Létrehozva: 2019.07.03.

Sem Timmermans, sem Weber nem alkalmas a bizottság élére

Az a helyes magatartás, ha megelõlegezzük a bizalmat az uniós intézmények új vezetõinek, illetve vezetõjelöltjeinek - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Közölte: a kormányülésen az EU-csúcs eredményeit értékelte a kormány és meghallgatta a miniszterelnök tájékoztatását.

Gulyás Gergely kiemelte: a vezetőjelöltek között vannak, akikkel több kérdésben is véleménykülönbség van köztük, illetve a Fidesz és a magyar kormány között. Az Európai Bizottság sikeres tevékenységének azonban az a lényege, hogy vezetője a szerződések őreként járjon el a véleménykülönbségek ellenére - fűzte hozzá. Mint mondta, fontos, hogy "a mi céljaink" - a migráció megállítása, a keresztény kultúra védelme, a nemzetek Európájának tiszteletben tartása - ne legyenek támadott célok.

Elmondta, a magyar kormány legfontosabb célja, hogy olyan vezető álljon a bizottság élén, aki alkalmas arra, hogy konszenzust érjen el a tagállamok között, és erre a feladatra sem Frans Timmermans, sem Manfred Weber nem alkalmas.

Úgy látja, Frans Timmermans tevékenysége kimerült abban, hogy a közép-európai országokat - elsősorban Magyarországot, Lengyelországot és Csehországot - támadta, "a legdurvább, becsületsértő megjegyzéseket tette a demokratikusan megválasztott vezetőkre", ezért nem alkalmas arra, hogy konszenzust teremtsen a tagállamok között, és jó, hogy egyértelművé vált: a szükséges többség nincs meg mögötte.

Manfred Weberről a tárcavezető azt mondta: a néppárti politikus azt nyilatkozta, hogy a magyarok szavazatával nem kíván a bizottság elnöke lenni, ami "olyan sértés a magyar választópolgárokkal szemben, függetlenül attól egyébként, hogy melyik pártot támogatták az európai parlamenti választáson, amelyből egyenesen következett az, hogy az ő igényét teljesítettük".

Megjegyezte: most sokan rádöbbennek, hogy ennek a kérésének a teljesítése valójában azt jelentette, hogy elvesztette az esélyét annak, hogy a bizottság elnöke legyen.

Gulyás Gergely szerint a mostani történések alapján a Spitzenkandidat-rendszer megbukott, de Magyarországon ez már korábban megtörtént, hiszen az európai parlamenti (EP-) választáson az emberek "nem azért, hanem annak ellenére" szavaztak a Fideszre, hogy Manfred Weber volt az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje. A Spitzenkandidat-rendszer durva támadás a jogállamiság eszméje ellen, ugyanis a jelölés joga az Európai Bizottság vezetői posztjára az állam- és kormányfőket illeti meg - mutatott rá.

Kitért rá, hogy a bizottsági elnök személyéről hozott döntésben az volt a világos álláspontjuk: függetlenül attól, hogy Manfred Weber nem élvezi a szükséges bizalmat, az Európai Néppárt nem engedheti át a következő bizottsági elnök jelölésének a jogát. Sikerült elérni, hogy néppárti jelöltet válasszanak, és bár vannak kérdések, amelyekben nem értenek egyet, megvan az esélye, hogy Ursula von der Leyen a tagállamok között korrekten közvetítsen és a szerződések őrének szerepét jól ellássa - vélekedett. Hozzátette: "nekünk nem azzal van bajunk", hogy a migrációról valaki másként gondolkodik, hanem azzal, ha az álláspontját ránk akarja kényszeríteni. Aláhúzta: mi "csak toleranciát várunk".

Arra a kérdésre, hogy várakozásai szerint Ursula von der Leyen jobb bizottsági elnök lehet-e, mint Jean-Claude Juncker, a tárcavezető azt válaszolta: e tekintetben "hihetetlenül optimista", mert "elég alacsonyan van a mérce".

Megjegyezte: francia-német javaslatként került elő Ursula von der Leyen jelölése.

A miniszter hangsúlyozta: az EU-csúcson a visegrádi négyek (V4) együttműködése és egysége megbonthatatlannak bizonyult, ma Európában ez a legerősebb együttműködés, ereje éppen az egységében van. Bár a V4-es kormányfők különböző pártcsaládokhoz tartoznak, a régióhoz tartozás felülírja a pártcsaládhoz tartozást - tette hozzá.

Az elmúlt két napban úgy alakult, hogy a V4-ek véleménye megkerülhetetlen volt - jegyezte meg az uniós csúcsra utalva.

Azzal kapcsolatban, hogy felmerült: Dobrev Klára (DK) az EP elnöke lehet, Gulyás Gergely azt mondta, hogy ha valaki egy ellenzéki frakció tagjaként európai tisztségre tehet szert, neki is jár a megelőlegezett bizalom, hogy "az ország érdekében kamatoztatja a tisztségét".

A miniszter a magyar-ukrán kapcsolatokra vonatkozó kérdésre közölte: Ukrajnának is az az érdeke, hogy a korábbi nemzetiségi jogokat a lehető leghamarabb ismét biztosítsa, és ha az eredeti állapot helyreáll, Magyarország eláll a vétó alkalmazásától az Ukrajnát érintő nemzetközi ügyekben.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt vannak az újabb részletek Balogh Edina és Szabó Simon kapcsolatáról

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

metropol.hu

Heti horoszkóp: Ennek a csillagjegynek izgalmas napjai lesznek

hirtv.hu

Zelenszkij korábbi szövetségesének példa nélküli interjúja borzolja a kedélyeket Ukrajnában + videó

ripost.hu

„Az is jöjjön, akinek nincs jegye” - Megszállják a magyarok Németországot az Eb-n

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

mindmegette.hu

Egyszerűen nagyszerű kevert tésztás húsvéti sütemény

ripost.hu

Komoly döntést hozott Schumacher családja, itt vannak a részletek

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Szoboszlai kiakadt, nem avatták be egy fontos döntésbe

ripost.hu

Sok probléma után váratlanul különválik a TV2 házaspárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább