INSIDER

Szijjártó Péter: Magyarország meg akarja állítani a migrációt

Szijjártó Péter üdvözölte, hogy a magyar kormány most elérte, az EU-s források esetleges megvonását ne köthessék politikai és ideológiai különbségekhez.
  • Szerző: Ripost

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel a Süddeutsche Zeitung című német napilap online kiadásába készítettek egy interjút.

Szijjártó Péter szerint nagyszerű, hogy Magyarország és Lengyelország megegyezett Brüsszellel a jogállamisági mechanizmusról és úgy tűnik, egyelőre lekerült a napirendről a Fidesz EP-képviselőinek kizárása az Európai Néppártból.

A miniszter úgy fogalmazott: „tíz éve vagyunk célpontjai az úgynevezett jogállamisági aggályokkal kapcsolatos támadásoknak, és a tapasztalataink egyáltalán nem nevezhetők pozitívnak a méltányosság és a korrektség szempontjából”. A jogállamisággal kapcsolatos támadások „rendre teljesen figyelmen kívül hagyták a tényeket és percepciókra, politikai ideológiákra alapultak”.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Szijjártó Péter elmondta: gyakran járnak Magyarországon a magyar-német autóipari nagyvállalatok vezetői, ezért nem vezethetők könnyen félre olyan médiabeszámolók, politikai támadások által, amelyek Magyarországot diktatúraként, antiszemitaként tüntetik fel. A vállalatvezetők közvetlen kapcsolatban állnak a magyar emberekkel, így valós képet látnak az országról. Német vállalatok Magyarországon több mint 300 ezer embert foglalkoztatnak.

A legutóbbi, családdal kapcsolatos alkotmánymódosítással összefüggésben a miniszter azt mondta: „sok vitánk van az Európai Néppárton belül az általunk képviselt család- és szociálpolitika miatt. Mi azonban ezt képviseljük és ezért szavaztak nekünk immár egymás után harmadik alkalommal bizalmat a választók.”

Szijjártó Péter kiemelte azt is: a magyar kormány nagy szerepet játszott a migráció terheinek megosztásában. Több mint egymilliárd eurót költött az EU külső határvédelmére. Míg „egyesek kezelni, mi megállítani akarjuk a migrációt” – mondta.

Fotó: Csudai Sándor / origo

Szijjártó Péter azt mondta: hosszú távon egyértelműen az EU-ban képzeli el Magyarország helyét. Szijjártó Magyarország számára az európai értékek a nemzeti önazonosságot, önrendelkezést, kölcsönös tiszteletet jelentik. További fontos európai érték a keresztény örökség. Az EU sajnos egyre távolabb kerül attól – mondta, hangsúlyozva, Magyarország a közös európai értékekért küzd. Úgy fogalmazott: viszont nem biztos abban, hogy „mindannyian ugyanazt értjük-e még ez alatt”.

És ezeket olvastad már?