INSIDER

Csupaszív 80 éves néni életét mentették meg a magyar orvosok a különleges módszerrel

A járvány kezdete óta több koronavírusos betegen végzett speciális életmentést a magyar orvoscsapat a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben.
  • Szerző: Ripost

Idős korban már kockázatos egy szívműtét. A törékeny 80 éves néni életét a 21. századi katéteres műtét mentette meg, amit Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben végeztek el. Az úgynevezett TAVI módszerrel mellkasi műtét nélkül oldják meg az aorta billentyű beültetést.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az intézmény tájékoztatása szerint a néni jól van, pár nap múlva haza is mehet – a beavatkozás az életét mentette meg, számára ugyanis túl nagy kockázattal járt volna a nyitott szívműtét, a különleges módszer pedig még több panaszmentes évvel ajándékozhatja meg.

szívműtét

Képünk illusztráció (Fotó: Pixabay)

Az idős hölgy műtéte az intézetnek is különleges alkalom volt, a szakemberek ugyanis a csupaszív nénin végezték az 1000. ilyen beavatkozás a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben. Egyébként Magyarországon az első ilyen műtétet is itt végezték el, még 2008-ban és most is itt végzik a legtöbb ilyen beavatkozást az országban. A járvány kezdete óta több koronavírusos beteget is sikeresen megműtöttek ezzel a módszerrel.

Megtudtuk: ez a módszer főként az idős, számos kísérőbetegséggel terhelt, súlyos aorta billentyű szűkületben szenvedő betegek számára jelent megoldást, amikor a nyitott műtétnek túlságosan nagy lenne a kockázata.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?