INSIDER

Kutyák és macskák oltása koronavírus ellen? Meglepő, mit mondott Rusvai Miklós

A virológus őszintén beszélt az állatok immunizálásáról, érdekes dolgokra hívta fel a figyelmet.
  • Szerző: Ripost

A Mirror nemrég arról számolt be, hogy egyesek úgy gondolják, miután az emberek sorra kerültek, érdemes lehet a háziállatokat is beoltatni. A erről kérdezte Rusvai Miklós virológust. Mit tudunk az állatok és a koronavírus kapcsolatáról, és véleménye szerint hazánkban van-e esély arra, hogy az Oroszország által kifejlesztett, állatoknak készült vakcinával oltsák a házi kedvenceket?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Markovics Gábor / Ripost

„Az állatokban számos koronavírus létezik. Ha eltekintünk az emberi SARS-CoV-2-től, az állatokban sokkal régebb óta és sokkal veszélyesebb vírusfertőzéseket idéz elő a koronavírusok különböző típusa. Halálos betegség lehet a vége macskában, csirkében, kutyában, sertésben és számos más állatfajban. Pont emiatt az állatorvosok régóta ismerik a koronavírusokat és különböző vakcinákat fejlesztettek ki a különböző állatfajok védelmére” – kezdi Rusvai Miklós. „A most világjárványt okozó SARS-CoV-2 is számos állatfajban képes fertőzést okozni, beleértve a házi kedvenceket, mint a kutya és a macska, de ezek soha nem tudják visszaadni a fertőzést az embernek. Ez egy egyirányú út: az ember fertőzi meg az állatokat, de fordítva nem lehetséges.”

A virológus szerint fogékonyak a vírusfertőzésre az állatkerti nagyragadozók, macskafélék (oroszlán leopárd, puma), illetve a gorilla és a csimpánz is.

„Több állatban figyeltek meg betegséget ennek kapcsán: megbetegedhetnek a vírusfertőzés következtében, de egyik állatfaj sem pusztul el” – magyarázta a szakember.

„Ugyanakkor először Dániában figyelték meg, hogy a nyércfarmokon tartott nyércek megfertőződtek az emberi koronavírussal, bennük a vírus mutálódott, és visszaadták a mutáns koronavírust az embernek. Eddig 12 embernél mutatták ezt ki. Mivel a nyércek veszélyt jelentenek az emberre, világszerte 17 millió nyércet irtottak ki és Dániában beszüntették a nyércek farmon való tartását„ – mondta Rusvai Miklós.

A virológus szerint az oroszoknál fontos a szőrmeipar, ezért fejlesztették ki a vakcinájukat, hogy a prémjükért tartott nyérceket és sarki rókákat immunizálni tudják. Ez a vakcina egész más, mint a Szputnyik-vakcina. Az állatokban egy külön inaktivált vakcinát használnak, melynek neve Carnivac-Cov. Ezt engedélyeztették kutyára, macskára, sarki rókára, vadászgörényre és nyércekre. Az oltást elsősorban a szőrmés állatok immunizálására használják Oroszországban, azért, hogy visszanyerjék a piaci fölényüket a szőrmeiparban. Ők a nyérceiket nem leölik, hanem vakcinázzák.

„A kutya és a macska nem produkál tüneteket, nem tudja fertőzni az embert. Pont emiatt, amikor több állatorvos kolléga kérdezte tőlem, hogy szükséges lehet-e a házi kedvencek oltása, én azt mondtam: ha nincs betegség, nem kell védekezni ellene. Nem jelent veszélyt rájuk, így nem indokolt” - tette hozzá a virológus.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?