INSIDER

Sűrűbben kell maszkot cserélni párás, esős időben? Itt a válasz

Arra figyelmeztet Müller Cecília országos tiszti főorvos az őszi csapadékos, párás időjárás kapcsán, hogy a maszk csak akkor véd jól, ha száraz, ezért ha átnedvesedik, inkább cseréljük ki! Meleg és nedves környezetben ugyanis jobban megtapadnak és hamarabb elszaporodnak a kórokozók.
  • Szerző: Ripost

A maszk használata kiemelten fontos az őszi esős napok alatt is, ám nem mindegy, mennyire ázik el az orrot és szájat eltakaró eszköz. Az országos tiszti főorvos azt javasolja, éppen ezért ilyenkor tartsunk magunknál több maszkot is, a biztonság kedvéért.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Getty Images

„Ha a maszkot bármilyen fizikai hatás éri, a védelmi képessége jelentősen gyengülhet” – figyelmeztetett Müller Cecília. „Korábban figyelmeztettünk arra is, hogy amikor tüsszentünk, köhögünk, tulajdonképpen belülről átnedvesedik a maszk. Ezért nem csak a kórokozók lehetséges töménysége, sűrűsége miatt, hanem a nedvtartalom miatt is cserélni kell a maszkot, ugyanígy van ez most, az esős időszakban is.”

A koronavírus – akárcsak bármilyen más kórokozó – a meleg és nedves környezetben megtapad és remekül szaporodik. Ezért célszerű eldobható maszkot viselni vagy gyakran cserélni és 60 fokban mosni, majd szárazon viselni a textilmaszkot.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?