INSIDER

Riadót fújt a meteogyógyász: elképesztő idő jön

A kellemes őszi időjárást hirtelen drasztikus lehűlés követi. A hétvégén már fagyok várhatók. Komoly terhelésnek van kitéve a szervezetünk – figyelmeztet a meteogyógyász.
  • Szerző: Ripost

„Csütörtökön még késő őszi, kellemes meleget élvezhettük, helyenként akár 18 fokos hőmérséklettel, hétvégén viszont már fagyok lesznek. Komoly terhelésnek van kitéve a szervezetünk” – figyelmeztet dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Dr. Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója

„Csütörtök délutánig egy erős felmelegedés jellemezte az időjárásunkat. A rendkívüli erős széllel érkező afrikai meleg levegő súlyos fejfájásokat okoz”. Ráadásul órákon belül elér minket a hidegfront, ami az éjszaka folyamán ugyan átvonul az országon, de ezt követően beáramlik a hideg levegő.

Dermesztő hidegre számíthatunk hétvégén (Fotó: Shutterstock)

„Pénteken már lényegesen hűvösebb lesz, csapadékosra fordul az idő és folyamatosan csökkenni fog a levegő hőmérséklete. Hétvégén pedig 4-5 fokos fagyokra is lehet számítani – tájékoztatta a -ot a meteogyógyász.

Szokatlanul erős tünetek okoz a hirtelen berobbanó változás

A mostani markáns változás ingadozó vérnyomást, agresszivitást, izgatottságot, figyelmetlenséget, a reflexidő megnyúlását okozza.

„Jellemzőek a múló rosszullétek, megnő az infarktusok, sztrókok, balesetek száma, de a már napok óta fennálló rendkívüli időjárási körülmények miatt az eddigiekhez képest minden tünet sokkal erősebben jelentkezik és a következő napokban sem számíthatunk tartósan nyugodt időre”.

Fotó: Shutterstock

A szakember tanácsa, hogy lehetőség szerint mindenki próbálja tehermentesíteni a szervezetét.

„Ez a nagy terhelés, a szélsőséges időjárás mindenkit megvisel. Egyaránt rosszul hat az egészséges emberekre, a betegekre, az idősekre, és még a gyermekekre is. Ezért a legjobb, amit tehetünk, hogy mind fizikálisan, mind mentálisan igyekezzünk csökkenteni a terhelést ebben a szeles időben. Figyeljünk az idősekre és a gyerekekre! Fokozottan figyeljünk a keringési betegségben szenvedőkre és szükség esetén azonnal hívjunk hozzájuk orvosi segítséget! – tanácsolja Pintér Ferenc.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A tökéletes kókusztekercs receptje
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?