INSIDER

Õsztől kötelező lesz a bárányhimlő elleni védőoltás, íme a részletek

Júniusig legyártják az első 95 ezer vakcinát: a kétéves kor alattiaknak ingyenessé és egyben kötelezővé válik az eddig csak ajánlott, bárányhimlő elleni oltás. A lapunknak nyilatkozó orvos szerint ez már rég nem egy ártalmatlan betegség, így nagyon hasznosnak tartja az oltást.
  • Szerző: Ripost

Õsztől ingyenes lesz a bárányhimlő elleni védőoltás, már kiírták rá a közbeszerzést is.

A nyertesnek június 15-ig kell 95 ezer vakcinát legyártania, és december 15-ig további 90 ezret.

 

A %%-nak nyilatkozó orvos szerint nem szabad egy kézlegyintéssel elintézni ezt a betegséget, amely sokkal súlyosabb lefolyású lehet, mint régebben.

 

Indokolt volt a kötelezővé tétel

–tudtuk meg Bókay Istvántól. A gyerekgyógyász klinikai főorvos elmondta: a bárányhimlő már rég nem egy ártalmatlan betegség. Bár az ellene védő oltás nem ad százszázalékos garanciát, vagyis akit beoltottak, az is megkaphatja, ám náluk enyhébb lefolyású lesz a betegség és elkerülhetőek a szövődmények is.

Nemcsak a kisgyerekeknek, hanem akár a felnőtteknek is hasznos lehet a védőoltás, ugyanis a kamaszkori és fiatal felnőttkori megbetegedések járnak a legtöbb szövődménnyel – hangsúlyozta az orvos.

„Két hétig kórházban feküdtem és további két hetet gyógyultam otthon"

–mesélte a %%-nak N. Géza, aki több mint tíz évvel ezelőtt, 21 évesen kapta el a bárányhimlőt. Míg a gyerekeknél ez egy enyhe lefolyású fertőzés, felnőttként rosszabb.

 

„Napokig nem tudták lejjebb vinni az orvosok a negyvenfokos lázamat a kórházban és a kiütéseim is sokkal nagyobbak voltak, mint a kisgyermekeknél. A betegség elviselése mellett végig azon aggódtam, hogy milyen szövődményeim lehetnek, mert az orvosok folyamatosan erről beszéltek nekem.  Egyetemistaként az is gondot okozott, hogy egy hónapig minden közösségtől távol kellett maradnom és az elszigeteltség mellett a tanulásban való lemaradást is be kellett pótolnom"

– idézi fel a szörnyű napokat Géza.

Magyarországon egyébként jelenleg is van lehetőség védőoltással védekezni ez ellen a fertőzés ellen, sok szülő orvosi ajánlásra meg is vásárolja és beadatja azt a gyermekének. 2017-ben közel 75 ezer oltóanyagot adtak el, míg a korábbi években csupán évi 35 ezret értékesítettek Magyarországon.  A védettséghez két oltás szükséges, egy ampulla ára 11 500 forint.  A KSH adatai szerint évente 35-40 ezren betegednek meg így is. A bárányhimlő az esetek 2-6 százalékában járt szövődménnyel és évente 300-400-an kerülnek kórházba.

 

A %% információi szerint több európai országban is a kötelező oltások között szerepel a bárányhimlő elleni oltás, a régióban Magyarország lehet az első.  Már három éve tervezik az ingyenessé tételét, Lázár János, a  miniszterelnökséget korábban vezető miniszter tavaly márciusban jelentette be: a bárányhimlő elleni oltás bekerül az életkorhoz kötött kötelező oltások közé. Várhatóan a Nemzeti immunizációs program része lesz, és a jelenlegi védőoltási naptárba úgy lehet a legkönnyebben beilleszteni, ha a gyerekek 15 és 18 hónapos korukban kapják azt meg.

 

A bárányhimlőt a varicella-zoster vírus okozza, ugyanaz a kórokozó, amelyik az övsömörért is felelős. Ez a vírus igen nagy számban van jelen az orrban és az orrgaratban, köhögéssel és tüsszentéssel, vagyis cseppfertőzéssel terjed gyermekről gyermekre. Fertőződést követően két-három hét kell a tünetek megjelenéséhez. A felülfertőződés mellett szövődmény lehet a tüdőgyulladás, heregyulladás, agyhártyagyulladás, valamint idegrendszeri szövődmények is kialakulhatnak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?