INSIDER

Megdöbbentő, így szállítják a szerb taxisok a migránsokat a magyar határhoz

Rejtély, hogy miből fizetik a fuvart, de a szerb taxisok migránsokat fuvaroznak szép számmal a magyar határhoz. Virágzó üzletet építettek rájuk.
  • Szerző: Ripost

A vajdasági, határ menti településeken már szitokszónak számít a taxi, az ott lakóknak azonnal a migránsok jutnak eszébe róla. Nem véletlen, a szerb taxisok virágzó bizniszt építettek az illegális bevándorlókra, akik már rég nem gyalogolnak, hanem úri módon, autóval bonyolítják az utazásaikat: a taxisok szállítják a migránsokat a határhoz. A zombori nyílt migráns befogadóközpont előtt akkora a taxisforgalom, mint a Keleti pályaudvar előtt, hol érkezik egy autó benne 3-4 migránssal, hol éppen elhajt egy.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

a taxisok szállítják migránsokat a határhoz

Nagy a forgalom a befogadóközpont előtt

Arabul tanulnak a taxisok

A szerb taxisok már évek óta fuvarozgatják országszerte a náluk „vendégeskedő” migránsokat, de amióta tavaly megsokszorozódott a Szerbiában lévő, és magyar határon átjutni próbáló bevándorlók száma, azóta virágzó üzletet építettek rá. Erről árulkodik a szórólapjuk is. Ezen Belgrád mellett kizárólag határ menti, főként magyarok lakta település található. Lefordítottuk az arab nyelvű szöveget: az árakat euróban adják meg, mellette egy névvel. Zomborból Horgosra jutni például 60-70 euró, ez az ár 4 személyre vonatkozik.

Az egyik, migránst fuvarozó szerb taxis árlistája, arab feliratokkal

A taxisok szállítják migránsokat a határhoz

Decemberre már annyi migráns torlódott fel a Vajdaságban, hogy a szerb hatóságok buszokkal kezdték elszállítani őket az ország déli részén álló – szintén nyílt – befogadóközpontokba. Mivel ezeknek a migránsoknak a célja, hogy Magyarországon keresztül eljussanak Európába, alig viszik el őket Szerbia déli részére, ők szinte azonnal elindulnak vissza a Vajdaságba, a leggyakrabban újra taxival. Utánpótlás tehát mindig akad a taxisoknak, a biznisz virágzik.

a taxisok szállítják migránsokat a határhoz

Kizárólag unatkozó férfiak ténferegnek a befogadóközpont körül

Bunkósbotokkal zavarták el őket a magyarok

A probléma leginkább a vajdasági, magyarok lakta településeken jelenik meg. Magyarkanizsa, Horgos, Magyarbóly a migránsok legkedveltebb úti céljai, és az itt lakók nap, mint nap látják, ahogy sorban érkeznek a taxik, amikből négy, öt migráns is kiszáll. Ők aztán akár heteket is eltöltenek ezeken a településeken, hol a városokban kószálnak, hol a települések melletti erdőben felállított sátortáborokban élnek, és közben különféle módszerekkel megpróbálnak bejutni az országunkba. Tavaly év végén a szintén határ közeli Martonos településen betelt az ott élők pohara, és pár helyi férfi megtámadott egy, a falujukba migránsokat szállító taxist.

a taxisok szállítják migránsokat a határhoz

Bármelyik határmenti településbe elviszik a migránsokat

Egyelőre a taxisok vannak fölényben

Hiába érzik azonban indokoltnak a vajdaságiak, hogy a saját kezükbe vegyék az irányítást, és kiutasítsák a migránsokat hozzájuk hordó taxisokat a településeikről, ezt nem tehetik meg. Akadt már, hogy migránssegítő szervezetek tettek feljelentést hasonló ügyben, de a rendőrségnek is intézkednie kell a támadókkal szemben. Jogszabály pedig nem tiltja, hogy Szerbiában taxisok szállítsák a migránsokat, így egy patthelyzet alakult ki.

a taxisok szállítják migránsokat a határhoz

Érthetetlen, miért nem a befogadóközpontban tisztálkodnak

A taxisok most már annyira uralják a helyzetet, hogy a munkatársait el sem engedték a zombori nyílt befogadóközpont kapujáig, 20-30 migráns férfival elállták az utat. Ottjártunkkor is négy, öt taxi várakozott a befogadóközpontnál, egy éppen elszállított három férfit onnan, egy másik taxival pedig négyen érkeztek.

Szerbiában fokozódik a migránshelyzet

Becslések szerint jelenleg mintegy nyolcezer migráns tartózkodik Szerbiában, közel fele afgán, az utánuk következő legnépesebb a szírek csoportja, majd következnek a pakisztániak, a bangladesiek, az irániak és az irakiak. Az elmúlt években a Vajdaságban már szinte csak férfi migránsokat lehet látni, ahogy ottjártunkkor a zombori befogadóközpont előtt is. Pedig annak idején ezt is „családbarát” központnak építették, játszótérrel, könyvtárszobával. Mára azonban mindezek funkciójukat vesztették, sem egy nőt, sem egy gyereket nem lehetett látni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?