INSIDER

Strandoló vaddisznók keltenek riadalmat a Balatonon

Több Balaton-parti településen is problémát jelentenek a vaddisznók. Balatonszepezden naponta többször is jelentik az észlelésüket.
  • Szerző: BDF

A kertekben és az utcán is mászkálnak a vaddisznók – nem kis riadalmat okozva. Az állatok nagy területen szóródnak szét, de már belterületen születtek, ezért azt tekintik az otthonuknak.

Fotó: Bors

„Négy-öt konda lehet egy-egy anyával és hét-nyolc kicsivel” – mondta a Bors-nak Bíró Imre alpolgármester. „Hiába van közel az erdő, a településen kényelmesebben és több élelmet találnak. Nem is annyira az eldobált ételmaradékot keresik, sokkal inkább a gyümölcsöket, a kerti veteményest. Jól tápláltnak látszanak. Mivel máshol nem találnak ivóvizet, lejárnak a Balatonra, főleg a nádasokhoz, de mivel megszokták az emberek közelségét, néha besétálnak a strandra is. Nem volt még közvetlen baleset ezekből a látogatásokból, de előfordult már, hogy egy kutya utánuk iramodott, s a kicsinyeit féltő koca elzavarta” – mesélte az alpolgármester.

Fotó: Bors

Ekkora állomány már képes lehet sokkal zavaróbb mértékben elszaporodni, és akár egy kan, akár egy koca is megvadulhat, ha nem lát menekülési utat, s a vaddisznók a sertéspestis terjedésében is szerepet játszhatnak.

„Legutóbb egy hete, hétfőn hívott valaki, hogy az udvarán a disznók rágják az autóját borító ponyvát. A megoldás a befogásuk és áttelepítésük, vagy a ritkításuk lehet, de belterületi vadászat csak vészhelyzetben lehetséges. A rendőrség maximális biztonsági intézkedések mellett adhat ki engedélyt. A kilövésükhöz három dolognak kell teljesülni: a biztonság, egy erre jogosult vadász, és hogy a disznó várja meg annak kiérkezését” – mondta Bíró Imre.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A mézeskalács-recept, amit mindenki el fog kérni
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?