Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2020.12.09.

Szlávik János üzent: ezt mondta a koronavírus elleni védőoltásról

Az infektológus szerint látni a járvány végét, de ehhez bizonyos dolgokat meg kell tenni.

Azt javasolja a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa, hogy mindenki, aki teheti, kérje a koronavírus elleni védőoltást.

Fotó: Markovics Gábor

Szlávik János szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, minden oltást pártol, s ha egy betegség ellen kifejlesztenek egy vakcinát, azt mindenkinek érdemes beadatnia. Emlékeztetett, a feketehimlő éppen az oltás segítségével tűnt el, s hamarosan megszűnhet a gyermekbénulás is – írja az MTI.

„Úgyhogy infektológusként csak azt mondhatom, hogy mindenki, aki teheti, vegye fel a védőoltást, még akkor is, ha tudom, hogy ez a betegség igazából az idős, beteg emberekre veszélyes„ – hangsúlyozta a koronavírus-vakcina kapcsán.

Hozzátette, az ország sok millió vakcinát kötött le azért, hogy ezek mihamarabb eljussanak az emberekhez. Ehhez azonban az kell, hogy a polgárok megértsék, az oltások hasznosak, jók, és nem rendelkeznek azokkal a súlyos mellékhatásokkal, amelyeket az oltástagadók hangoztatnak.

Szlávik János nagyon valószínűnek tartja, hogy a korábban meghozott kormányzati intézkedések hatására javulni fog a járványhelyzet Magyarországon. Azt mondta, az utóbbi időszakban egy kicsit csökkent az azonosított esetek száma és kevesebb halálesetet regisztráltak, bár – úgy tűnik – a kórházakban többen fekszenek. Hozzátette, a járvány alakulását érdemes a heti adatok alapján követni, hiszen ebből jobban kirajzolódnak a tendenciák, így majd egy hét múlva látszik, hogy valóban javult-e a helyzet.

A főorvos a közelgő ünnepekről azt mondta, ha lehet, több család ne ünnepeljen együtt, mert nem lehet tudni, ki az, aki tünetmentesen, de hordozza a vírust.

„Látni a járvány végét! Az emberekben tudatosítani kell, hogy ez egy átmeneti időszak, meg kell tudni állnunk bizonyos dolgokat azért, hogy aztán jövő nyárra újra visszatérhessen a normális életünk” – emelte ki az infektológus.

A védelmi szabályokat továbbra is be kell tartani. A szakemberek folyamatosan azon dolgoznak, hogy elérhető legyen a magyar lakosság számára is a megbízható vakcina – hangzott el az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján.

Kiss Róbert alezredes az Operatív Törzs szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, szerdán reggel hat órakor megnyitották a személyforgalom biztosítására a tornanádaskai határátkelőt a szlovák-magyar határon. A schengeni határokon egyébként több tucat helyen biztosítják az átkelést. 219 személlyel szemben intézkedtek az elmúlt 24 órában maszkviselési kötelezettség megszegése miatt. 88 személy számára szabtak ki helyszíni bírságot. Kereskedelmi üzletekben és területükön 17 személlyel szemben szabtak ki büntetést. Egy vendéglátóhelyet Kisszálláson bezárattak három napra. 48 intézkedés volt a tranzitálási szabályok megszegése miatt. 17 989 ellenőrzés volt a hatósági házi karanténban lévő személyeknél.

Nagy a bizalom a védőoltások iránt

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője arról beszélt, hogy a védelmi szabályokat továbbra is be kell tartani. Szólt arról is, hogy a járványhelyzet stresszt, szorongást válthat ki, és ez a következő időszakban erősödhet is. Kiemelte, a védőoltás jelenti a specifikus védekezést. A szakemberek folyamatosan azon dolgoznak, hogy elérhető legyen a magyar lakosság számára is a megbízható vakcina. A vakcinák bizonyították, hogy számos betegség van, ami az oltásokkal megelőzhető. Széleskörű bizalom jellemzi az oltásokat Magyarországon – hangsúlyozta.

Betartják a szabályokat

Kiss Róbert kérdésre azt mondta, hogy az emberek jelentős része érti, és be is tartja a védekezési intézkedéseket. Galgóczi Ágnes szólt arról is, hogy a textilmaszkok többször is felhasználhatóak, de mosással és vasalással kell őket kezelni. Még nincs engedélyezett oltás Magyarországon, de amint lesz ilyen, akkor mindenki számára elérhető lesz, hogy milyen reakciókat okozhat a védőoltás - mondta kérdésre Galgóczi Ágnes.
Hétfő este óta lehet regisztrálni a koronavírus elleni vakcinára a kormány által létrehozott honlapon. Ez azért is fontos, mert így fel lehet mérni, hogy mekkora az igény az oltásra, amelyet először az egészségügyi dolgozók, az idősek és a krónikus betegek kapnak meg. Széles körben a jövő év első negyedévében lesz elérhető a vakcina, akkor kezdődhet a tömeges oltás. Nemcsak egy, hanem többfajta oltóanyag is Magyarországra érkezik, ezek közül az orosz Szputnyik V, a Pfizer, a CureVac és az AstraZeneca készítménye lehet majd az első. Fontos, hogy legalább a lakosság 60 százaléka beoltassa magát, hiszen a vírus ellen ez az egyetlen hatásos ellenszer, és így térhet vissza az élet a megszokott kerékvágásba.

Már a jövő év elején indulhat a tömeges oltás

Hétfőn este sikeresen elindult a honlap, amelyen keresztül mindenki regisztrálhat a koronavírus elleni vakcinára. Mindez néhány perc alatt egyszerűen megtehető a név, lakcím, életkor, elérhetőségek, valamint a TAJ-szám megadásával. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára Facebook-oldalán jelentette be a hírt, hozzátéve, hogy az oltás akkor kezdődik, amikor megvan a megfelelő, biztonságos, a magyar hatóságok által engedélyezett vakcina. Eddigi adatok szerint a kormány összességében 17,5 millió vakcinát kötött le, amint megérkezik az engedély, indulhat az oltás is. Az Operatív Törzs keddi ülésén arról is szó esett, hogy a tömeges oltás fázisa mikor indulhat majd, hiszen első körben a veszélyeztetett korosztály, a krónikus betegek és az egészségügyi dolgozók részesülhetnek a vakcinában.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ismert édesanyjával fotózták a Next Top Model Hungary sztárját - képek

origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

borsonline.hu

Vilmos herceg elhagyta a rákbeteg Katalin hercegnét

mandiner.hu

Nyugaton végre megfejtették, miért menekülnek a németek Magyarországra

metropol.hu

Visszahívják az emberek kedvenc jégkrémét: nagy probléma van vele

vg.hu

Órákon belül feleződik a bitcoin: mutatjuk, ki lesz a történelmi esemény legnagyobb nyertese

origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 13 tepsis recepttel segítjük az ötletelést szombat-vasárnapra

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

INSIDER

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

INSIDER

Hátborzongató: váratlan helyen jelent meg Vera rég elhunyt dédanyjának szelleme – fotó

INSIDER

„Sajnos a legrosszabbra is fel kell készülnünk” – Kétségbeesetten keresik a 46 éves marcali családapát