INSIDER

Sokan csinálják és nem is tudják: ezzel is terjed a koronavírus

Vannak rossz szokások, amik a járvány idején különösen veszélyessé válnak. Az egyik például a körömrágás, tudta meg a Ripost. Aki ugyanis a körmét rágja, sokkal többször ér a szájához, és a kezéről a nyálkahártyára szállítja a koronavírust.
  • Szerző: Ripost

Itt az ideje felhagyni azokkal a rossz szokásainkkal, ami növeli a fertőzés kockázatát a koronavírus-járvány idején, figyelmeztet dr. Bense Tamás. A szokásban éppen az a veszélyes, hogy nem is vesszük észre, unalmunkban vagy stresszoldásként önkéntelenül tesszük. Észre sem vesszük, a kezünkkel máris az alsó ajkunkat vagy az orrunkat piszkáljuk, rágjuk a körmünket, néhányan pedig a hosszú hajukat rágcsálják.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Shutterstock

„Vannak, akiknél ezek a berögzült szokások már betegségnek minősülnek. Ők azok, akik tudnak a problémáról, de csak segítséggel tudnak tenni ellene” – mondta el az orvos a Metropolnak. „A többieknél a körömrágás, az arc piszkálása pedig önkéntelen folyamat, sokan észre sem veszik, hogy épp mit csinálnak. Ezeknek a rossz szokásoknak azonban a járványos időszakban muszáj véget vetnünk! A kezünkről ugyanis milliónyi kórokozó juthat be a szervezetünkbe. A koronavírus ráadásul a nyálkahártyára tapad és onnan szaporodik tovább. A körmünk alá tapadt kosz is könnyen bajt okoz, ezért nem szabad a körmöt rágni, az ajkunkat vagy az orrunkat piszkálni. Ugyanígy a hajrágással is vigyázni kell, hiszen rendkívül rosszat tesz az emésztőrendszernek, ha lenyeljük, rengeteg láthatatlan szennyeződést viszünk be a szervezetünkbe. A körömrágás a legelterjedtebb rossz szokás” – mondta Bense doktor.

Dr. Bense Tamás családorvos (Fotó: TV2)

Tartsunk villányi távolságot!

Az orvos azt javasolja, figyeljünk oda, hogy ne kerüljön közelebb a kezünk az arcunkhoz, mint amikor villával vagy kanállal étkezünk vagy fogat mosunk. A gyerekeknek is könnyű így megmutatni, mekkora távolságnak kell lennie az arca és a keze között. Ha a szokás kialakulásának kezdetén figyelmeztetjük a gyereket vagy vele, esetleg az orvossal közösen megoldást keresünk a kialakuló rossz szokás elhagyására, akkor felnőttként könnyebb lesz az élete.

Fotó: Shutterstock

A leszokás módja

Itt az ideje, hogy megszabaduljunk a körömrágástól!

  • Használjunk a patikában kapható átlátszó körömlakkot, ami keserű.
  • Ragasszuk le ragtapasszal a körmöt.
  • Jó szolgálatot tesz a manikűr, hölgyeknek a műköröm – ezzel egyben meg is jutalmazhatjuk magunkat.
  • Találjunk más módszert a stressz levezetéséhez: légzőgyakorlat, stresszlabda vagy akár a rágózás.
  • Hordjunk magunknál manikűrkészletet, így rögtön rendbe tudunk tenni egy beszakadt körmöt, nem kell lerágni.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?