INSIDER

Ettől elolvadsz: videón, ahogy a kis SMA-s Zente úszni tanul

A beteg kisfiú nemcsak a szárazföldön akar fejlődni: imádja a vizet, így mindent megtesz azért, hogy megtanuljon úszni.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Az SMA1 babák esetében a tipikus babaúszás nem javasolt – főként azért, mert ott megjelenik a csecsemőkori búvárreflex. Ez azt jelenti, hogy amikor a baba száját és orrát víz éri, reflexszerűen nem vesz levegőt, és akár 2 percre is leállhat a légzés. Egészséges babáknál ezzel nincs semmi gond, de akit eleve fenyeget egy légzésleállás, lélegeztetőgépre kerülés, ott ez a módszer tilos.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Zente most úszni tanul

Fotó: Zente Facebook-oldal

Pont ezért Zente nem járt babaúszásra, bár mint kiderült: egyszerűen imádja a vizet.

„A víz, izombetegségek esetén egy áldás. Sokkal több mozgásszabadságot ad, mint a szárazföldi lét, úgyhogy mióta kiderül Zenti betegsége amennyit csak lehet vízben van. Bevetettünk mindent a kezdetektől. Lavór, kis kád, nagy kád, felfújható medence, fémvázas medence, polimedence„ – fogalmazott Zente anyukája, hozzátéve, hogy a kisfiú csak most, 3 évesen tanul merülni, de nagyon lelkes.

„Mára lett annyira okos, hogy megértse mi a feladat és légzés szempontjából sem jelent már veszélyt, hála a kezelésének. Aggódtam picit, mert 3 évesen már bejönnek a képbe a félelmek is, de ő most is bátor. Megbízik bennünk, tudja, hogy biztonságban van, és nagyon élvezi a dolgot. Rettentően igyekszik, szeretne megtanulni szabályosan úszni, és ahogyan én őt ismerem meg is fog! Az ő szavaival élve igazi búvár béka lesz!” – tette hozzá az anyuka, aki örül neki, hogy kisfia végre úszni tanul.

Levente már lépeget

Az SMA-s Levente mióta megkapta a gyógyszert, nagyon szépen fejlődik. Édesanyja gyakran beszámol az apró lépésekről, amiket a kisfiú elért. Levi egyre ügyesedett, erősödött, így sokkal stabilabban kezdett el ülni, nemrég pedig kifejezetten örömteli hírről számolt be az anyuka: Levente már lépeget!

Zsombi is megkapta

A másfél éves Zsombornak több, mint hat hónapon át tartó gyűjtés után állt rendelkezésre az a 730 millió forint, ami lehetővé tette, hogy megkapja a világ legdrágább kezelését: a Zolgensma terápiát. A Bethesda Gyermekkórházban március 12-én, így tizenegyedik alkalommal valósult meg a génterápia.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?