Létrehozva: 2021.05.28.

Rusvai Miklós elárulta: ez vár a koronavírusra 10 év múlva

A vírus jobb megismeréséhez a matematikát hívták segítségül, ami meglepő adatokkal igazolta a csillapodásáról szóló korábbi elképzeléseket. Tíz év múlva náthaszerű vírussá szelídülhet a Covid-19 egy új kutatás szerint.

Az első hullám szörnyű, mivel még soha nem volt kitéve senkinek szervezete a koronavírusnak, de minél több és több ember átesik rajta, vagy kap oltást, az immunrendszer annál jobban tud majd alkalmazkodni hozzá. A Covid-19 súlyossága így csökkenhet – magyarázta a kutatás vezetője, Fred Adler, az amerikai South Utah egyetem matematika tanszékének a professzora, akinek a tanulmányát Rusvai Miklós virológus is alátámasztotta a Metropolnak.

Rusvai Miklós nem győzi hangsúlyozni: mindenki oltassa be magát (Fotó: YouTube)

Klasszikus koronavírussá válik

„Jelenleg az őszi-téli időszakban négy klasszikus koronavírus okoz légzőszervi megbetegedéseket. Ezek a kórokozók már többé-kevésbé hozzászoktak az emberhez, emiatt súlyos betegségeket, így tüdőgyulladást sem okoznak, csak enyhe légúti panaszokat„ - magyarázta Rusvai Miklós a Metropolnak. „Nagy valószínűséggel néhány évtized múlva a SARS-CoV2 koronavírus is belesimul majd ezeknek a klasszikus koronavírusoknak a sorába, Így ez lesz az az ötödik koronavírus, ami a nátha periódusban felső légúti megbetegedéseket okoz. Ez a folyamat nem egyik napról a másikra megy végbe, hanem fokozatosan, tehát nem gondolnám, hogy a változás a következő pár évben lezajlana. Ez általában hosszabb időt szokott igényelni, de az biztos, hogy a Covid-19 kórokozójára is ez vár.”

Ezért fontos az oltás

„A vakcinázás átsegít bennünket azon a perióduson, amikor a vírus megszelídülése még nem történik meg, vagyis arra jó, hogy addig ne legyen sok megbetegedés, amíg ez a folyamat lezajlik” - tájékoztatott a virológus, aki mindenkit arra biztat, hogy oltassa be magát, hiszen így érhetjük csak el a nyájimmunitást. Magyarországon jelenleg 5 féle oltóanyagra lehet időpontot foglalni: Pfizerre, Sinopharmra, illetve Szputnyikra. Egyes budapesti oltópontokon Janssen és Moderna is foglalható – közölte a Koronavírus tájékoztató oldal Facebook-bejegyzésében.

Szezonális betegség

A vírus leszelídülésében a legtöbb virológus is egyetért, Jeffrey Shaman szerint pedig a koronavírus végül szezonális megbetegedéssé alakulhat. A New York-i Columbia Egyetem Mailman Közegészségügyi Iskolájának professzora az eddigi tapasztalataira alapozva úgy gondolja, hogy inkább egy influenza szerű vírussá enyhülhet, ami a többségnek nem jelent majd problémát. Azonban a Covid-19 továbbra is veszélyes lesz az idősek és valamennyi alapbetegségben szenvedő számára.

„Reménykedem benne, hogy valami olyan dologgá alakul át, ami sokkal kevésbé bomlasztja a jelenlegi életünket„ – mondta bizakodva a professzor, aki ezek alapján úgy gondolja, hogy később nem kell majd vakcina sem a vírus legyőzéséhez.

H1N1, azaz a spanyolnátha

Nem ez lenne az első alkalom, hogy egy óriási pusztítást okozó vírus a későbbiekben már csak szezonális betegségként van jelen a mindennapokban. Az 1918-as spanyolnátha a világ eddigi legtöbb halálos áldozatával járó influenzajárványa volt, azonban a modern kori tudomány kimutatta, hogy a tízmilliók haláláért felelős pandémiáért a ma is jelen lévő H1N1 influenzavírus volt a felelős.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Őrülten izgalmas kérdés, amely sorsdöntő a magyar fociválogatott életében

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

hirtv.hu

"Sírjál, majd elmegy a tejed!", reagált Magyar Péter, amikor Varga Judit kétségbeesésében sírt

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

vg.hu

Új sorozat érkezik a Fix Magyar Állampapírból

origo.hu

Hajdú Péter: Felkavart a beszélgetés Varga Judittal

lakaskultura.hu

Új élet a városon kívül, egy kortárs stílusú otthonban

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast

INSIDER

Készülj fel a hosszú hétvégére: ilyen idő lesz húsvétkor

INSIDER

Gulyás Gergely a műtétjéről: újra kellett tanulnom járni

INSIDER

Minddel tisztában vagy? Összeszedtük, mire emlékezünk a húsvéti nagyhéten