Létrehozva: 2020.12.18.

Szlávik János szerint várhatóan így zajlik majd a vakcináció

A védőoltások beadása december utolsó napjaiban indulhat Magyarországon – mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa péntek reggel az M1 aktuális csatornán.

Szlávik János elmondta, a vakcináció azzal a védőoltással kezdődhet, amit az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezni fog. Magyarország előreláthatólag a WHO oltási rendjét alkalmazza majd, vagyis az egészségügyi dolgozók után az idősotthonok lakóit és a krónikus betegeket oltják be.

Fotó: Markovics Gábor

Közölte azt is, fel kell készülni a vakcina fogadására, hiszen van közöttük olyan, amit csak mínusz 70-80 Celsius-fokos hőmérsékleten lehet tárolni; meg kell állapítani az oltási rendet, és kijelölni az oltóközpontokat. Hozzátette, minden beoltottnak előreláthatólag legalább fél óráig az oltóponton kell majd maradnia az akut szövődmények kialakulásának veszélye miatt.

Szlávik János hangsúlyozta, nem szabadna az oltásokat azok kifejlesztési helye alapján rangsorolni. „Azért, mert egy oltás olyan országból származik, ami nekünk nem szimpatikus, attól az még lehet jó„ – mutatott rá, hozzátéve, ez fordítva is igaz. A főorvos szerint az oltásoknak inkább a fajtáját, a hatásmechanizmusát és a mellékhatásait kell vizsgálni.

Vakcinából egyébként nagyon sokféle áll majd rendelkezésre, s ezek – a hatásmechanizmust vizsgálva – teljesen különböznek egymástól. Ezért az a valószínű, hogy jövőre Magyarországra is többféle vakcina érkezik majd – írja az MTI.

A közelgő ünnepekről azt közölte, a legjobb, ha az egyébként is közös háztartásban élők együtt karácsonyoznak. Egy látogatást is meg lehet biztonságosan szervezni, de egy ebédet már nem – mondta Szlávik János.

Az Operatív Törzs ma ülésén Gál Kristóf ORFK-szóvivő elmondta, hogy

238 maszkos szabálysértőt találtak az elmúlt huszonnégy órában, a számuk a maszkszabály szigorítása óta már 14 ezer.

286 olyan emberrel szemben is intézkedtek, akik vétettek a kijárási tilalom ellen, és 9 ember helytelen módon csoportosult csütörtökön. 5795 hatósági házi karantént rendeltek el az elmúlt napon – mondta még Gál Kristóf. Müller Cecília országos tisztifőorvos az elmúlt napokban
oltásügyi szervezési feladatok miatt
volt távol. Tájékoztatóját a már ismert járványszámokkal kezdte. „Látjuk a mai adatokat, amelyek fluktuálnak, mindig van valamennyi hullámzás, mert a hétvégén kevesebben fordulnak orvoshoz” – jegyezte meg. Úgy látja, nem csökken jelentősen a kórházban lévők száma, ami „arra int minket, hogy óvatosnak kell lennünk”, még karácsonykor is, amikor zsúfolt helyekre vagy ünnepelni mennénk. „Nem javaslom azt, hogy nagy létszámban különböző háztartásokból összegyűljünk. A pontos intézkedéseket december 21-én Orbán Viktor fogja bejelenteni” – jelezte Müller Cecília. Elmondta, elhunyt egy 19 éves fiatal az elmúlt napon, akinek

előzőleg agytályogja volt, ez bakteriális, gombás eredetű gyulladásos folyamat eredményeként jelentkezett nála, és „élettel összeegyeztethetetlenné vált” az állapota.

Megköszönte, hogy már több mint 200 ezren regisztráltak a koronavírus-oltásra, és azoknak is megköszönte, akik papír alapon válaszolnak pozitívan.

A védőoltásokról

A védőoltásokkal kapcsolatban általánosságban elmondta,
12 különböző betegség ellen oltanak ma Magyarországon.
„Az oltóanyagban a vírus elölt állapotban van jelen, mégis kiváltja a szervezetből az immunválaszt, hogy amikor a vírus később megérkezik, a memóriasejtek már működésben legyenek” – ecsetelte. Felidézte a gyermekbénulás időszakát, amely betegség gyötrelmei és tragédiái védőoltás hatására tűntek el, nem azért, mert az azokat okozó vírus nincs jelen. Beszélt a vakcinatípusokról, a vektorvakcináról, a fehérje és a nukleinsav (mRNS, DNS) alapú vakcinákról, utóbbiak úgy működnek, hogy megtermeltetik a szervezettel azt az anyagot, amely válaszolni fog az érkező vírusnak később. Megerősítette a kormányfő által reggel elmondottakat, melyek szerint

a Dél-pesti Centrumkórházban kezdődik az oltás a Pfizer vakcinájával, amelyet -70 fok alatti hőmérsékleten kell tárolni.

„Ezt a védőoltást kétszer kell beadni, amennyi vakcina érkezik, annak a számnak a felét tudjuk beadni, három héttel később ugyanazok az érintettek kapják az oltások másik felét” – mondta. „Kérem, hogy bízzanak a vakcinában, várjuk, a két ünnep között érkezik” – tette hozzá, elmondva még, hogy a 35 ezer oltás után jön majd a többi.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

magyarnemzet.hu

Gyurcsány azt tette, mint a gyöngytyúk azzal a bizonyos testnedvvel

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

origo.hu

Elárasztanak minket a poloskák, ilyen veszélyesek még sosem voltak

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Fontos bejelentést tett a Magyar Sportmárka Zrt.

INSIDER

Kiszámoltuk, mekkora gázszámlát kapnak az átalánydíjasok

INSIDER

Ezek a nők isznak a legkeményebben a Covid-járvány óta - Mutatjuk, hogy kik ők

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: „Panaszkodás helyett dolgozni kellene! Változást Budapesten!”