INSIDER

Lerántotta a leplet Rusvai Miklós: ez a nagy előnye a kínai Sinopharm-vakcinának

Dr. Rusvai Miklós virológus elárulta, nemcsak hatékonyan véd a kínai Sinopharm-vakcina a koronavírus ellen, de egy kevésbé ismert előnye is van.
  • Szerző: Ripost

Vajon mit gondoljunk a kínai vakcina hatékonyságáról azok után, ami a hétvégén elhangzott Kínában? Íme a megnyugtató válasz!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Nincsenek túl magas védelmi arányaik” – utalt a kínai járványügyi vezető a kínai vakcinák hatékonyságára egy múlt szombati bejelentésében. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a Sinopharm-vakcina nem éri el a 79 százalékos hatékonyságot – hangsúlyozza dr. Rusvai Miklós virológus.

Dr. Rusvai Miklós virológus a harmadik hullámról beszélt

Dr. Rusvai Miklós virológus (Fotó: Origo/Talán Csaba)

„A kínai oltás hatékony, aki tehát megkapta a két szabályos oltást, az nem hal meg, nem kerül lélegeztetőgépre. A védettsége kialakult, azonban 100 oltottból 21 megbetegedhet” – magyarázza dr. Rusvai Miklós. Ez azonban a többi, koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagok esetében is így van, bár van, amelyiknél magasabb a védettségi arány. A tünetek között az oltások után is megjelenhet láz, légzőszervi problémák, fejfájás és fáradékonyság. „A kínaiak nem azt cáfolták, hogy a Sinopharm 79 százalékos hatékonysága nem igaz, csak szeretnének a vakcinájuknál magasabb hatékonyságot elérni” – mondja a professzor.

„A kezdetektől fogva tudtuk, hogy az inaktivált vakcinák nem provokálnak olyan jó immunválaszt, mint az RNS-vakcinák vagy a vektorvakcinák. Viszont a mellékhatásuk is kevesebb, és továbbra is elmondható, hogy biztonságosak” – jelenti ki a professzor.

Fotó: MTI/Komka Péter

Félreértésekre adhat okot, hogy több hír megjelent arról, hogy Brazíliában 50,4 százalékos hatékonyságot mértek a kínai vakcinánál. Ez azonban nem a Sinopharm, hanem a Sinovac cég által fejlesztett vakcina volt, ami Magyarországon nincs használatban.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?