INSIDER

Rusvai Miklós: októberben várhatóan gyorsul a járvány

Októberben várhatóan gyorsul a járvány és az influenzavírus is megjelenhet – mondta Rusvai Miklós virológus az M1 aktuális csatornán vasárnap reggel.
  • Szerző: Ripost

A hűvösebb, nedvesebb időben egyre gyakoribbak a náthás tünetek, óvodai, iskolai fertőzések, és pusztán a tünetek alapján nehéz megkülönböztetni, hogy a tucatnyi náthavírus valamelyike, vagy légúti allergia, vagy koronavírus, vagy éppen az influenza okozza a fertőzést – mondta a szakember.

Fotó: Ripost

Rusvai Miklós arra figyelmeztetett: az influenza és a koronavírus együttes jelentkezése mindig súlyosabb. Az előző szezonban elmaradt az influenzajárvány – csak 10 alatti hivatalosan megerősített eset volt -, a fertőzés terjedését a maszkviselés is erőteljesen korlátozta.

Annak kapcsán, hogy egy angol kutatás szerint az ottani intenzíven kezelt covidos betegek 99 százaléka nem volt beoltva, a szakember azt emelte ki: a vakcina a fertőzést ugyan nem akadályozza meg, de a súlyos, halálos megbetegedést igen.

Rusvai Miklós beszélt arról is, hogy a delta variáns felfedezése óta is találtak számos újabb mutációt, de ezek között nincs olyan, amely aggodalomra adna okot a terjedőképessége miatt, vagy mert nem véd ellene a vakcina.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Így lesz olyan a töltött káposzta, mint a nagyié
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?