INSIDER

Szijjártó: Magyarország rendkívül vonzó a külföldi diákok körében

Már 77 országból fogadunk ösztöndíjas egyetemi hallgatókat!
  • Szerző: Ripost

Magyarország továbbra is rendkívül vonzó a külföldi diákok körében, „az idén nyolc újabb országgal kötöttünk megállapodást, így már 77 országból fogadunk ösztöndíjas egyetemi hallgatókat” – írta szerdai Facebook-bejegyzésében a külgazdasági és külügyminiszter.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Szijjártó Péter kifejtette: az idei tanévre 25 százalékos növekedés után 35 714-en adták be jelentkezésüket, közülük végül 4132-en kezdhették meg tanulmányaikat; jelenleg 10 803 hallgató vesz részt a Stipendium Hungaricum programban.

Magyarország továbbra is rendkívül vonzó a külföldi diákok körében. Az idén nyolc újabb országgal kötöttünk...

Közzétette: Szijjártó Péter2020. december 30., szerda

A miniszter hangsúlyozta: a programban nagy hangsúlyt kap a magyar mint idegen nyelv oktatása, valamint bevezették a magyar kultúra megismertetését is.

A 2021-2022-es tanévvel kapcsolatban 13 újabb országgal „állunk tárgyalásban” a csatlakozásról, és 29 magyarországi egyetem 614 ösztöndíjas képzési programjára jelentkezhetnek a külföldi fiatalok – közölte a tárcavezető.

Jelenleg több mint 33 ezer külföldi tanul magyarországi felsőoktatási intézményben, ők teszik ki az összes nappali tagozatos hallgatók 16,5 százalékát. 2015-ben még 23 ezren voltak, akkori arányuk 12 százalék volt. Az itt tanuló külföldiek mintegy harmada a négy hazai orvosi egyetemre jár.

A legtöbben Kínából, az Egyesült Államokból és Németországból érkeztek Magyarországra tanulni. Sokan jönnek Franciaországból, Romániából, Szlovákiából Norvégiából, Törökországból, Vietnamból, Azerbajdzsánból és Oroszországból is.

A külföldiek egy félévért a Corvinuson hozzávetőleg 700 ezer forintot fizetnek, a Budapesti Gazdasági Egyetemen az alapképzés ára 760 ezer forint, a mesterszaké 940 ezer – írta a Világgazdaság.

Németország és Kína: több ezer hallgató érkezik

A legtöbb hallgató Németországból érkezik, 3215-en tanultak az őszi félévben valamelyik magyarországi egyetemen és főiskolán, 2420-an osztatlan szakot választottak. A második helyen a kínai hallgatók állnak, az ázsiai országból 2067-en döntöttek valamelyik magyar felsőoktatási intézmény mellett, míg Iránból 1871-en érkeztek.

Az Egyesült Államokból valamivel többen – 606-an -, míg Nagy-Britanniából 419-en döntöttek a magyar felsőoktatás mellett, az amerikai hallgatók zöme az alapszakok, míg a britek inkább az osztatlan szakok közül válogattak. Oroszországból 376-en, Olaszországból és Franciaországból pedig 640-650-en érkeztek.

Egészen egzotikus országokból származó hallgatók is tanultak tavaly a magyar egyetemeken, egy-egy hallgató érkezett a tavalyi őszi szemeszterre például a Fidzsi-szigetekről, Szváziföldről, a Maldív-szigetekről, Haitiból, sőt a Dominikai Köztársaságból, Botswanából, Csádból és Nigerből is.

Jelenleg 413 nemzetközi diákja van a Széchenyi István Egyetemnek a világ negyvenhárom országából – mondta Lukács Eszter oktatási rektorhelyettes, hozzátéve: kétszáz külföldi hallgatót vettünk fel erre a tanévre angol nyelvű képzésre, közülük 155-en teljes idős képzésen tanulnak, negyvenöten cserehallgatók, a többiek magyar nyelvű képzési programokat választottak.

Dél-afrikai, kazahsztáni, azerbajdzsáni, orosz, fehérorosz, német, spanyol, török hallgatók ülnek bent magyar hallgatókkal együtt. Jó légkör alakul ki abból, amikor többféle kultúra találkozik, a világ más-más tájairól érkezők segítenek egymásnak, átadják tapasztalataikat, és közös élménnyé válik számukra, hogy együtt tanulhatna.

 

És ezeket olvastad már?