INSIDER

Sörbotrány van Angliában, kiderült, itthon kell-e aggódni!

A magyarországi kólagyártást nem befolyásolja a Nagy-Britanniában kialakult szén-dioxid-ellátási zavar. Semmilyen kiesésre nem kell számítani a hazai sörgyárak termelésében sem. Csak Észak-Európa egyes piacain alakult ki szén-dioxid-hiány, a veszély minket nem fenyeget.
  • Szerző: Ripost

A magyarországi kólagyártást nem befolyásolja a Nagy-Britanniában kialakult szén-dioxid-ellátási zavar, mivel hazánkba más beszállítótól érkezik a szén-dioxid

– tudtuk meg a Coca-Cola HBC Magyarországól. Mint ismeretes, Angliában üzemeket állított le a cég, mert nincs elég szén-dioxid. Annyira befolyásolja a hiány a termelést, hogy a cégek kormányzati beavatkozást kértek.

A szén-dioxid-ellátás hiánya a sörgyártást is érinti, egyes kocsmákban már nem is lehet sört kapni, ami a foci-világbajnokság idején elég nagy riadalmat váltott ki.

A hiánynak az az oka, hogy öt nagy európai gáztermelő egy időben állt le karbantartás miatt. A szén-dioxid általában ammóniagyártás közben keletkezik. Az ammónia ára esett az utóbbi időszakban, ezért sok cég nem gyártja, inkább importálja, s ezért meghosszabbította a nyári zárva tartást. Ha nem oldódik meg rövid időn belül a helyzet, akár krízishez is vezethet a buborékhiány az Egyesült Királyságban.

A hazai kólaimádók és sörkedvelők azonban megnyugodhatnak: nálunk a gyártás zavartalanul folyik, biztosan lesz elég sör a foci-vb alatt, tudta meg a %Ripost%.

Semmilyen kiesésre nem kell számítani a hazai sörgyárak termelésében

– mondta el Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója. Csak Észak-Európa egyes piacain alakult ki szén-dioxid-hiány, a veszély minket nem fenyeget.  

És ezeket olvastad már?