INSIDER

Szenzációs lelet Aquincumban: miről árulkodik az 1700 éve élt gyerek csontváza?

Az óbudai régészek a véletlennek köszönhették, hogy 1700 éves sírokra bukkantak.
  • Szerző: Ripost

Az egész világ elől el akarták rejteni, de a magyar régészek az utolsó pillanatban rábukkantak az elképesztő leletre Óbudán, az ókori aquincumi Katonaváros területén.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A mai Óbuda területén egykor virágzó római város állt. Nem csoda, hogy bárhol ásni kezdenek, valami előbukkan a földből, ami a Római Birodalom öröksége. Különleges szerencse azonban, ha egy olyan jó állapotban megmaradt csontvázat találnak, mint most a Bécsi úton, egy építkezés előtti feltáráson. A 7-et dr. Vámos Péter, az Aquincumi Múzeum régésze kalauzolta el a történelmi rejtélyek világába.

Rejtélyek után kutatnak

A két évig tartó Bécsi úti feltáráson több rejtélyes leletet is találtak, például egy érintetlen felnőtt kőládasírt. A régészeknek fejtörést okoz, hogy a szokásos egy-két érme helyett 29 pénzérmét és egy hagymafejes fibulát (ruhakapcsolótűt) találtak.

„Az érem több dolgot is jelenthet: lehet, hogy ezzel a rengeteg éremmel akarták biztosítani az elhunyt túlvilági életét, de nincs kizárva, hogy jómódú volt és ezt így akarták hangsúlyozni” – meséli dr. Vámos. A fibulát nemesfémből és rézből is készítették, a talált leletről viszont nem lehet megállapítani, milyen anyagból van, ezt laboratóriumi vizsgálat mutatja majd meg. Az ásatások során nem ritka a megrázó pillanat.

Szívbemarkoló kétezer évvel később látni, hogy valakit a saját gyerekével együtt temettek el”

– mond példát az ásatásvezető.

A csontvázas sírok mellett hamvasztásos sírokat is találtak. Az egyik ilyenben bukkantak rá a koncentrikus köröket ábrázoló zöld „túlvilági útravalóra”. Dr. Vámos Péter szerint a tárgy a korszak minimalizált adattárolója lehet, amiben a katona polgárjogát vagy egy mágikus üzenetet rögzítettek.

Elképesztő leletre bukkantak Óbudán

A régészek épp befejezték volna az ásatást, amikor rábukkantak egy 1700 éves gyereksírra. (Fotó: Aquincumi Múzeum)

Négyszáz évig állt Aquincum

A régészek az ásatás végére ezer holttestre bukkantak, ezek adalékot szolgáltatnak majd a hely történetéhez. Pannóniát fokozatosan, három lépésben kebelezte be az I. században a Római Birodalom, majd Dominatius császár Krisztus után 89-ben állandó, hatezer fős katonai tábort hozott létre.

Ha kíváncsi vagy arra, milyen 1700 éves csontvázat találtak és mi volt még a sírban, ha további részleteket szeretnél tudni és képeket látni az ásatásról, akkor keresd a 7 hetilap legfrissebb számát kedden, május 4-én az újságárusoknál!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?