Létrehozva: 2021.12.27.

Szerelme kedvéért alakíttatta át bajnai kastélyát az ördöglovas – így néz ki most

Páratlan szépségében állították helyre a hazai klasszicista építészet kiemelkedő alkotását, a bajnai Sándor-Metternich kastélyt. A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében felújították az épület mindkét szintjét és a kastélyparkot is. A gyönyörű épületnek különleges története van.

Sándor Móric gróf a lovas bravúrjairól volt híres. Haldokló apjához is lovon vágtatott fel a Sándor-palota lépcsőin, a saját kastélya erkélyéről is leugratott, az épületen belül is gyakran lovon járt.

Fotó: Ripost

Feleséget is így szerzett magának: a nagy hatalmú Metternich kancellár lányát úgy ismerte meg, hogy a lépcsőn átugratott Leontine hintája fölött, aki szerelmes lett belé. A gróf feleségül kérte őt – gondolhatjuk, hogy a magyargyűlölő Metternich mennyire örült ennek –, és nekifogott a bajnai kastély átépítéséhez. Az volt a célja, hogy nagy pompa fogadja leendő feleségét. A terveket a kor híres építészével, Hild Józseffel készíttette el, a belső termek díszítésére pedig a milánói Scala díszlettervezője, Alessandro Sanquirico kapott megbízást.

Fotó: MTI

Állami tulajdonba kerülve a gyönyörű épület leromlott, volt kórház, szükséglakás és pártiroda is benne. Az ezredfordulón valamennyire renoválták, de gombafertőzés miatt a faanyagokat és az ablakokat eltávolították, sokáig befalazva állt. Már senki nem gondolta, hogy egyszer még vonzó turista célpont lehet.

Most viszont ez volt a felújítás egyik célja, az épített örökség megőrzésén túl.

Fotó: MTI

Helyreállították a belső tereket, padlózatokat, korszerűsítették a gépészeti és elektromos rendszereket. A hazánkban és Európában is különlegesnek számító barokk-klasszicista falfestéseket és mennyezetfreskókat restaurálták.

Fotó: Nöf.hu

Visszahelyezték az emeleti Raffaello-terembe a páratlan szépségű, Sanquirico tervezte mennyezeti falképegyüttest. A pazar festmény közel 40 éves gondos megőrzés után született újjá és került vissza eredeti helyére. A főépület földszintjén látogatható lett a felújított kastélykápolna, valamint egy barokk falképrészletekben gazdag teremben kapott helyet a kávézó és az ajándékbolt.

Fotó: Ripost

Mint egy tájkép, olyan a park

A kastélyparkot a természetvédelmi szempontok betartásával újították meg, így az egykori tájképi kert hangulatát idézi, amelyet gyalogosan járhatnak be a látogatók. A kastélyparkban a tematikához kapcsolódó játszótér, fotópontok és pihenőhelyek kínálnak kikapcsolódást minden korosztály számára.

A divatdiktátor hercegnőt is bemutatja a kiállítás

Sándor Móric gróf és Metternich Leontine lánya, Metternich-Sándor Paulina a 19. századi közép-európai kultúrtörténet egyik legizgalmasabb személyisége volt. Diplomatafeleségként bejárta Európát, Franciaországban a császárnéval együtt diktálta a trendet, Bécsben divatklubot alakított. Wagner neki ajánlotta egyik zongoradarabját, Edgar Degas pedig megfestette őt egy fénykép alapján.

A felújított kastélyban berendezett kiállítás bemutatja gróf édesapja mellett Paulina mozgalmas, közéletben betöltött életének főbb állomásait is.

Fotó: Ripost

Interaktív élményt kínál a látogatóknak

A modern, élményközpontú tárlat a történetmesélés és interaktív, szimulációs eszközök segítségével mutatja be a kastély egykori lakóit és életét. Visual guide-on 3D-s és kiterjesztett valóságon alapuló rekonstrukciók segítségével, élményszerűen jelenik meg az épület története. A gyerekeknek külön számukra kifejlesztett eszközök és kiállítási tartalom segítségével válik befogadhatóvá a kastélyok világa. Látványos kiállítás mutatja be az épület háborút követő korszakát is.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország váratlan katonai lépése

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

metropol.hu

Bereczki Krisztián csak gépre kötve tud aludni

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

mandiner.hu

Ezzel a fotóval mondatná le Orbán Viktort Pankotai Lili (FOTÓ)

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 29.: Túlcsordulnak az érzelmek nagypénteken

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

"El sem hiszem, szinte most született" – SMA Tomika iskolás lett

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin