Létrehozva: 2020.09.03.

Saját szüleik, nagyszüleik életével is játszanak a vírustagadók

Egyre többen vannak és egyre hangosabbak azok, akik azt hangoztatják, hogy a koronavírus és a járvány valamiféle összeesküvés része vagy legalábbis nem jelent veszélyt. Tüntetésre készülnek a maszkviselés ellen, miközben minden eddiginél gyorsabban terjed a vírus hazánkban is. A napi új fertőzöttek száma újabb rekordot döntött: 365 beteget regisztráltak a szerda reggeli jelentés alapján.

Minél inkább terjed a vírus, annál komolyabb veszélyt jelent, hogy vannak, akik a szabályok semmibevételére, a maszkhasználat ellen uszítanak és tagadják, hogy a Covid-19 létezik. Szerda reggel minden eddiginél több, 365 új beteget jelentettek és hárman elhunytak a vírus következtében.

Közben Európa-szerte egyre többen hangoztatják, hogy nincs is járvány és tüntetéseket szerveznek. Az utóbbi időben Magyarországon is felerősödtek ezek a hangok, sőt Gődény György patikus, akit több mint 110 ezren követnek a Facebookon, országos tüntetés szervezésébe kezdett.

Berlin – Továbbra is engedélyezik a német fővárosban a vírust és maszkviselést tagadók tüntetéseit, de azokon csak maszkban lehet ezután részt venni. Fotó: AFP

Közben a tény az, hogy Békéscsabán, Debrecenben, Egerben, Miskolcon, Pécsett és Székesfehérváron is nőtt a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvizekben – jelentette be a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Kiemelték: ez 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését, tehát Budapest után várhatóan vidéken nő majd a fertőzöttek száma. Igaz, most jobbára a fiatalok körében terjed a vírus, de – amint azt külföldi példák mutatják – átadják a fertőzést az időseknek, krónikus betegeknek, ami az ő számukra súlyos, akár halálos végkimenetelű lehet.

Fotó: AFP

Az Ipsos felmérése alapján a magyarok ötöde már nem tart annyira a koronavírustól, mint tavasszal: akkor még első számú veszélyforrásként jelölte meg a többség, ma már csak a 6. helyen áll a pandémia.

Fotó: AFP

Mindez veszélyes tendenciát jelez: ha csökken azt éberség, a járványügyi fegyelem, annak súlyos következményei lehetnek. A Ripost az operatív törzset kérdezte, mi a véleményük a vírus- és maszkellenesek tevékenységéről és mit kockáztat, aki rájuk hallgat.

„Magyarországon egy hete folyamatosan emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma, ami azt mutatja, hogy a vírus még mindig az országban van, a járvány nem ért véget, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy megvédjük és megtartsuk a magyar emberek egészségét, ezért a magyar kormány és az operatív törzs elhatárolódik minden olyan egyéni és társadalmi, hozzáállástól, amely elbagatellizálja, tagadja a COVID-19 vírus kockázatát, továbbá megpróbálja kisebbíteni az egyéni védekezés fontosságát. Aki a maszkellenesek tanácsaira hallgat, az veszélyezteti mind a közvetlen környezetében élők egészségét, mind a hazai járvány kezdete óta a kemény, közös erőfeszítések által megteremtett, élhető közösségi és gazdasági életet egyaránt” – szögezte le az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Müller Cecília tisztifőorvos figyelmeztetett: nagy most a fiatalok felelőssége

Hozzátették: az egyéni felelősségnek most kiemelt szerepe van a járvány elleni védekezésben.

„Maradjunk továbbra is éberek és fegyelmezettek, vegyük komolyan a megelőző védekező intézkedéseket és aki tüneteket észlel magán, azonnal hívja fel a háziorvosát!” – javasolják.

Agresszíven terjed a vírus

Oroszi Bernadett, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezető epidemiológusa előadásában kiemelte: sokkal agresszívebben terjed már a koronavírus, mint korábban: gyakorlatilag mára egy ember akár háromnak is át adhatja. Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem víruslaborjának vezetője kiemelte: nagyon veszélyes, hogy egyre többen vannak, akik nem tartják be az óvintézkedéseket, és inkább azoknak hisznek, akik szerint a járvány nem létezik.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elszabadult makákók miatt új rendőri egységet hoztak létre Thaiföldön

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

Rendőrök lepték el az eltűnt kétéves Danka otthonát: Markológéppel ássák fel a területet

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

travelo.hu

Csoda szép virágok nyílnak a Bükkben

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább

INSIDER

Szívszorító: Húsvéti nyuszik és tojások díszítik a 15 évesen elhunyt Dominik sírját

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán