INSIDER

Soroksári gyilkosság: „A rádióból tudtam meg, hogy megölték a lányom„ – megszólaltak a szülők

Folytatódott a soroksári futó nő megölésével vádolt R. Szilveszter büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken. A tárgyalásra a kegyetlenül meggyilkolt Kardosné Gyurik Krisztina szüleit és a férjét is beidézték.
  • Szerző: Ripost

A feltételezett elkövető a börtönből, a sajtó képviselői pedig egy másik teremből követhették az eseményeket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Bors

„Már aludtam, amikor a vejem felhívott este tíz körül, hogy eltűnt Kriszti. Azt mondta, hogy eljön értem, és együtt ke­ressük, de végül nem jött. Teljesen sokkos állapotban voltunk, egy szem gyermekünkről volt szó„ – mondta az áldozat édesanyja. „Aki Krisztit meggyilkolta, nem csak a lányunkat gyilkolta meg, hanem a férjemet és engem is. Tehát ő egy többszörös gyilkos, a legkeményebb büntetést adják neki” – kérlelte a bíróságot a hetvenéves asszony.

A szülők / Fotó: Bors

A meggyilkolt családanya idős apukája is vallomást tett. A bíró az elsők között azt kérdezte a férfitól: hogyan értesült arról, hogy mi történt a lányával. Gyurik Sándor azt felelte: hajnali ötkor bemondták a rádióban.

„Nem helyeseltük, hogy egy sötét, kivilágítatlan bicikliúton fut mindennap, de hiába mondtuk neki, hogy egyszer elkapja valaki, nem hallgatott ránk. Öntörvényű volt. Egyébként napközben is futott, szerintem olyankor figyelte ki a gyilkosa„ – magyarázta az édesapa.

A gyilkossággal és nemi erőszakkal vádolt R. Szilveszternek is volt lehetősége kérdezni, de ő egyszer sem élt vele.

Fotó: Bors

„Soha nem bocsátok meg neki, tönkre tett bennünket ez a mocsok ember” – üzente az egykori hajléktalannak az áldozat édesapja, melyet a Bors idézett.

Gyurik Krisztina 17 évet élt házasságban Kardos Lajossal, akit az eljárás során több mint harmincszor hallgattak ki a nyomozók. Mint mondta: feleségének megváltozott a viselkedése a halála előtt. Feltűnően kedves volt, még egy ajándékot is vett neki, pedig nem volt rá alkalom. Az özvegy kiemelte: Krisztina naplójában három felkiáltójellel volt jelölve a futás aznap. Ez furcsa volt számára, és az is, hogy a halála előtt néhány nappal levette az ékszereit. Inkább leveszem, minthogy letépjék rólam – ezt mondta a férjének.

„A rendőrök nem engedtek oda a holttestéhez. Rengetegszer kihallgattak, de még mindig nem tudom pontosan, hogy mi történt vele. A legtöbb információt a médiából tudtam meg. A szexuális erőszakról is onnan értesültem„ – mondta Kardos Lajos.

Ahogy a megírta, Gyurik Krisztinát 2013. szeptember 25-én találták holtan Soroksáron, egy bokros, fás részen. Gyilkosa megerőszakolta és egy kötéllel megfojtotta. A kezeit hátrakötözte, magához vette mobiltelefonját, a fülhallgatóját, és elmenekült. A hajléktalanként élő R. Szilvesztert a DNS-mintája alapján találták meg öt évvel később. Kiderült, a gyilkosság után egy hónappal betörések miatt börtönbe került. A korábban hajléktalanként élő férfi nem tett vallomást.

És ezeket olvastad már?