Létrehozva: 2019.01.20.

Szenzációs hír a májdaganatosoknak

Hazánkban, a Semmelweis Egyetemen elvégezték az elsõ olyan sikeres terápiát, ahol az operálhatatlan daganatot belsõ sugárterápiával kezelték. Hamarosan sor kerül a következõ kezelésre is és egyre gyakrabban és egyre több helyen végeznek majd nálunk ilyen egyedi terápiát.

Hatalmas előrelépés történt a májdaganatok és a májrák kezelésében Magyarországon. Az először alkalmazott úgynevezett radioembolizációs eljárás hatására a májdaganat a felére csökkent egy 72 éves magyar férfinál. A sikeres módszer egyre szélesebb körben lesz elérhető. Már tervezik a következő beavatkozást, várhatóan január végén megtörténhet a második hazai kezelés – tudtuk meg a Semmelweis Egyetem Kommunikációs osztályától. A tervek szerint kezdetben havonta egy terápiát végeznek.

Minden hónapban egy terápia

Mint a %Ripost% megtudta, Radiológiai Klinika a vele szoros együttműködésben dolgozó Nukleáris Medicina Tanszékkel úgy tervezi, hogy az idei év végéig minden hónapban megvalósít egy terápiát.  A későbbiekben pedig már heti egy beavatkozás várható, az európai gyakorlatnak megfelelően.

 

Minden orvosi egyetemen elérhetővé tennék

A hosszú távú cél az, hogy minden hazai orvosegyetemen elérhető legyen a terápia – tudtuk meg a Semmelweis Egyetem Kommunikációs osztályától. Az egyetem munkatársai egyébként már az első fél év tapasztalatai után felveszik a kapcsolatot a társegyetemekkel a terápia terjesztésének érdekében. A világon immár már másfél évtizede használják ezt az eljárást. Az új módszer elterjedése rendkívül indokolt, ugyanis olyan májdaganatos eseteknél, például áttétek képződésénél is lehet használni, amikor a sebészi eljárás már nem kerülhet szóba.

Sőt arra is van lehetőség, hogy egy daganatot kisebb méretűvé tegyenek és így már műthetővé is válhat sok beteg.  

 

Több ezer operálhatatlan májdaganatos beteg évente

Az elmúlt négy évtizedben mind a máj elsődleges, mind a más szervből kiinduló, de a májba már áttétet adó daganatok száma növekedett. Éves szinten előfordulásuk 8-9 ezerre tehető, ebből körülbelül 6 ezer sebészileg operálhatatlan. A decemberben kezelt férfi daganatának a fele már elpusztult a vizsgálatok alapján. A 10 centiméteres daganat korábban nem reagált semmilyen kezelésre. 

Dr. Bérczi Viktor, a Radiológiai Klinika igazgatója támogatta, hogy ezt a módszert, mint új tumorterápiát Magyarországon is be lehessen vezetni. Az első beavatkozást kétéves előkészítő munka előzte meg.

A radioembolizáció kezelés lényege, hogy a kar felől katéterrel jutnak el a májhoz. A tumor vérellátásába mikroszkopikus méretű sugárforrások tízezreit juttatják be. Ezek az apró sugárzó részecskék belső sugárterápiás kezelést végeznek, a nagy dózisú sugár csak a tumorban fejti ki a hatását. A mintegy negyven percig tartó terápia teljesen fájdalommentes, leginkább az érfestéshez hasonlít. A beteget így sem a kezelés alatt, sem az azt követő rövid megfigyelés idején nem kell elkülöníteni családjától, otthonától. A speciális kezelésen átesett első beteget is a beavatkozás másnapján hazaengedték.

Január elején érkeztek Budapestre azok a fejüknél összenőtt kétéves bangladesi sziámi ikrek, akiknek a szétválasztását a világon egyedül a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvos csapata vállalta. Dr. Csókay András múlt héten egy hosszabb interjút is adott a Ripost-nak. A műtétsorozat első lépcsőjében Hudák István idegsebész vezetésével sikerült a nagy közös vénákat az agyban. Jelenleg a koponya bőrének a tágítása folyik, várhatóan 3-4 hónap múlva kerülhet sor a szétválasztó műtétre.

 

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ferenc pápával találkzott a magyar köztársasági elnök

origo.hu

Hazakerülhet Suhajda Szilárd holtteste a Mount Everestről

life.hu

Elkpesztő, ahogy Meg Ryan kinéz: friss fotók készültek a színésznőről

magyarnemzet.hu

Ő is lehetne Marco Rossi kezdő csatára az Eb-n, de egy éve csapata sincs

metropol.hu

Így változtak a Házasság első látásra szereplői

mandiner.hu

Összeomlott a muszlim vezetésű skót kormány

origo.hu

Vajna Tímea bikiniben mutatta meg műtéti hegeit

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Ez lenne a világ legrövidebb IQ-tesztje? Csupán egyetlen kérdésből áll, mégis sokakon kifog

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Szívszorító: Már csak a szeretett kutyája holttestét simogathatta meg, óriásit hibázott a légitársaság

INSIDER

Rettegnek a szülők Nyíregyházán, már a játszótérre sem merik levinni a gyermekeiket

INSIDER

"Pihenésre van szüksége" – Épségben találtak rá az eltűnt marcali családapára

INSIDER

Fontos bejelentést tett a Magyar Sportmárka Zrt.