INSIDER

Sosem volt még ilyen drága a tojás!

Két hete még a 60 forintos tojásáron hüledeztünk, ma meg már...! Az árusok azzal érvelnek, hogy nem tojnak a szárnyasok. De miért nem? Nincs hidegebb, mint máskor, a fipronil-botrány is lecsengett, már madárinfluenza sincs. A Baromfi Termék Tanács hallgat... Mi áll a háttérben?
címkék:
  • Szerző: Ripost

Döbbenetes: a budapesti nagybani piacon az elmúlt két hétben 15 százalékkal nőtt az M-es és az L-es tojás ára! A 11 budapesti, illetve Pest megyei üzletlánc árait összesítő Agrárgazdasági Kutató Intézet piaci árinformációs rendszere tíz forintos drágulást mutatott a közepes és a nagyméretű tojás árainál egy hét alatt. A héten az Intersparban 74, az Auchanban 80 forintos tojást találtunk!

Munkatársunknak az egyik piaci árus, aki maga sem érti a drágulást, megsúgta: hétfőtől újabb áremelkedés várható.

Ha ehhez hozzátesszük, hogy idén január 1-jétől a tojás áfája 27-ről 5 százalékra csökkent, akkor végképp érthetetlen, hogyan fordulhat elő, hogy sosem volt még ilyen drága a tojás Magyarországon!

Eltűnt a tojás az akciós újságokból

Hiába lapozgatjuk az áruházláncok aktuális akciós katalógusait, a Tesco kivételével mindegyikből hiányzik a tojás. Holott alapélelmiszer, amelynek kedvezményes ára garantált vevőcsalogató. Miért tűnt el hirtelen a tojás a prospektusokból?

Kerestük a Baromfi Termék Tanácsot, ám a szervezet múltkor még készséges mezőgazdasági titkára, dr. Molnár Györgyi közölte: kiadtak egy közleményt tojás ügyben, azon túlmenően nem nyilatkozhat. A termék tanács még mindig az év eleji európai madárinfluenza-járvánnyal, illetve az uniós fipronilbotránnyal magyarázza a termelés visszaesését. Szerintük a budapesti Nagybani Piac darabonkénti 40 forintos tojására az év végéig 50-60 forintra nőhet. De akkor miként lehetséges, hogy olyan gazdálkodók tyúkjai sem tojnak, akik nem voltak érintettek a madárinfluenzában vagy a tojásmérgezésben, és miért kerül jóval többe a tojás a piacokon, a magántermelőknél is? A Baromfi Termék Tanács szerint az áfacsökkentés 5-8 forinttal csökkentette a tojásárakat. Hogyan lehet akkor, hogy a drágább adókulcsot alkalmazó országokban olcsóbb a tojás?

 

Megdöbbentő árkörképünk mellett a tojás-stop érdekes magyarázatait is megtalálod a szombati napilapban!

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?