INSIDER

Százezernél is több munkaszerződés szűnik meg

Több mint háromezer cégnél jönnek nagy változások.
  • Szerző: KF

Nagy változás jön a diákmunkát végző fiatalok életében, ugyanis szeptember elsejétől már nem a Munka törvénykönyve, hanem a szövetkezeti törvény szabályozza foglalkoztatásukat. Emiatt a mostani szerződéseik 2017. január 1-jével lejárnak, új szerződést kell kötniük.

A Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) tájékoztatása szerint a változás közel 130 ezer diákot és 3 ezer céget érint, nekik kell újrakötniük szerződéseiket az iskolaszövetkezetekkel. A szövetkezeteknek az alapszabályaikat is át kell alakítaniuk.

Az első és legjobban várt változás az, hogy a megállapodás fizetett szabadságot biztosít a diákmunkásoknak. Az új szerződések szerint a fizetésnek el kell érnie a minimálbér összegét.

A pihenőidőre és munkaközi szünetekre vonatkozó szabályok nem változnak.

Az egyik munkanap befejezése után a diáknak garantálni kell 11 óra pihenőidőt, mielőtt újra munkába állítják. Hat órás munkanap esetén 20 perc, a 9 óra munkaidőt meghaladó munkavégzés esetén pedig 20+25 perces pihenőidőt kap a diák. 18 éven aluli diákok esetében még több szabadidőt kell biztosítani.

És ezeket olvastad már?