Létrehozva: 2021.07.30.

Nyit a Római-parti Plázs: itt van minden, amit tudnod kell

Mától 48 év után először ismét szabad lesz a strandolás a Római-parton, hiszen ma nyit a Római-parti Plázs.

Budapest kultikus területe a Római-part, ahol komoly hagyománya van a vízi sportoknak, szabadidős időtöltésnek. A budapesti „Riviéra” a budai vízi élet felkapott, nyüzsgő központja, közkedvelt fürdőhely volt. A kijelölt négy fővárosi dunai szabadstrandot azonban 1973-ban megszüntették.

A kérdés most is az, vajon valóban nincs-e baj a vízminőséggel, hiszen a szabadstrandtól mindössze nyolc utcányival feljebb, a Pünkösdfürdő utcánál ömlik a Dunába a szennyvíz. Ráadásul ott is van egy kiömlőcső, ahol nem látjuk: a víz alatt. Vihar után nem is akármi kerül a Dunába, amit a vízfolyás éppen a szabadstrand felé visz.

Fotó: Metropol

Zápor esetén a szennyvíz a Dunába ömlik

A Metropol megkérdezte a Fővárosi Csatornázási Művek véleményét is. A társaság megírta, közös vezeték szolgál a szenny- és a csapadékvizek elvezetésére, ezért csapadékos időben a szennyvíz záporvízzel hígul, keveredik. Nagyobb záporok esetén a többletvizet a békásmegyeri telep a Dunába szivattyúzza. Csapadékmentes időben semmilyen szennyeződés nem kerül a Dunába.

A rendelkezésükre álló eszközökkel mindent megtesznek azért, hogy a lehető legkevesebb szennyvízzel keveredett csapadékvíz kerüljön a Dunába. Jelenleg folyik annak a szakértői vizsgálata, hogy milyen beavatkozással javítható a helyzet.

Több éve tervezik a strandnyitást

A római-parti strandolást a Város és Folyó Egyesület álmodta újra, amely 2013 óta dolgozott a létrehozásáért. Az egyesület kezdeményezésére a korábbi években próbajelleggel, néhány tesztnapon már üzemelt szabadstrand a vízparton. A nyitást a partszakasz felmérése, szigorú hatósági és vízminőségi vizsgálatok, szakhatósági engedélyeztetés előzte meg.

Hol fürödhetünk pontosan?

A Római-parti Plázs belépőjegy nélkül látogatható, vízimentő-szolgálatot is üzemeltető, bójákkal kijelölt területű, fürdőzésre alkalmas partszakasz, ahol a Budapest Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztály határozata szerint a fürdési idény 2021. július 30-tól augusztus 22-ig tart. A fürdőhely a Hattyú csónakház és a 60076 hrsz. alatti ingatlan között helyezkedik el, a Kossuth Lajos üdülőpart 15–17. mellett. Ingyen ivóvizet, mosdót, pelenkázót, zuhanyzót és napágyakat az Óbuda-Pénzügyőr SE sporttelep biztosítja a vendégeknek. A területen vízimentő-szolgálat működik, gondnokot/fövenyőrt is alkalmaznak, sőt éjszakai őrség is működik minden nap 22 órától másnap reggel 8 óráig.

Fotó: Metropol

Kék jelzés esetén lehet fürödni

Váratlan helyzet esetén a Fővárosi Csatornázási Művek SMS-ben értesíti a strand üzemeltetőjét, akinek ilyenkor a partszakaszon azonnal meg kell tiltania a fürdést. A Város és Folyó Egyesület egy kék színű fa őrtornyot is elhelyezett a parton, amely egyfajta jelzőrendszerként működik majd: kék színű zászló jelzi, ha alkalmas és piros színű, amikor a víz alkalmatlan fürdésre.

Amikor 48 éve bezárták a strandokat...

„A strandok bezárását átmeneti intézkedésnek tekintjük. Átfogó rendezési terv készül a víz szennyezésének csökkentésére. Előreláthatólag a békásmegyeri új lakótelep csatornái a Palotai-sziget szennyvíztisztítóján keresztül csatlakoznak majd a Dunába. Ha a római-parti üdülők szennyvízlevezetőit is sikerül bekapcsolni ebbe a csatornarendszerbe, a 4 kilométeres part fele remélhetőleg ismét alkalmas lesz majd a dunai strandolásra, minden veszély nélkül” – írta a Népszava 1973. június 1-én a 12. oldalon.

50 éve is vizsgálták

„Az első vizsgálatokat 1971. augusztus 4-én végezték, s már akkor is a tűrési határértéket meghaladó, nagy számú, székletből eredő, baktériumtörzset találtak a Római-part vizében. A következő vizsgálatra 1973. május 31-én került sor. (...) Ez az utóbbi vizsgálat is két évvel előbbihez hasonló eredménnyel járt – a Megyeri Lidón még a vérhas kórokozóját is megtalálták!” – írta a Tükör 1973. június 26-án.

Vannak, akik nem akarnak itt fürödni

Tamás: Hallottunk a strandról. Szeretjük a környéket, sokszor sétálunk errefelé. Azt nem hinném, hogy fürödni is fogok a strandon. Sok tragikus dolgot hallani a Dunával kapcsolatosan, úgyhogy azt tartom biztonságosabbnak, ha inkább csak a partra látogatok ki. Dóra: Szerintem gyakran le fogunk járni fürdeni a családdal. Örülök, hogy az otthonunktól pár perce nyílik egy strand. Bízom a szakemberekben, és amíg ők azt mondják, hogy biztonságos a Duna, addig bele merek menni.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

vg.hu

Különösen pusztító vírust terjesztő kullancsfaj jelent meg hazánkban

origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

ripost.hu

Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban

INSIDER

Démon akarta felfalni Tímea lányát: retteg az éjszakáktól a veszprémi család

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast