INSIDER

Szlávik János: Ők vannak a legnagyobb veszélyben a delta variánssal szemben

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológusa elmondta, a delta variáns hazánkat se fogja elkerülni, és bár jó dolog a harmadik oltás lehetősége, kiemelte: az oltatlanok számát nem csökkenti, márpedig a vírus közülük fog áldozatokat szedni.
  • Szerző: Ripost

Dr. Szlávik János a Mandinernek nyilatkozott, és többek közt a negyedik hullámról és a harmadik oltásról is elmondta a véleményét.

Kiknek ajánlja a harmadik oltást?

Azoknak, akiknek koruknál vagy az immunrendszerüknél fogva alacsonyabb a védettségük. Ilyenek a hatvan év felettiek, az immunhiányos, daganatos, hematológiai betegek, a szervátültetettek, vagy immunrendszerüket károsító kezelésben részesülők.

Azt eddig is tudtuk, hogy náluk, és az időseknél alacsonyabb az oltások adta védettség, ám úgy tűnik, hogy ez fokozható egy harmadik oltással. Egy fiatal, egészséges embernek elegendő két oltás, de ha valaki mégis szeretné, vegye fel a harmadikat is.

Szlávik János szerint az oltás az egyedüli megoldás

Szlávik János szerint az oltás az egyedüli megoldás (Fotó: MTI)

Ha terjed a delta, az oltatlanok lesznek veszélyben

Most még kevés delta variánssal fertőzöttet kezelnek pl. a Dél-pesti Centumkórházban, de a szakember szerint ha ez elkezd terjedni, akkor változni fog a képlet, hiszen sokan vannak még, akik nincsenek beoltva, és ők nagy veszélyben vannak. Szerinte óhatatlan, hogy egyre többen fognak kórházba vagy akár intenzívosztályra kerülni.

A súlyos megbetegedés áldozatai az oltatlanok lesznek.

Az oltás a megoldás, nem a lezárások

„Nagyon sok országban már elindult a negyedik hullám, és bármilyen jók a számok Magyarországon, sajnos elkerülhetetlen. De azt nem tudom elképzelni, hogy súlyosabb legyen, mint amilyen a harmadik volt”

– emelte ki a szakember, majd azt is hozzátette: van, ahol újra szigorítanak, mint pl. Izraelben, van, ahol hagyják terjedni a vírust, pl. Angliában. Szerinte oltatni kell, mert az a megoldás, nem pedig a szigorítások, azt már senki sem szeretné.

Akit beoltottak, annak nem kell félnie

A szakember szerint akit beoltottak, annak nem kell félnie a delta mutánstól, a tünetei olyanok, mint egy nátháé. Viszont ennél fogva jobban is terjed, hiszen sokan nem gondolják, hogy koronásak, nem mennek tesztre sem. Szlávik János kiemelte: a probléma ott kezdődik, hogy míg az oltott észre sem veszi sok esetben, hogy beteg, addig az oltatlant sajnos súlyosabban leterítheti.

Egész Európában és hazánkban is már az új koronavírus delta vírusvariánsa terjed. Ezt a – korábban indiainak nevezett – vírusmutánst tavaly decemberben azonosították, majd idén márciusban minősítették kiemelt kockázatúnak. A delta vírusmutáns fertőzőbb, gyorsabban terjed és az eddigi jellemző tünetek mellett allergiaszerű tüneteket is okoz. A vírusmutáns a még beoltatlanokra jelenti a legnagyobb veszélyt, ezért őket a védőoltás felvételére biztatjuk.

Rövidebb a lappangási ideje

A delta vírusvariáns lappangási ideje átlagosan 4 nap. Tehát rövidebb, mint a vadvírusé, vagy mint az alfa (korábbi nevén brit) vírusmutánsé, amelynek átlagosan 6 nap a lappangási ideje.

Fertőzőbb, gyorsabban terjed

A fertőzött személyek vírusürítésének mértéke is sokkal magasabb, ez a két tényező is az oka annak, hogy a delta variáns a korábbi klasszikus vírussal és annak mutációival szemben 60%-kal fertőzőképesebb és gyorsabban terjed.

Más tünetek is jellemzőek

A delta variánsa az eredeti, vuhanitól eltérő tüneteket okozhat, és a tünetei is némiképp módosulhatnak.

A delta variánsnál az ízlés- és szaglásvesztés viszonylag ritkább, mint az alfa vírusmutáns okozta fertőzésnél, inkább a légzőszervi, náthaszerű tünetek a jellemzőek.

A korábbi változatokhoz képest a delta variánssal történő fertőzés leggyakrabban

  • fejfájást,
  • torokfájást,
  • orrfolyást,
  • tüsszögést,
  • hőemelkedést,
  • bágyadtságot és levertséget okoz,
  • azonban a láz továbbra is gyakori tünetként jelentkezik.
  • Az emésztőszervi panaszok: hányinger, hányás, hasmenés is gyakrabban jelentkezhetnek, sőt a hallással kapcsolatos panaszok: fülzúgás, fülcsengés, szédülés sem ritkák.
  • Jellemző továbbá a szemet érintő irritáció, kipirosodás, duzzanat esetleg váladékozás megjelenése is.

Azoknál a betegeknél alakul ki gyakrabban súlyos, akár életveszélyes állapot, akik valamilyen krónikus alapbetegségben (magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség, cukorbetegség, májbetegség, légzőszervi betegség, daganatos betegség) szenvednek.

A delta variáns tünetei miatt könnyen összetéveszthető az allergiával, megbetegedés esetén könnyen tűnhet súlyosabb lefolyású náthának is.

Ha valaki észleli magán a tüneteket, akkor értesítse a háziorvosát és teszteltesse magát, valamint ne menjen közösségbe!

A még beoltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben

Az új koronavírus több mint másfél éve életünk része, látható, hogy a vírus gyorsan változik, és egyre veszélyesebb mutációk terjednek el. A vírus és annak mutánsai ellen a megoldás a védőoltás jelenti. Legnagyobb veszélyben a még beoltatlanok vannak, ezért őket a védőoltás felvételére biztatjuk.

Regisztráció: https://vakcinainfo.gov.hu/

Időpontfoglaló: https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?