INSIDER

Részletek a szülésről, ez történt pontosan a sátoraljaújhelyi parkban

Egy nőnél indult be olyan hirtelen a szülés, hogy párjával már nem tudtak időben kórházba jutni.
  • Szerző: Ripost

Egy parkban segített a világra egy újszülöttet a 39 éves Ungvári Szilveszter mentőápoló, aki épp munkába tartott, amikor egy kétségbeesett házaspár segélykiáltására lett figyelmes – erről korábban a is beszámolt. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) beszámolója szerint egy vajúdó nő ült a padon, akinél olyan gyorsan indult meg a szülés, hogy a férjével már nem értek be a közeli kórházba sem. Legnagyobb szerencséjükre a 18 éve mentőként dolgozó Szilveszter azonnal a segítségükre sietett.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Először egy férfi kiabálását hallottam, s amikor odanéztem, láttam, hogy terhes felesége a karjába kapaszkodik és nagy fájdalmai vannak” – kezdte a Blikknek a sátoraljaújhelyi mentőápoló. „Feltettem pár kérdést, majd indultunk is volna a szülészetre, amikor két lépés után az anyuka kiabált, hogy kint a gyerek feje. Azonnal lefektettem az egyik padra, értesítettem a kollégákat” – folytatta Szilveszter, aki többször vezetett már szülést, de padon, parkban még soha. Az újszülött világra segítésében minden a tankönyv szerint zajlott egészen az utolsó másodpercekig, amikor minden orvos és leendő szülő rémálma vált valóra: a baba válla elakadt a szülőcsatornában. Szilveszter azonban nem esett pánikba, szerencsére lapult a zsebében steril kesztyű, így pillanatok alatt egy speciális műfogással kiszabadította a kicsi vállát.

„Azonnal felsírt a baba, így a szülők és én is megnyugodtam. Segédkeztem már pár szülésnél, de még nem fordult elő, hogy az újszülött válla elakadt volna. Nem túl gyakori eset” – mesélte a férfi, hozzátéve: az újdonsült apuka a pulóverével takarta be kisfiát, pár perc múlva pedig már Szilveszter kollégái is megérkeztek. Az anyuka és gyermeke is egészséges, hála az OMSZ mentőinek.

A mentőápolók elméleti és gyakorlati kiképzést is kapnak arról, hogyan kell levezetni egy szülést, illetve az esetleges komplikációkat is jól ismerik. A vállelakadás az egyik legváratlanabb, legijesztőbb szülészeti komplikáció. A szakembereknek pár másodperc alatt kell eldönteniük, hogy a baba helyzetétől függően mely műfogással segítsenek kiszabadítani a vállakat. Az orvosok erre vonatkozóan külön tréninget is kapnak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?