Létrehozva: 2020.06.23.

Romlott élelmiszert találtak a józsefvárosi közétkeztetőnél – Mivel eteti Pikó a kerület lakóit?

Közel 32 kiló romlott, állati eredetű élelmiszert talált Józsefváros új közétkeztetési szolgáltatójának a főzőkonyhájában a NÉBIH. A „menzabotrányért a polgármestert, Pikó Andrást terheli felelősség.

Összesen 12 élelmiszer tétel (31,8 kg) forgalomból való kivonásáról, forgalmazásának, felhasználásának megtiltásáról, az állati eredetű élelmiszerek megsemmisítésének elrendeléséről döntött a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága, mivel 2 élelmiszer tétel származása nem nyomonkövethető, 10 élelmiszer tétel pedig lejárt szavatosságú. A nem megfelelő élelmiszereket az Eurest Kft. budapesti XVIII. kerületi főzőkonyhájában találta a hatóság, adta hírül honlapján a Nébih. A Ripost információi szerint elsősorban fagyasztott hústermékekről van szó.

Pikó András polgármesternek vállalnia kell a felelősséget Fotó: hír tv

A külföldi hátterű céget Pikó András baloldali polgármester – a veszélyhelyzet utolsó napjait kihasználva – egy személyben, közbeszerzés nélkül bízta meg a kerületi közétkeztetés biztosításával. Indoklása szerint azért, mert az önkormányzat számára fontos, hogy a közétkeztetésben jobb minőségű és kedvezőbb árú szolgáltatásban részesüljenek a résztvevők. A NÉBIH most mégis csaknem 32 kg kétes eredetű és lejárt szavatosságú élelmiszert talált a vállalatnál.

Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője közösségi oldalán úgy reagált a történtekre:

A józsefvárosi gyerekek és idősek romlott ételekből készült ebédet kapnak Pikó Andrástól! A NÉBIH ellenőrzése során kiderült: a polgármester által egyedül kiválasztott külföldi cég lejárt alapanyagokból főzött a kerületieknek.

Mi lesz a következő botrány, amit agyonhallgatnak?”

A józsefvárosi Fidesz szerint Pikó Andrásnak (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) vállalnia kell a felelősséget a józsefvárosi „menzabotrányért”, azért, hogy a helyi gyerekek és szociális ellátottak egészségbiztonsága veszélybe került.

Szilágyi Demeter, a képviselő-testület Fidesz-KDNP-s képviselője a Százados úti Pitypang óvoda előtt tartott keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: a közétkeztetéssel megbízott cég a napokban megbukott egy élelmiszerbiztonsági ellenőrzésen, mert „kétes eredetű és lejárt szavatosságú élelmiszereket találtak a szolgáltató konyháján”. Emlékeztetett: ez az a cég, amelyet Pikó András – a válsághelyzet utolsó napjait kihasználva – egy személyben bízott meg a feladattal. A kormánypárti képviselő szerint már a szerződéskötés körülményei is gyanúsak voltak, ugyanis hamarabb született meg a polgármesteri határozat, mint hogy a közbeszerzési eljárást lefolytatták volna. Hozzátette: ezt a körülményt a Közbeszerzési Hatóság is vizsgálja.

Szilágyi Demeter arra szólította fel az „egyedül a kommunikációban erős” polgármestert, hogy most ne hallgasson, hanem álljon ki a józsefvárosiak elé és vállalja a felelősséget azért a cégért, amelyet ő hozott a kerületbe, és amelynek tevékenysége miatt most több ezer iskolás, óvodás és szociális ellátott étkeztetése és egészségbiztonsága veszélybe került. A képviselő közölte azt is: a korábbi szolgáltatóval szemben soha semmilyen hasonló jellegű panasz nem volt.

Pikó András felelősségére utaló kérdésre azt mondta: a polgármesternek el kell ismernie, hogy az általa hozott cég nem megfelelő minőségben szolgáltat, továbbá a megfelelő jogi lépéseket is meg kell tennie. Ha a Közbeszerzési Hatóság kimondja, hogy a szerződést jogszerűtlen körülmények között kötötték, akkor a bírságért és minden más következményért neki személyesen kell vállalnia a felelősséget – hangsúlyozta Szilágyi Demeter.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egyre kevesebben emlékeznek gyerekkorunk kedvencére, pedig imádtuk - fotó

origo.hu

Fegyverekkel árasztja el Amerika Ukrajnát - küszöbön a világháború

borsonline.hu

Sokkolta a rajongókat: felnőtt tartalmak gyártásába kezdett a Szomszédok sztárja

hirtv.hu

Ilaria Salis újabb nyílt levelet írt magyarországi börtönéből

metropol.hu

Megrendülten jelentették be a hírt, elhunyt a kiváló magyar sportoló

vg.hu

Waberer's: kiderült, ki áll a milliárdos nagybevásárlás mögött

origo.hu

Kórházba került Zámbó Krisztián

travelo.hu

Bajbajutott apró rókát mentettek a Balatonnál, mutatjuk, ti hogyan segíthettek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

INSIDER

Magyar Péter háborúpárti

INSIDER

Lázár János: Kik döntenek a migrációról és háborúról?

INSIDER

Hollik István: Magyarországnak és Európának béke kell!