INSIDER

Szinyei Merse Pálról mesélt a dédunokája, érdekes dolgokat árult el – videó

Szinyei Merse Pál Kép és kultusz című tárlatának megnyitóján beszélgettünk dédunokájával, Szinyei Merse Anna művészettörténésszel és a többi családtaggal.
  • Szerző: Ripost

Az, hogy egy nagy magyar festőnek életmű kiállítást rendeznek, nem rendkívüli, de az igen, hogy hat leszármazottja is ott van a megnyitón.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Egy évvel el kellett halasztani a Szinyei Merse Pál születésének 175. és halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett nagyszabású tárlatot a Magyar Nemzeti Galériában, cserébe viszont olyan képek is a falra kerültek, amik igazi kuriózumnak számítanak. Utoljára három évtizede láthattuk egyben a művész legtöbb festményét.

„1990-ben én rendezhettem meg ugyanezekben a termekben a Szinyei- kiállítást és a család nagy öröme, hogy most megint a dédapám ennyi képe látható együtt„ – kezdte a 7-nek Szinyei Merse Anna.

Szinyei Merse Anna mesélt híres dédapjáról Fotó: Ripost

„A dédunokák közül sajnos már csak én vagyok életben, viszont itt vannak az ükunokák: Bajza Zsófia és Bajza Zsuzsanna, a két leányom, Bárczay Éva, Éva nővérem kisebbik leánya, akik nagy figyelemmel követik a Szinyei-életművet. Mi, a két leánygyermek, nem tudtuk a nevet továbbvinni, viszont édesapám öccsének, Szinyei Merse Félixnek a fiától, Szinyei Merse Lászlótól két fiú született, az ők kis fiacskáik pedig már szépunokák. Bálintnak iker fiai vannak, Zsigmond és Félix, Kálmán fiát pedig Ivánnak hívják, ők Szinyei Mersék. Ez a három kisfiú a 22. ismert Szinyei generáció, illetve az újabb kutatások szerint, amik visszafelé egy újabb generációt tudnak kimutatni a családfán, már a 23. – mondta Szinyei Merse Anna.

Balról jobbra: Szinyei Merse Anna, mellette lányai, Zsófia és Zsuzsanna, a nővére lánya, Bárczay Éva. Jobbra Szinyei Merse László fiai, Bálint és Kálmán. Fotó: Ripost

A családból csak ő lett művészettörténész, Zsófia lánya pedig faszobrász restaurátor, de a többi családtag is érdeklődik a művészet iránt és nagy-nagy büszkeséggel, tisztelettel beszélnek híres elődjükről.

„A kisunokám, Cilikénk még alsó tagozatba járt, amikor a tanító néni felhívta a figyelmet a ”Lilaruhás nőre„ a tankönyvben. A mi különben csendes, visszahúzódó Cilikénk erre azt mondta büszkén: „Ő az én szépmamám!”. Először úgy értették, azt mondja, szép, mert a szépmama tényleg szép volt, nem akarták elhinni, hogy a kislány úgy érti: ő a Lila ruhás hölgy leszármazottja, és nemcsak álmodozik erről, hanem valóban így is van!” – idézte fel a kedves emléket. Lánya, Bajza Zsófia, aki Szinyei Merse Pál ükunokája, hozzátette: Cilike születésnapi zsúrját is a galériában rendezték. Amikor pedig a gyerekeket kivitték a Városligetbe a léghajós játszótérre, elmondták nekik, hogy ezt az ő szépapjuknak a festménye ihlette.

Szinyei Merse Anna szívesen mesél a kicsiknek a dédnagymamájáról, Probstner Zsófiáról, aki a Lilaruhás nő modellje volt, hiszen személyesen is ismerte őt. Akkor persze már sokkal idősebb volt, mint a festményeken. 101 éves korában halt meg, 1954-ben.

Legismertebb képe Szinyeinek a Lilaruhás nő Fotó: Ripost

A kiállítás, ahol a híres festmény és sok más, ritkán látható Szinyei Merse festmény is eredetiben megtekinthető, február 13-ig várja a látogatókat a Magyar Nemzeti Galéria, C épületében.

Nem Szinyei-képet rejtett a csibukos kép

Jernyén, 1866-ban festette a művész azt a képet, ami alatt találtak egy másikat. A titok lelepleződött: a Szinyei Merse Zsigmond csibukkal című kép alatt valami egészen más van.

„Szinyei Merse Pál 1864-ben iratkozott be a Képzőművészeti Akadémiára Münchenben. Ekkor még az alapozó tanulmányoknál tartott. Az első izgalmas és Szinyei modernségét és tehetségét bemutató kép a Csibukos, ami az öccsét, Zsigát ábrázolja. Jernye icipici falucska Sáros megyében – most már Szlovákiához tartozik -, a Szinyeiek ősi szülőföldjén. Úgy látszik, hogy nem volt megfelelő festővászon, tehát valamit alá tettek, hogy erősebb legyen, azért volt alatta egy másik vászon. Nincs alatta még egy Szinyei-kép, ez bizonyos, isten ments, hogy ennek reményében ezt az egyik fő művet szétszedjék„ – mondta a különös leletről Anna néni.

Négy gyermekét veszítette el

Szinyei Merse Pál nemzeti érzelmű nemesi családból származott, amelynek körében nemzedékek óta megszokott volt az irodalom, a zene és a képzőművészet művelése. A család 700 éves múlttal rendelkezik.

A festő 1845. július 4-én született Szinyeújfalun, a 8 gyermekes család harmadik gyermekeként. Nagyapjának halála után, 1850-ben költözött a család a jernyei kúriába.

Szinyei Merse Pál 1873. október 15-én vette el szerelmét, Probstner Zsófiát, a lublói fürdő tulajdonosának lányát. 6 gyermekük született:

* Félix László Pálnak egy Pál és egy Félix nevű fia született. Pál és Vincenti Katalin gyermeke a neves művészettörténész, Szinyei Merse Anna.

* Zsófia, Mária és Valéria gyerekkorukban diftéria áldozatai lettek.

* Erzsébetet 16 éves korában lefestette apja, mivel a családban csak Rózsinak nevezték, a róla festett cím képe is ez. 32 éves korától ő is festett.

* Adrienne 16 éves korában agyhártyagyulladásban meghalt.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?