INSIDER

Romlott élelmiszert találtak a józsefvárosi közétkeztetőnél – Mivel eteti Pikó a kerület lakóit?

Közel 32 kiló romlott, állati eredetű élelmiszert talált Józsefváros új közétkeztetési szolgáltatójának a főzőkonyhájában a NÉBIH. A „menzabotrányért a polgármestert, Pikó Andrást terheli felelősség.
  • Szerző: Ripost

Összesen 12 élelmiszer tétel (31,8 kg) forgalomból való kivonásáról, forgalmazásának, felhasználásának megtiltásáról, az állati eredetű élelmiszerek megsemmisítésének elrendeléséről döntött a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága, mivel 2 élelmiszer tétel származása nem nyomonkövethető, 10 élelmiszer tétel pedig lejárt szavatosságú. A nem megfelelő élelmiszereket az Eurest Kft. budapesti XVIII. kerületi főzőkonyhájában találta a hatóság, adta hírül honlapján a Nébih. A információi szerint elsősorban fagyasztott hústermékekről van szó.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Pikó András polgármesternek vállalnia kell a felelősséget Fotó: hír tv

A külföldi hátterű céget Pikó András baloldali polgármester – a veszélyhelyzet utolsó napjait kihasználva – egy személyben, közbeszerzés nélkül bízta meg a kerületi közétkeztetés biztosításával. Indoklása szerint azért, mert az önkormányzat számára fontos, hogy a közétkeztetésben jobb minőségű és kedvezőbb árú szolgáltatásban részesüljenek a résztvevők. A NÉBIH most mégis csaknem 32 kg kétes eredetű és lejárt szavatosságú élelmiszert talált a vállalatnál.

Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője közösségi oldalán úgy reagált a történtekre:

A józsefvárosi gyerekek és idősek romlott ételekből készült ebédet kapnak Pikó Andrástól! A NÉBIH ellenőrzése során kiderült: a polgármester által egyedül kiválasztott külföldi cég lejárt alapanyagokból főzött a kerületieknek.

Mi lesz a következő botrány, amit agyonhallgatnak?”

A józsefvárosi Fidesz szerint Pikó Andrásnak (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) vállalnia kell a felelősséget a józsefvárosi „menzabotrányért”, azért, hogy a helyi gyerekek és szociális ellátottak egészségbiztonsága veszélybe került.

Szilágyi Demeter, a képviselő-testület Fidesz-KDNP-s képviselője a Százados úti Pitypang óvoda előtt tartott keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: a közétkeztetéssel megbízott cég a napokban megbukott egy élelmiszerbiztonsági ellenőrzésen, mert „kétes eredetű és lejárt szavatosságú élelmiszereket találtak a szolgáltató konyháján”. Emlékeztetett: ez az a cég, amelyet Pikó András – a válsághelyzet utolsó napjait kihasználva – egy személyben bízott meg a feladattal. A kormánypárti képviselő szerint már a szerződéskötés körülményei is gyanúsak voltak, ugyanis hamarabb született meg a polgármesteri határozat, mint hogy a közbeszerzési eljárást lefolytatták volna. Hozzátette: ezt a körülményt a Közbeszerzési Hatóság is vizsgálja.

Szilágyi Demeter arra szólította fel az „egyedül a kommunikációban erős” polgármestert, hogy most ne hallgasson, hanem álljon ki a józsefvárosiak elé és vállalja a felelősséget azért a cégért, amelyet ő hozott a kerületbe, és amelynek tevékenysége miatt most több ezer iskolás, óvodás és szociális ellátott étkeztetése és egészségbiztonsága veszélybe került. A képviselő közölte azt is: a korábbi szolgáltatóval szemben soha semmilyen hasonló jellegű panasz nem volt.

Pikó András felelősségére utaló kérdésre azt mondta: a polgármesternek el kell ismernie, hogy az általa hozott cég nem megfelelő minőségben szolgáltat, továbbá a megfelelő jogi lépéseket is meg kell tennie. Ha a Közbeszerzési Hatóság kimondja, hogy a szerződést jogszerűtlen körülmények között kötötték, akkor a bírságért és minden más következményért neki személyesen kell vállalnia a felelősséget – hangsúlyozta Szilágyi Demeter.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?