INSIDER

Székelykáposztával lepték meg a takarítókat a lakótelepen 

Ünnepi műsorral és ebéddel készültek a budapesti Havanna lakótelep takarítóinak a helyi vállalkozók, hogy meghálálják egész éves áldozatos munkájukat. A Ripostot is meghívták az ünnepségre.
  • Szerző:

„Erre nincsenek szavak, nagyon meg vagyunk hatódva” – mondták azok az emberek, akiket meghívtak egy meglepetésebédre a budapesti Havanna lakótelepen, a Kondor Béla Művelődési Házba.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

XVIII. Ker közterület takarítók
Fotó: Markovics Gábor

Ünnepi műsor és székelykáposzta várta azt a húsz embert, akik néhány ezer forintért az év minden egyes napján szedik az utcán a szemetet. Gálovics Ágnes, egy helyi vállalkozó úgy gondolta, hogy idén karácsonykor szeretne olyan embereket meglepni, akik igazán megérdemlik, akik sokat tesznek a közösségért. Meg is találta őket…

„Ha őszinték akarunk lenni, sokszor az ember észre se veszi őket„ – kezdte a -nak Gálovics Ágnes. „A napokban gondolkoztam, hogy kit is tudnék meglepni karácsonykor, és beugrott: hát a havannai önkormányzati takarítókat! Ők minden nap tisztává varázsolják nekünk a kerületet, amiért nagyon hálásak lehetünk. Így most én akartam egy kicsit kedveskedni nekik. Felkerestem őket, és meghívtam az összes embert egy közös székelykáposztázásra. Aztán meghirdettem a Facebookon, hogy minden helyi, aki ajándékozni akar nekik, segíthet. Rengetegen kerestek meg, hogy adományoznának ennek a pár embernek, hiszen az ő munkájuk nélkülözhetetlen Havannán.”

Gálovics Ágnes
Fotó: Markovics Gábor

Végül Ágnes mellé két barátnője, Erzsi és Szilvi csatlakozott, akiket sorra követtek a helyi vállalkozók. Egy havannai turkáló ingyen felajánlott a takarítóknak sálat, sapkát, kesztyűt, az ünnepségre kaptak tányérokat, asztalokat, szaloncukrot, mikuláscsomagot, a virágostól díszeket, valamint egy levásárolható ajándékkupont. Ráadásul a helyi iskola is csatlakozott Ágnesékhez, a gyerekek egy betlehemi játékot adtak elő nekik.

„Nagyon készültünk az ünnepségre” – folytatta Ágnes. „Megható volt látni, hogy az emberek ennyi mindennel segítettek, hogy átadjuk ezeknek a szorgalmas dolgozóknak. Még a baráti társaságom is beszállt a kezdeményezésbe, hiszek ők készítették a székelykáposztát, amit a gyerekek előadása után elfogyaszthattunk együtt szeretetben és boldogságban.”

A havannai takarítók egyik legidősebb tagját, a 60 éves Kristály Józsefet is megkérdeztük, mit szól a nekik szervezett eseményről.

Kristály József
Fotó: Markovics Gábor

„Két éve dolgozom ezzel a csapattal, mindent megteszünk, hogy napról napra szebb legyen a Havanna és a környéke” – kezdte a férfi. „Sokszor úgy érzem, az emberek átnéznek rajtunk, nem köszönnek és nem is néznek ránk, pedig mi is ott vagyunk, tesszük a dolgunkat, ami nem az, hogy egész nap az irodában üljünk, hanem hogy a környezetünket tisztává varázsoljuk. Sokan nem tudják, hogy hatalmas területeket takarítunk ki, ami ennyi idősen olykor megterhelő. Nagyon meghatódtunk Ágnes felajánlásán, aki végre ránk is gondolt… Szinte minden nap dolgozunk, még szenteste is, ezért alig van pihenőidőnk, de így is nagyon várom a karácsonyt, hiszen a családommal lehetek. A két gyönyörű gyermekemmel, akik mind a ketten orvosok. Az egyik gyermekorvos, a másik háziorvos. Az egész családom nagyon büszke rájuk.”

A havannai lakótelep takarítócsapatának egyik irányítóját, Tóth Istvánné Tímeát is megállítottuk néhány mondat erejéig.

Tóth Istvánné Tímea
Fotó: Markovics Gábor

„Kereken tíz éve takarítom az utcákat” – kezdte az asszony. „Nagyon kedvelem a csapatot, igazi család vagyunk, bármit meg tudunk beszélni. De a helyieket is kedvelem, hiszen én is a közelben lakom, ráadásul korábban eladó voltam, így majdnem mindenkit ismerek. Vannak, akik köszönnek és vannak, akik szemrebbenés nélkül szemetelnek. Sokszor tapasztalom, hogy könnyedén eldobnak egy-egy darab szemetet. De sosem gondolnak bele, hogy ha 500 ember csinálja, akkor az mekkora mennyiség, amit egy egész brigádnak kell összeszedni. Általában minden nap úgy indul, hogy megbeszéljük, melyik területet tisztítjuk meg, majd elindulunk és zsákokba összegyűjtjük a hulladékot. Ezután jön a kukásautó, amire felpakolunk. A nap végére elfáradunk mi is, hiszen egész nap hajolunk, sétálunk és rakodunk. Éppen ezért én meg is könnyeztem az ünnepséget, ugyanis soha nem gondoltam volna, hogy idegen embereknek is eszükbe juthatunk! Így már biztos, hogy boldog lesz a karácsonyom” – zárta szavait.

És ezeket olvastad már?