotó: Johan Betti

„Annyira részeg volt, hogy nem tudták kihallgatni, ezért várniuk kellett. Másnap elismerte a gázolást és azt is, hogy ivott alkoholt. Elmondta, hogy már nem az első eset, hogy így szállt autóba, és azt is, hogy látta a kint ülő gyerekeket, de már nem tudott fékezni. Elvették a jogosítványát, de kiengedték, mondván: nem büntetett előéletű.”

A kislány 24 órás ápolást igényel

A baleset után Dzsesszika mellé 24 órás felügyelet kell, ugyanis még a mosdóban is segítségre van szüksége. Édesanyja marad otthon vele, amíg párja dolgozik.

„Amíg élek, nem felejtem el a baleset estéjét. Amikor felhívtak, hogy Dzsesszit baleset érte, a 10 éves öccsével és az 5 éves húgával autóba ültünk a férjemmel és rohantunk a kórházba. Azóta az életünk fenekestől felfordult. Már itthon vagyunk, de még sok műtét vár a lányra. Én ápolom. Eddig csak egyetlenegyszer beszélt a balesetről, de kerüli a témát. Azt hiszem már sosem lesz a régi, elvesztettük a régi kislányunkat.”

Fotó: Johan Betti

Üzent az anyuka a gázolónak

A on keresztül üzent az ittas sofőrnek az elgázolt kislány édesanyja.

“Te, aki elgázoltad a gyönyörű lányomat! Ne gondold, hogy annyiban fogjuk hagyni, hogy majd pár hét múlva mások életét is megnyomorítsd, ahogy a miénket! A végsőkig el fogunk menni, hogy a tettedért komoly büntetést kapj, hogy az életed hátralévő részében azon gondolkodj, mekkora fájdalmat okoztál a kislánynak és a családomnak!” – mondta.

Kiengedték a sofőrt

A rendőrség megerősítette az édesanya információit.

„A kérdéses ügyben a Tatabányai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya folytat büntetőeljárást, a gyanúsított szabadlábon van”

– közölte a -tal Racsné Galambos Gréta százados, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Tíz százalékkal nőtt az ittas sofőrök okozta balesetek száma

Egyre többen vezetnek ittas állapotban, nem törődve azzal, hogy egy baleset során a vétlen sofőrt akár meg is ölhetik. A ksh.hu adatai szerint 2019 első negyedévében 239 esetről beszélhetünk, amikor egy ittas sofőr okozott balesetet, míg 2020-ban ebben az időszakban tíz százalékkal több, azaz 262 eset történt.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?