Létrehozva: 2020.03.26.

Szívós a magyar: ételt visz ki az úszásoktató, zöldséget szállít a cégvezér – dolgozz tovább!

Veteményeskert épül a panelerkélyen, lisztet és Domestost árul a borkereskedés, ételt visz ki az úszásoktató... Sokan nem folytathatják most a munkájukat, de keresnek helyette mást, nem töltik tétlenül a napokat. Szívós és leleményes nép a magyar, mindig van egy B-tervünk!

Tévébemondó és tanár is dolgozik a Netpincérnek

Ha nem jön a vendég, elvisszük az ételt a vendéghez – így próbál túlélni sok étterem.

Blaumann Debóra, a Netpincér marketingigazgatója

„A futárok között vannak színészek, zenészek, rendezvényszervezők, fotósok, de van pincér, tévébemondó, értékesítési igazgató és tanár is. A kiszállítások 43 százaléka érintkezésmentes, a kiszállítók kapnak kézfertőtlenítőt. Sok vendéglátóhely csatlakozott hozzánk március első két hetében, és 135 futár partnerrel gyarapodott a 2000 fős csapatunk” – mondta el a Ripost-nak Blaumann Debóra, a Netpincér marketingigazgatója.

Kürtművész és úszásoktató hozza a kaját

Südi Bálint, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar kürtművésze a koronavírus-járvány idejére futárnak állt. „Lételemem a sport, nem bírok otthon ülni tétlenül. Így jelentkeztem futárnak: bringázhatok és még pénzt is kereshetek. Komolyan mondom, élvezem, szóval, amíg csak lehet, csinálom.”

Südi Bálint

Szabó Noémi úszóiskolában dolgozik, ő is futárnak jelentkezett a Netpincérhez. „Szükségem van arra, hogy csináljak valamit, hogy hasznosnak érezzem magam és pénzt is keressek. Mivel van autóm és vállalkozásom, gondoltam, kipróbálom magam futárként. Annyira rákaptam, hogy ha véget ér a járvány, akkor szeretném tovább csinálni az úszásoktatás mellett.”

Domestost árul a borkereskedés

Meglepő hirdetésre bukkantunk a Veritas borkereskedés honlapján: a borok, pezsgők és pálinkák mellé felvették az alapélelmiszereket is, így lehet rendelni náluk lisztet, tésztát, mézet, kakaót, konzerveket, sőt még Domestos tisztítószert és maszkot is. Hiába, jó kereskedő azt árusít, amit keresnek az emberek.

Maszkot gyárt a varrónő

Rengeteg ruhaipari kis- és középvállalkozás átállt szájmaszkok varrására. A kisebb vállalkozások inkább magánszemélyeknek készítik, és maradnak a maszkok megszokott dizájnjánál, de a Barett és sapka bolt például a fejfedőikhez illő maszkokat készít.

„A maszkok minden esetben otthon készülnek, ezzel munkát tudok adni a varrónőmnek. Figyelünk a megfelelő higiéniás szabályok betartására, egymással nem érintkezünk” – mondta el a Ripost-nak a SuzieArtbag tulajdonosa. A nagyobb ruhaipari üzemek természetesen nagyobb tételben is kielégítik a megrendelőt, az egyik pápai ruhaipari vállalat például a helyi önkormányzatnak gyárt most tízezer maszkot.

Kisbolt lett a bárból

A szegedi Alibi Gin Bár gyorsan váltott profilt, élelmiszerboltként működik tovább. „Ezen a környéken nem volt kisebb, de jól ellátott bolt, így a környéken élőknek is tudtunk azzal segíteni, hogy ne kelljen messzebb utazniuk, mi pedig így meg tudtuk tartani az alkalmazottainkat” – mondta el a Ripost-nak Vágó Orsolya és Székács Tibor, a bár tulajdonosai. A profilváltás ráadásul gyorsan és gördülékenyen ment, mindössze egy formanyomtatványt kellett kitölteni az átalakuláshoz az önkormányzatnál.

Zöldséget visz házhoz a cégvezér

„Igyekszem a korábbi kollégáimnak munkát adni, van, aki a kiszállítást végzi, egy kollegina a rendeléseket veszi fel. Szokatlan volt az elején, de hamar átállt a csapat, azt hiszem, van bennünk túlélési ösztön! – mondja Csanda Gergely, aki március elejéig rendezvényszervező céget vezetett, de mivel most a rendezvények elmaradnak, pillanatok alatt elindította a gyumolcsplaza.hu internetes zöldség és gyümölcs házhoz szállítást.

