INSIDER

Rusvai Miklós lerántotta a leplet: ez most a legveszélyesebb koronavírus-mutáns

Egyre több a koronavírus-mutáns. Dr. Rusvai Miklós a Ripostnak elárulta, jelenleg melyik a legveszélyesebb a világjárványért felelős kór mutációi közül.
  • Szerző: Ripost

Rusvai Miklós szerint az eddig ismertek közül az indiai mutáció (vagyis a delta-variáns) a legveszélyesebb koronavírus mutáns. Hogy miért? Azt is elárulta.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Ez a variáns még gyorsabban terjed, mint a brit és egy kicsit más tüneteket is okoz. Nem jelentkezik például íz- és szaglásvesztés, ellenben gyakoribb a légzőszervi tünet a fertőzés következtében – orrfolyás, könnyezés, tüsszögés – és a hasmenés, adott esetben pedig halláskárosodást is okoz. Az adatok szerint az indiai változat egyre gyakrabban fordul elő fiatalokban is, ami viszont azért lehet, mivel az idősebb korosztályok már vakcinázva vannak” – véli a virológus.

Dr. Rusvai Miklós

Dr. Rusvai Miklós
Fotó: Origo/Talán Csaba

Vajon veszélyesebb a gyerekekre a több koronavírus-mutáns közül az indiai mutáció és okozhat új tüneteket? A professzor szerint nincs külön kutatás arról, ami a koronavírus gyerekekre gyakorolt hatását vizsgálja.

„Mivel gyermekeknél ritkán fordul elő fertőzöttség, még úgy is, hogy mostanában kicsivel gyakoribb az esetek száma, mégis igaz, hogy ők viszonylag ritkán betegednek meg a vírustól” – árulta el Rusvai Miklós. Hozzáteszi, lényeges eltérést a tünetekben eddig nem tapasztaltak a különböző vírustörzsek által okozott megbetegedéseknél.

„Nem tudunk arról, hogy eltérés lenne a korábbi és a mostani törzsek gyerekekre gyakorolt hatása között. Tehát az indiai mutáns is ugyanazokat, a már ismert tüneteket okozhatja a gyerekeknél: általános lázas tünetek és a fertőzés után visszamaradó, vagy akár hetekkel később jelentkező sokszervi gyulladás” – mondta el a -nak Rusvai.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?