Létrehozva: 2021.01.18.

Szijjártó Péter: újabb három német vállalat döntött magyarországi beruházás mellett

Újabb három jelentős, nemzetközi jelenléttel rendelkező német vállalat döntött további magyarországi beruházás mellett – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

Elmondta, hogy a három cég összesen 4 milliárd forint értékű beruházásához a magyar kormány 1,2 milliárd forint támogatást biztosít, ezáltal összességében 1770 munkahelyet védenek meg.

Mindhárom cég – a Villeroy & Boch, a Mahle és a Beurer – 80 százalék feletti exporthányaddal dolgozik Magyarországon, így újabb beruházásaik a magyar export növekedését hozzák magukkal.

Szijjátó Péter kiemelte, a Villeroy & Boch a világpiac vezető pozícióját birtokolja több szegmensben, a Mahle a világon a 23. legnagyobb elsőkörös autóipari beszállító 160 gyárral, és 70 ezernél is több alkalmazottja van, a Beurer cég a magyarországi termelésének 99 százalékát külpiacon értékesíti. Mindhárom cég 80 százalék feletti exporthányaddal dolgozik Magyarországon, így az újabb beruházásaik a magyar export növekedését hozzák magukkal.

A miniszter szólt arról, hogy a koronavírus-világjárvány az egészségügyi mellett komoly gazdasági kihívásokat is magával hozott. Az egészségügyi és gazdasági kihívásokra a legjobb és a végleges választ az oltás tudja megadni.

A külgazdasági miniszter kitért arra, hogy világossá vált az elmúlt néhány hétben, hogy az Európai Unió központi vakcinabeszerzése kudarc. Utalt arra, hogy folyamatos támadások érték azokat az országokat, amelyek az európai központosított beszerzés mellett más forrásokból is igyekeztek biztosítani saját polgáraik egészsége, saját gazdaságuk megmentése érdekében a vakcina beszerzését.

Minél előbb érkezik nagymennyiségű oltóanyag, és minél előbb tudják beoltani a veszélyeztetett helyzetben lévő embereket, annál előbb lehet a gazdaságra béklyóként ható korlátozó intézkedéseket feloldani. A járvány miatti korlátozó intézkedések több milliárd forintnyi kiesést okoznak napi szinten a magyar gazdaságnak – jelentette ki Szijjártó Péter.

Hangsúlyozta, a magyar-német gazdasági együttműködés a nehéz időszakban is szorosabbá vált. A Magyarországon működő német vállalatok nemcsak fenntartják itteni működésüket, hanem újabb beruházásokat hoznak ide. Továbbra is a német tulajdoban lévő vállalatok alkotják a legnagyobb beruházói közösséget Magyarországon, és a német vállalatok Magyarországba vetett hite nem ingott meg a nehéz időszakban sem. Bizonyíték erre, hogy a magyar tulajdonú vállalatok után a német cégek vették leginkább igénybe a magyar kormány nehéz helyzetre hozott beruházástámogatási rendszerét – tette hozzá a miniszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfői külpolitikai témában tartott sajtótájékoztatóján beszélt a vakcinabeszerzéskről is. Kifejtette: világos menetrendje van a vakcinákról folytatott tárgyalásoknak és a beszerzéseknek.

Arról, hogy Magyarországon milyen oltóanyagot lehet használni, nem a politikusok döntenek, hanem szakemberek, akiknek ez a dolguk – mutatott rá. Hozzátette: ha ők úgy döntenek, hogy lehet alkalmazni egy vakcinát, a kormánynak kötelessége azt beszerezni, mert az EU központi beszerzéséből lassúak a szállítások.

Azt mondta, tárgyalnak Oroszországgal és Kínával is, és ha a magyar hatóság kiadja az engedélyt, akkor fognak szerződni a beszerzésről, de addig nem lehet konkrét mennyiséget mondani. Stratégia kérdése, hogy egy ország mely korosztállyal kezdi az oltást, Kínában a 18-59 év közöttieknek adták be a vakcinát, de az idősebbeknek is engedélyezték – fűzte hozzá.​

A miniszter szólt arról, hogy a koronavírus-világjárvány az egészségügyi mellett komoly gazdasági kihívásokat is magával hozott.

Az egészségügyi és gazdasági kihívásokra a legjobb és a végleges választ az oltás tudja megadni – tette hozzá.

Világossá vált az elmúlt néhány hétben, hogy az Európai Unió központi vakcinabeszerzése kudarc.

Utalt arra, hogy folyamatos támadások érték azokat az országokat, amelyek az európai központosított beszerzés mellett más forrásokból is igyekeztek biztosítani saját polgáraik egészsége, saját gazdaságuk megmentése érdekében a vakcina beszerzését.

inél előbb érkezik nagy mennyiségű oltóanyag, és minél előbb tudják beoltani a veszélyeztetett helyzetben lévő embereket, annál előbb lehet a gazdaságra béklyóként ható korlátozó intézkedéseket feloldani.

A járvány miatti korlátozó intézkedések több milliárd forintnyi kiesést okoznak napi szinten a magyar gazdaságnak – jelentette ki Szijjártó Péter.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nem egy luxustelefon, de nagyon jó vétel lehet a Samsung Galaxy A55

borsonline.hu

Fejlemény: pár hónapon belül kitoloncolhatják Harry herceget Amerikából

hirtv.hu

Benyújtotta lemondását Ukrajna mezőgazdasági minisztere

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

hirtv.hu

Gyermekvédelmi tüntetésre hívta követőit Magyar Péter + videó

origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

mindmegette.hu

Kolbászos rakott kel: már az étel illatától elcsábulsz

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Megszületett az ítélet a pécsi Fekete Angyal ügyében

INSIDER

Menczer Tamás: Minden erőnkkel és eszközünkkel védjük a magyar családokat

INSIDER

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

INSIDER

Folytatódik a felmelegedés vagy újra be kell gyújtani? - Ekkor ér véget a fűtési szezon