Csanda Gergely is gyorsan váltott

„Van egy barátom, aki a nagybanin dolgozik, vele korábban már beszéltünk hasonló együttműködésről, de az akkor elsikkadt. Március elején már lehetett olvasni, hogy a mi ágazatainkban nem lesz munka, és március második hetében már tudtam, itt az idő, hogy elindítsuk az új vállalkozást” – meséli Gergely, aki kollégáival együtt egy nap alatt elkészítette a logót, a Facebook-oldalt, a weboldalt, és már indulhatott is az új biznisz.

Nyelvet tanít az idegenvezető Egyre több idegenvezető szegődik el nyelvi magántanárnak, hiszen kitűnően beszélik a legkülönfélébb nyelveket. Különösen élőszóban lehet remekül gyakorolni velük az adott nyelvet, és még az adott ország kultúrájába is betekintést nyerhet a diák.   Bérbe adják a turistabuszokat Mivel a járvány miatt szünetelnek a turisztikai szolgáltatások, a fővárosban használt, turistákat szállító elektromos kisbuszok felszabadultak. A flottát most próbálják bérbe adni profi sofőr-csapattal együtt – főleg logisztikai feladatok ellátására lehetne őket használni. A korábbi riksások pedig elszegődtek futárnak, hiszen a járművük alkalmas rá, és futárból most nagy hiány van.

Veteményeskert a panel erkélyén

Egy több gyermeket nevelő, lakótelepen élő anyuka azt találta ki, hogy veteményeskertet létesít az erkélyen. Ildikó úgy gondolta, ha gyorsan vége lesz a járványnak, akkor is örülnek majd a friss saját termésnek, ha pedig hetekig, esetleg hónapokig otthon kell maradniuk, létfontosságú lehet a rögtönzött kiskert.

„Feltöltöttem a kamrát és a fagyasztót, a gyerekeim miatt különösen fontos, hogy semmiben se szenvedjenek hiányt” – mondta a fővárosi családanya. „Itthon vagyok velük és kitaláltam, hogy mi lenne, ha ültetnék néhány palántát. Végül annyira belelkesültem, hogy több rekeszt is tele tudtam pakolni kis földes-terményes dobozokkal. Így lett egy kis veteményeskertem az erkélyen. Leginkább paradicsomot és paprikát ültettem, azokkal már volt jó tapasztalatom, így most joggal bizakodhatok!”

A Friends Club Hungary rendezvényszervező csapat létrehozott egy kizárólag társadalmi felelősségvállaláson alapuló mozgalmat. A FRIENDS „B-TERV”-vel segítenek munkát találni azoknak, akik a járványhelyzet miatt munka nélkül maradtak. Ezzel azoknak a cégeknek is segítenek, akik viszont éppen most keresnek munkaerőt. „Eleinte nehéz helyzetbe került ismerősüknek, barátoknak segítettünk, de aztán egyre több bajba jutott ember keresett meg minket” – mesélte a Ripost-nak Szabó Dániel cégtulajdonos. „Március 17-én élesítettük az internetes felületet, melyre alig egy hét alatt 6500 álláskereső és mintegy 150 cég regisztrált. Mindkét fél számára díjmentes a szolgáltatásunk, és hogy jól működik, azt mutatja: volt olyan cég, amelyik kérte, hogy vegyük le a listáról, annyi a jelentkező.”

Gábor rendületlenül szállítja a vizet

Akinek létfontosságú a munkája, azt folytatja, ha lehet, hősiesen. Gábor például a pesti agglomerációban hordja a vizet a külterületen élőknek mosáshoz, fürdéshez. „Amikor már nekem se lesz munkám, na, akkor tényleg baj lesz! Természetesen maszkban és kesztyűben teszem a dolgom, mivel, mint mindenki, én is féltem a családom, de dolgozni muszáj. Máskor szívesen elbeszélgetek az emberekkel, de most tartjuk a kellő távolságot. Szerencsére a többség nagyon fegyelmezett, és nem jön a közelembe” – mondta a Ripost-nak a fiatalember.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

metropol.hu

Visszahívják az emberek kedvenc jégkrémét: nagy probléma van vele

mandiner.hu

A spanyolok szerint Magyarország már nem tartozik Európához

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

origo.hu

Újabb hírek érkeztek Nagy Grófo sírjának feltöréséről

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 13 tepsis recepttel segítjük az ötletelést szombat-vasárnapra

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Felfoghatatlan gyász: Meghalt a Harry Potter és a Star Wars sztárjának felesége, hatalmas a fájdalom

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

"Éjszakai sötétség volt délután háromkor" – SMA Tomika és szülei így vészelték át az apokaliptikus vihart Dubajban

INSIDER

Nem fogsz örülni: mutatjuk, milyen hatással lesz a szervezetedre a közelgő telihold

INSIDER

A Nobel-díjas Krausz Ferenc is kitöltötte a zöld-párbeszéd kérdőívet

INSIDER

Orbán Viktor: Mi a béke pártján állunk