INSIDER

Elárulta a virológus: ezért oltják a gyerekeket a Pfizer vakcinájával

Megkezdődött a 12-15 évesek oltása is a Pfizer oltóanyagával. Dr. Rusvai Miklóst elárulta, miért ezzel oltják a gyerekeket. A virológus azt is elmondta, mit gondol ennek a korosztálynak az immunizálásáról.
  • Szerző: Ripost

Elkezdődött a 12-15 éves korosztály oltása, amelyhez a Pfizer oltóanyagát használják. Dr. Rusvai Miklós elárulta, hogy miért csak ezzel a vakcinával oltják a gyerekeket. A virológus azt is elmondta a -nak, hogy mit gondol ennek a korosztálynak az immunizálásáról.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

pfizer

Dr. Rusvai Miklós szerint bár a gyermekek kevésbé betegednek meg a koronavírustól, a fertőzőképességük megvan, ezért fontos az ő immunizálásuk is.

„Egyelőre a Pfizer az egyetlen vakcina, ami már több országban kipróbálásra került, és a Pfizer az egyetlen gyártó, amelynek az oltóanyaga megkapta az engedélyt a 12-15 éves korosztály beoltására. Ennek az az oka, hogy ők végezték el a hármas fázisú klinikai teszteket a gyermekek oltására vonatkozóan, és ők nyújtották be elsőként a szükséges dokumentumokat az EMA és az FDA (az Európai és Amerikai Gyógyszerügynökség) felé” – árulta el Rusvai Miklós.

Miután a két nagy szervezet zöld utat adott a vakcinának, a világ több országában is engedélyezték 12-15 évesek Pfizerrel történő oltását.

Az iskolakezdésre már immunitást adnak az oltások

Rusvai Miklós szerint azért lenne jó, ha minél többen oltatnák magukat ebből a korosztályból, mert az oltások az őszi iskolakezdésre immunitást eredményeznek.

pfizer

Már oltják a 12-15 éves korosztályt is (Fotó: MTI)

„A gyermekek, a szülők és a pedagógusok is megnyugodhatnak, mert igaz, hogy a gyerekek nem betegszenek meg olyan súlyosan, mint a felnőttek, de hordozhatják a koronavírust. Így, ha elegen beoltatják magukat, akkor most ez a fertőzési lehetőség is csökken. Mindenki nyugodt lehet, hogy a gyerekek sem az iskolából nem viszik haza a vírust, sem fordítva, és nem is adják tovább” – vélekedik a virológus.

Gyerekeknél enyhébbek a mellékhatások és jobb a vakcina hatása

Az Amerikai Egyesült Államokban, Izraelben, valamint az Európai Unió néhány országában már elkezdték az immunizálást. „Mindenhol jó tapasztalatok vannak. A gyerekeknél enyhébbek az oltási reakciók és enyhébbek a mellékhatások is. A vakcina hatása is jobb, mert az ő immunrendszerük jobban reagál, mint a felnőtteké” – mondja Rusvai professzor.

Csak szülői beleegyezéssel olthatók a gyerekek

Az Európai Gyógyszerügynökség május 28-án közölte, hogy ajánlja az említett oltóanyag alkalmazását COVID-19 ellen az említett korcsoport immunizálására. A két dózist 21 napos eltéréssel kell beadni. Magyarországon június 10-től engedélyezték a 12-15 éves korosztály oltását, amelyhez a szülők vagy gondozóik beleegyezése is szükséges. Az oltás előtt regisztrálni kell a vakcinainfo.gov.hu honlapon.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?