Létrehozva: 2020.11.20.

Szijjártó: újabb egymillió favipiravir érkezik Kínából a jövő héten

Fontos az együttműködés Kínával a koronavírus-járvány elleni védekezésben.

A koronavírus-fertőzöttek kezelésében alkalmazott favipiravirből újabb egymillió tabletta érkezik Kínából Magyarországra a jövő héten, így 2,8 millióra nő a Kínából importált ilyen hatóanyagú tabletták száma – nyilatkozta a külgazdasági és külügyminiszter, miután Vang Ji kínai külügyminiszterrel telefonon tárgyalt.

Szijjártó Péter kiemelte: fontos az együttműködés Kínával a koronavírus-járvány elleni védekezésben.

Magyarország a koronavírus ellen vakcinát fejlesztő mindhárom kínai céggel szoros kapcsolatban áll, a vállalatok hamarosan elküldik a dokumentációt, amely alapján a magyar egészségügyi hatóságok eldöntik, engedélyezik-e az oltóanyag használatát az országban – közölte a miniszter.

Mumbai, 2020. június 23.
Eladó mutatja a Glenmark gyógyszergyártó cég Favipiravir nevû készítményét egy mumbai gyógyszertárban 2020. június 23-án. Az indiai gyógyszerfelügyelet által engedélyezett Favipiravirt az enyhe vagy közepes tünetek enyhítésére kezelésére ajánlják koronavírusos betegeknél.
MTI/EPA/Divjakant Szolanki

Hozzátette: az export engedélyeztetése már folyamatban van, ha a magyar laboratóriumi vizsgálatok kedvezőek lesznek, fél-egy millió kínai vakcina érkezhet a következő hónapokban Magyarországra.

A miniszter a két ország közötti gazdasági együttműködéssel kapcsolatban kiemelte: tizennyolc százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalom Magyarország és Kína között az elmúlt nyolc hónapban, ez időszak alatt Magyarország Kínával növelte a legnagyobb mértékben kereskedelmi kapcsolatait.

Az elmúlt hónapokban öt kínai beruházást – Lenovo, Huawei, Chervon Auto, Shenzhen Kedali, Semcorp – jelentettek be 100 milliárd forint értékben. A beruházások kétezer új munkahelyet hoznak létre Magyarországon – tudatta.

Hozzáfűzte: van még komoly beruházási szándék Kínából, amelyekért versenyez Magyarország.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: „a kiegyensúlyozott, kölcsönös tiszteleten alapuló, józan észre alapozó politikai kapcsolatoknak egyértelműen megvan az eredménye: Közép-Európában a legtöbb kínai high-tech beruházás Magyarországra jött, és itt hozták létre a legtöbb munkahelyet”.

Ismét bebizonyosodott, hogy a keleti nyitás politikája helyes volt – hangsúlyozta a miniszter.

 

A második orosz vakcinával, az EpiVacCoronával beoltott összes önkéntesnél kimutatták az antitesteket – közölte az oltóanyagot kifejlesztő novoszibirszki Vektor kutatóközpont az Interfax hírügynökséggel.

A klinikai kutatások szerint az antitesteket kimutatták az EpiVacCorona vakcinával immunizált önkéntesek 100 százalékánál. A sejtes immunválaszt illetően már megjegyeztük, hogy az EpiVacCorona vakcinával oltott önkéntesek többségénél az oltás után kifejezett specifikus T-sejtes immunválasz beindulását figyelték meg – olvasható a kutatóközpont közleményében. A tömeges tesztelés fázisába csak ezen a héten került oltóanyag által nyújtott védelem hatékonyságát csak a posztregisztrációs vizsgálatok előzetes és végleges következtetéseinek levonása után lehet értékelni. A kutatóközpont szerint az eddigi tesztelés során mellékhatások nem jelentkeztek, csak hat önkéntes panaszkodott az oltás helyén fellépő, múló fájdalomra. A Vektor közölte, hogy az év végéig 50 ezer adag vakcinát fog kibocsátani, és hogy eddig 25 ezer dózist gyártott le. A tömeggyártás várhatóan jövőre indul be. Korábbi tájékoztatás szerint. Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 24 318-cal 2 039 926-ra emelkedett a pénteken közzétett hivatalos adatok szerint. A napi növekmény először lépte át a 24 ezret. A reprodukciós ráta 1,01, a terjedés mértéke 1,2 százalékos, az új esetek 24,4 százaléka tünetmentes. Az aktív esetek száma az elmúlt egy nap alatt 901-gyel 453 201-re csökkent, a halálos áldozatoké 461-gyel 35 311-re, a felépülteké pedig 24 758-cal 1 551 414-re emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 71,2 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 596 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 470 831 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.A RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint a Rusal alumíniumipari vállalat hét uráli és szibériai városban – Kransznoturjinszkban, Acsinszkban, Bogucsaniban, Selehovban, Bratszkban, Tajsetben és Szajanogorszkban – épített fel a saját költségén 60-120 férőhelyes, a Covid-19 kezelésére alkalmas kórházakat. Az intézmények a regionális közegészségügyi rendszer részévé válnak.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

borsonline.hu

Elon Musk kitálalt az ufókról, döbbenetes dolgot mondott

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

mandiner.hu

Eddig szidták érte, most fél Európa Magyarország útját választotta

origo.hu

Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Győr belvárosában járt Orbán Viktor, folytatódott az országjárás

INSIDER

Jégesőt hozhatnak a Szent György napi boszorkányok

INSIDER

Megérkezett a veszélyjelzés: erre kell felkészülnünk a mai napon!

INSIDER

Bilincsben vitték el: botrányos, mire vetemedett a magyar nő az autópályán

INSIDER

Kocsis Máté: Benyújtottuk az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot