INSIDER

Siratják a Clark Ádám téri ikonikus virágágyást a budapestiek – visszakapják egyáltalán?

Van, aki szerint, ha nem állítják vissza a virágágyást, a budapestieknek tiltakozniuk kell! A legtöbben csak remélik, hogy viszontlátják még az ikonkus virágágyást.
  • Szerző: Ripost

Az ikonikus virágágyást aszfalttal borították le, helyén sárgával felfestett bicikliút áll most: a budapestiek legnagyobb szomorúságára. A kör alakú ágyás története régre nyúlik vissza, és szimbolikus is.

Most így néz ki az egykor gyönyörű virágágyás helye. Vajon meddig lesz ilyen csúf? Fotó: Keller Mátyás

A Clark Ádám téren található körforgalmat 1949-ben alakították ki, miután elbontották a helyén álló Budai Takarékpénztár, Ybl Miklós által tervezett épületét.1956-ban tank állt a Clark Ádám tér virágágyásának közepén.

Budapest, 1956. október 31.
T-34/85, feltehetõleg magyar harckocsik a Clark Ádám téren, a Lánchíd budai hídfõjénél.
MTI Fotó: Fehérvári Ferenc
Fotó: mti

 

Majd úgy ültették be virággal, hogy kiadja a kommunista jelképet: az ötágú vörös csillagot.

1959-ben vörös csillagot formázó virágágyás volt itt, azt nem sírjuk vissza. MTI Fotó: Vadas Ernõ
Fotó: mti

1989. szeptember 22-én aztán megszüntették a virágokból formált ötágú vörös csillagot és kör alakúvá rendezték át a Clark Ádám téren a virágágyást, amely azóta is az ország legismertebb és legtöbb fotón szereplő virágágyása lett

Évtizedek óta virágágyás volt a Clark Ádám tér közepén, minden évszakban más-más virágok nyíltak itt. Fotó: MTI

Azt már kevesebben tudják, hogy a Lánchíd szíve is a Clark Ádám tér alatt rejtőzik. Itt található a híd feszítőkamrája, a lehorgonyzó kamra. Ide csapóajtón át lehet lejutni. A kőoroszlánoknál alábukó láncköteg itt végződik 40 méter vastag betonba ágyazva. A karbantartás idején egy meglehetősen szűk odúban kell végigkúszniuk a szakembereknek a láncok mentén. A vasszerkezet 1914-ben, a felújítást követően került ide, maga a kamra már a kezdetektől itt van. Az 1848–49-es szabadságharc idején az osztrákok fel akarták robbantani, hogy megakadályozzák a magyar átkelést, de Clark Ádám elárasztotta a termet. Felülről közel 1000 tonna ellensúly feszíti a lánckötegeket. Remélhetőleg nem sérül meg a híd felújítása közben...

A budapestiek nem véletlenül szomorúak most. „Ez egy ikonikus terület, 40-50 éve itt áll, a legtöbb fotón is szerepel. Én remélem, hogy visszaállítják, de ha nem, akkor tiltakoznunk kell”- mondta egy budapesti hölgy.

Egy, az Alagút felett lakó pár a -nak azt mondta, ők pont a virágágyásra láttak rá, és most úgy érzik, mintha megszüntették volna a kertjüket.

Akad, aki nemes egyszerűséggel csak annyit mond: inkább virágágyás, mint kerékpárút!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?